Australië wint de Champions Trophy


De Nederlandse hockeyheren zijn er niet in geslaagd de Champions Trophy te winnen.
Australië bleek in de finale in Melbourne met 2-1 te sterk en won het toernooi voor de vijfde keer op rij.
De thuisploeg probeerde Nederland met een hoog tempo de wil op te leggen, maar de mannen van bondscoach Paul van Ass hadden de zaken achterin aanvankelijk op orde.

Oranje opent score

Oranje kwam er zo nu en dan goed uit en sloeg in de achttiende minuut met zijn eerste strafcorner toe. Met Jeroen Hertzberger op de bank verwachtte Australië een variant, maar Sander Baart pushte de bal direct in de rechterbovenhoek. Daarmee was het echter wel gedaan met het Nederlandse gevaar in de eerste helft.
Australië werd sterker en versierde pal voor de rust drie strafcorners. Russel Ford sloeg de tweede raak. In de slotseconde keerde doelman Jaap Stockmann ook nog eens een strafbal van Jamie Dwyer.

Verlenging

Ook in de tweede helft kwam Nederland er (behoudens een gevaarlijke tip-in van Hertzberger) nauwelijks aan te pas en mocht het Stockmann dankbaar zijn voor een aantal schitterende reddingen.
Nederland hield stand tot aan de extra tijd, maar daarin sloeg Australië toe. In de eerste verlenging draaide Kieran Govers op knappe wijze om zijn as en liet hij zelfs Stockmann met een harde schuiver in de hoek kansloos.

“Nog niet de beste”

Van Ass had na afloop vrede met de nederlaag.”We komen nu nog een klein beetje tekort. Dat is alles. Het is de verdienste van Australië dat wij niet ons spel hebben kunnen spelen.”
Na het EK en de Spelen verloor Oranje onder Van Ass zijn derde finale op rij. “Het is fantastisch dat we weer een finale spelen. We zijn nog niet de beste, maar we komen eraan. Er komt een tijd dat we finales gaan winnen.”
Pakistan pakte brons door aartsrivaal India met 3-2 te verslaan. België werd vijfde. De ploeg van coach Marc Lammers kwam tegen Duitsland met 3-0 voor en met 4-3 achter. In de verlenging sloegen de Belgen echter alsnog toe: 5-4.
 

Comments (36)

 1. Prima resultaat van ons hockeymannenteam.
  Hoe is het toch mogelijk dat deze coach steeds net niet aan zijn eigen hoge verwachtingen voldoet?

 2. @logisch, hoe vaak hebben we de laatste jaren gewonnen van Australie? een finale tegen Australie of Duitsland kun je verliezen.

 3. Verjonging brengt ook een dosis onzekerheid met zich mee. Jongens die voor het eerst in de finale staan ervaren denk ik toch een andere druk dan de oudere boys.
  Prima prestatie, maar op naar een stap verder.

 4. In de thread over Marc Lammers lees ik dat de meeste lezers van HKH.nl vinden dat de vijfde plaats van Belgie geen prestatie is omdat bijna alle landen met een “gelegenheidsteam” op de CT aanwezig waren.
  Ik vraag mij dan af hoe we de finaleplaats van Nederland moeten beschouwen?
  Was dit een logische finale (die we weer niet gewonnen hebben) of wordt het steeds duidelijker dat de hockeysport een wereldsport is in Nederland (en Australie) en dat de rest van de wereld zo goed als voor spek en bonen meedoet???

 5. @hallo, Nederland en Australië waren de enige 2 toplanden die redelijk compleet waren dus logisch dat beiden landen in de finale stonden.

 6. Het Nederlands XI, met Paul van Ass in het bijzonder, heeft een finale probleem. Paul van Ass heeft nog nooit een finale gewonnen, maar heeft er wel te veel verloren (Ik tel er 7 met Jong-Oranje, Play-offs, EHL, Oranje).
  In tegenstelling tot Marc Lammers is hij niet om staat om zijn ploeg naar die laatste 10 procent te coachen. Op deze manier zal Nederland nooit Wereld Kampioen in Den Haag worden – hiervoor moet er iets drastisch veranderen. Australie was vele malen te groot voor Nederland, dat alleen dankzij Jaap op de been bleef.

 7. Een Olympische finale verliezen door een dubieus doelpunt, en in Australie de Champions Trophy verliezen tegen Australie door een golden goal lijken me toch niet slecht vergleken met de prestaties over de afgelopen 10 jaar. Het gat met Australie en Duitsland is kleiner geworden, en er wordt makkelijker van de subtop gewonnen. En dat met een jonge ploeg (zonder De Nooijer, Van der Horst, Weusthof en Van der Weerden), waarbij veel spelers zich enorm hebben ontwikkeld onder Van Ass.
  En ik denk niet dat de rest van de wereld voor spek en bonen meedoet; Belgie en Pakistan als nr. 8 en 9 van de wereld gaven Australie toch redelijk partij.

 8. @frits Zowel in de OS als CT finale werd Nederland weggespeeld door de tegenstander.. Het gat is nog steeds te groot om kans te maken op een 1e plek.

 9. @bal, als je 2x met 1 doelpunt verschil verliest en in de OS finale ook nog door een dubieus doelpunt valt dat allemaal wel mee. Nederland komt van ver en haalt bij de laatste 2 toernooien de finale dus zo slecht zal het allemaal wel niet zijn.

 10. Dat is scorebord journalistiek: als je beide wedstrijden hebt gekeken, heb je zelf kunnen zien dat Nederland in beide wedstrijden absoluut geen aanspraak op de overwinning kon maken..

 11. @Bal, dat is wat anders maar er kan altijd een bal verkeerd vallen of een corner invliegen, dus is allemaal wat kort door de bocht en tegenwoordig halen we weer finales iets wat de afgelopen jaren amper meer gebeurde, dus zo slecht is het allemaal niet

 12. Dat is niet iets anders – de manier waarop je redeneert zal Nederland nooit kampioen worden. Ze moeten er naar streven om de beste te zijn, niets minder.

 13. @bal, dat zijn 2 volkomen andere dingen. Natuurlijk streven ze ernaar om de beste te zijn, dat doe je altijd als topsporter.

 14. @bal, ja je kan het ook negatief bekijken; ik constateer alleen dat er niet meer met 3-6 of 2-7 van Australie wordt verloren, en dat er niet meer van landen zoals Zuid-Korea of Argentinie wordt veloren zoals in het recente verleden wel gebeurde.
  Wie had er nou gedacht dat we na jaren van middelmatige prestaties nu met het Jong-Oranje van een aantal jaren geleden zo op grote toernooien mee zouden doen ?
  En wat betreft de eeuwige vergelijking met Lammers: zijn eerste drie jaar op de Champions Trophy: zilver, brons, brons; en dat terwijl het laatste toernooi in 2000 voor hem nog gewonnen werd. Eerste Olympische Spelen (na 4 jaar werk) in 2004: zilver.
  Neemt niet weg dat Lammers een geweldige coach is; ik ben van mening dat de huidige resultaten aanleiding geven voor jouw voorgestelde ‘drastische maatregelen’. Denk zelf dat deze jonge groep een positieve les zal trekken uit deze nipte nederlaag en verder zal groeien.

 15. * geen aanleiding geven

 16. Als Japie niet in wereldvorm was geweest had nederland zelfs de tweede plaats kunnen vergeten!!!

 17. @hockeyfan, stel je niet aan. Nederland heeft easy de finale gehaald en in de finale was Australië helaas een maatje te groot.

 18. @Bal: je schijnt te vergeten dat Mark Lammers in het vrouwenhockey, waar de top echt smal is, toch ook een behoorlijke tijd nodig gehad heeft om de Olympische finale te winnen.

 19. @hockeyfan, als Hertzberger de tip-in maakt win je de Trophy waarschijnlijk, als die ene Australier nou niet zo goed was, als die Duitser nou in de finale niet achter de goal langsliep…
  Als, als, als telt niet in de topsport, je staat waar je staat en Nederland als groeiende ploeg klopt aan de deur bij Duitsland en Australie en dat verdient een compliment.

 20. Hoe speelde Hofman? Weer een paar anonieme interlands erbij?

 21. Jan P., die speelde perfect. Beter dan jij ooit zult spelen.

 22. Wat een kritiek allemaal, dit verjongde team heeft het gewoon prima gedaan waar zeuren jullie over…
  Echte (zielige) Hollanders altijd maar klagen en nooit het goede willen zien
  ERG JAMMMER

 23. @pelleboer,Hofman was totaal onzichtbaar en kleurloos. Het is me al jaren een raadsel waarom die erbij zit.

 24. @otto
  Omdat ie beter is dan de mensen die niet mee zijn denk ik! Beetje gefrustreerd op de man spelen? Zielig mannetje!

 25. @Bram,stel je niet zo aan je maakt jezelf volkomen belachelijk. weleens van een persoonlijke mening gehoord? en het mooie van ons land is dat je je mening mag geven, en dat jij het niet met me eens ben dat kan. heeft dus werkelijk niets met gefrustreerd te maken.
  Dus je bent niet alleen zielig maar ook oliedom.

 26. @otto
  Een persoonlijke mening? Interessant!
  En “hofman was totaal onzichtbaar en kleurloos” is niet echt een mening! Laten we het dus maar niet over oliedom hebben! Tot morgen want je ligt waarschijnlijk al een paar uur in bed!

 27. @Bram, ja natuurlijk is dat een mening. Maar uit je antwoorden lezen we dat je geen licht bent.
  Dus laten we het verder maar rusten.

 28. @otto
  In een mening kan nooit een werkwoordsvorm van zijn zitten want dan is het een constatering. Daarbij is een mening altijd persoonlijk dus een persoonlijke mening is een pleonasme. Maar laten we het er maar bij zitten want een discussie voeren met iemand die onzin verkondigd en vervolgens alleen maar heel hard schreeuwt dat een ander dom is, is mijn tijd niet waard!

 29. @Bram, kijk even je reacties na, wie begint er nou als eerste rare teksten te schreeuwen? jij toch zeker.
  Je snapt het niet niks mis mee, laten we lekker bij het onderwerp blijven.

 30. @bram, wat zeg jij legendarisch domme dingen, je begint zelf als eerste te schelden.
  En je eindigt je verhaal met dat het je tijd niet waard is, maar wel blijven reageren.
  Beetje vreemd.

 31. Haha, weer van die goed onderbouwde argumenten! Lijkt wel otto onder een andere naam!

 32. @bram, doe jezelf en iedereen op deze site een plezier en lees je eigen reacties even na. Je spreekt jezelf continu tegen.

 33. @bram, je zou niet meer reageren want dat was zonde van je tijd schreef je? Maar je blijft maar reageren.

 34. Wel grappig dat hier nog steeds niemand inhoudelijk reageert. Bram heeft wel een punt namelijk. maar laten we deze hele suffe zinloze discussie maar stoppen en het weer over een prima spelend nederlands elftal hebben. Laten we maar genieten van de vele extreem getalenteerde jonge spelers.

 35. Expat in Zuid Europa

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik het wel mooi vind om te zien hoe Nederland speelt. Twee keer tweede, dat klopt. Het is inderdaad geen goud na een aantal mooie jaren.
  Maar iedereen ziet toch ook dat de nieuwe De Nooijer nog moet opstaan?! Het duurt gewoon even voordat het team zo op elkaar is ingespeeld dat het écht het verschil kan maken. 2 x zilver dit jaar vind ik erg goed.

 36. @expat, kijk dat is nou een mooie positieve reactie. Een speler als een De Nooijer kom je misschien eens in de 30 jaar tegen. Het is normaal om in de sport spelers die er boven uit steken te vergelijken met de allergrootste, maar iedere speler is weer anders met eigen kwaliteiten. Ik moet wel zeggen dat de prestaties van Stockmann wel van een heel erg hoog niveau waren. Weet niet of je kan zeggen of hijzijn stempel op een zelfde manier drukte als De Nooijer in zijn beste dagen, maar denk wel dat als Nederland de Trophy had gewonnen door de wedstrijd met de aussies eruit te slepen zijn prestatie nog meer aandacht zou krijgen, en wellicht gezien wordt als een van de beste individuele toernooiprestaties van een Nederlandse hockeyer ooit.

Reageer