Australië maakt gehakt van Zuid-Afrika

In poule A is Australië het Olympisch toernooi begonnen met een dikke overwinning op Zuid-Afrika: 6-0. Op het afgelopen WK hockey werd Zuid-Afrika nog met 12-0 vernederd door de Hockeyroos. De wedstrijd stond onder leiding van de Nederlander Roel van Eert en Marcin Grochal uit Polen.
Oud Bloemendaal aanvaller Jamie Dwyer scoorde in de 16e minuut de 1-0 uit een strafbal.  In de 33e minuut kon Matthew Butturini op de doellijn de 2-0 binnen tikken na een fraaie assist van Dwyer. Dat het bij rust pas 2-0 stond had Zuid-Afrika te danken aan keeper Erasmus Pieterse die met enkele fraaie reddingen zijn ploeg op de been hield. Vijf minuten voor rust bleek het nut van de video call toen een Australisch doelpunt terecht werd afgekeurd wegens shoot.
Na de thee was het verzet van de Zuid-Afrikanen gebroken en liep Australië uit naar een ruime overwinning. In de 46e minuut scoorde Christopher Ciriello e uit een strafcorner de 3-0, twee minuten later maakte Dwyer uit een mislukte strafcornervariant zijn 178e interlandgoal: 4-0. In de 58e minuut tekende Dwyer met zijn tweede strafbal voor zijn derde treffer van de dag. Vier minuten later kon Glenn Turner van dichtbij de 6-0 binnen pushen.
Viervoudig wereldhockeyer van het jaar Dwyer is nu gedeeld topscorer aller tijden van Australië samen met Mark Hager (nu bondscoach van de dames van Nieuw-Zeeland) die in 231 interlands 179 doelpunten scoorde.
Woensdag staat voor beide ploegen de volgende wedstrijd op het programma. Australië speelt tegen Spanje en Zuid-Afrika neemt het op tegen gastheer Groot-Brittanië.

Reageer