Andere Tijden Sport: 'Het wonder van Sydney', vanavond op Nederland 1

Met ‘Het wonder van Sydney’ besteedt Andere Tijden Sport donderdag aandacht aan het hockeygoud van 2000.
Het Nederlands hockeyelftal is eind jaren negentig het beste team van de wereld. Oranje is olympisch én wereldkampioen.
Een onverslaanbaar team, dat ook de grote favoriet is voor de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.
Anderhalf jaar voor de Spelen begint de machine echter te haperen. Bondscoach Roelant Oltmans vertrekt naar voetbalclub NAC Breda.
Minder populaire assistent
Hij wordt opgevolgd door zijn minder populaire assistent Maurits Hendriks, inderdaad, de huidige chef de mission van de olympische ploeg in Londen.
Er ontstaat een verwijdering tussen het gouden team en de nieuwe coach. Hendriks staat te boek als een vernieuwer, een perfectionist en hij wil als beginnend bondscoach zijn stempel drukken op het team.
De selectie bulkt van de ervaring en de spelers denken zelf heel goed te weten wat er moet gebeuren. Daarbij komt nog de kwestie van de aanvoerdersband.
Hendriks maakt Stephan Veen captain, terwijl Jacques Brinkman vindt dat híj de band moet krijgen. Het team valt uiteen in kampen, de eenheid in de ploeg is weg.
Wat volgt is een waardeloze voorbereiding, ruzie in het team en een coach aan wiens stoelpoten onophoudelijk wordt gezaagd. Het begeleidingsteam komt zelfs achter de rug van Hendriks om bij elkaar en discussieert openlijk over zijn positie.
Zeer matig spel
Nederland vertrekt als favoriet naar de Spelen in Sydney, maar speelt zeer matig. Na verlies in de laatste poulewedstrijd tegen Pakistan is de ellende compleet en lijkt vroegtijdige uitschakeling een feit.
Maar dan voltrekt zich een wonder. Groot-Brittannië reikt de hockeyers de hand door tot ieders verrassing het sterke Duitsland met 2-1 te verslaan. Oranje bereikt alsnog de laatste vier.
In de halve finales wordt thuisland Australië na een bloedstollende strafballenserie verslagen. In de eindstrijd tegen Zuid-Korea heeft Nederland na drie goals van Veen de gouden medaille al in handen maar geeft de ploeg in de laatste vijf minuten een 3-1 voorsprong weg. Na opnieuw strafballen sleept Oranje de titel toch binnen.
Een bizarre ontknoping van een al even bizar toernooi. Voor sommige spelers en voor coach Hendriks heeft het goud nog altijd een zwart randje.
Donderdag 26 juli, 22.00 uur
‘Het wonder van Sydney’ is donderdag 26 juli vanaf 22.00 uur te zien op Nederland 1.
Bron: NOS

Reageer