Balkestein: ‘We hebben de perfecte wedstrijd nog niet gespeeld’

Landskampioen Oranje Zwart bekleed na elf wedstrijden samen met Kampong een gedeelde eerste plek. De ploeg van coach Michel van den Heuvel verloor nog geen wedstrijd en dus kan het terugkijken op een geslaagde eerste seizoenshelft. Toch is de ploeg uit Eindhoven nog niet helemaal tevreden met de vorm. De ‘flow’ zou er nog niet inzitten. Verdediger en oud-international Marcel Balkestein geeft uitleg.

WK-heren-Nederland-Oranje-Korea-RU-42-800x600
Balkestein tijdens zijn laatste toernooi als international; het WK in Den Haag. (c) Roel Ubels

“Vorige jaar werden we met vrijwel hetzelfde team kampioen en speelden we topwedstrijden, zowel in de play-offs als in de competitie.  Op dat niveau zitten we nu nog niet maar daar moeten we wel naartoe,” vertelt de oud-international. “Waar dat door komt?  Nou, het was voor de niet-internationals bijvoorbeeld een lange hockeyvrije zomer en daarna moet je dan weer aan elkaar wennen. In je hoofd zit je nog steeds op het niveau van het eind van vorig seizoen en van daaruit wil je weer verder maar nu merk je dat dat zich langzaam weer moet vormen, dat we daar weer in moeten groeien. We moeten gewoon met z’n allen hetzelfde plan weer uitvoeren en laten zien waar OZ voor staat.”

Desalniettemin kunnen de Eindhovenaren die in de strijd om een play-off plek nu al goede zaken hebben gedaan niet klagen over de eerste seizoenshelft. “Qua resultaten zijn we ook hartstikke blij hoor,” geeft de verdediger toe. “We hebben nog maar twee keer gelijkgespeeld en staan met Kampong bovenaan dus dan doe je het gewoon goed alleen we merken dat we de perfecte wedstrijd nog niet gespeeld hebben. We waren er wel al een aantal keer dichtbij maar er zijn nog stappen te maken.” Deze stappen zitten hem volgens Balkestein niet zozeer in het hockeytechnische aspect maar hebben vooral te maken met een bepaalde mindset die bijgesteld moet worden. “Naast dat we onze taken goed moeten uitvoeren merk je bijvoorbeeld in sommige wedstrijden dat je de bovenliggende partij bent en dan voel je ook dat als je even aanzet je deze waarschijnlijk wel wint. Dat kan tegelijkertijd soms ook een bepaalde gelatenheid geven waardoor je misschien toch een keer je man laat kopen, of toch een keer springt als de bal voorgeslagen wordt. Die dingen moeten er echt uit want juist door discipline en structuur zijn we met OZ de afgelopen jaren zover gekomen.”

Met nog een hele seizoenshelft te gaan heeft de nummer twee van de ranglijst nog genoeg tijd om weer terug te komen op het oude niveau. De komende weken treft de Eindhovense formatie eerst Den Bosch en daarna Push waarna de winterstop op de stoep staat. Voor Balkestein een relatief rustige winterperiode aangezien hij enkele maanden geleden een punt zette achter zijn Oranje carriere. Ook nu de nieuwe selectie bekend is en met de Champions Trophy in aantocht is heeft hij nog geen spijt van zijn keuze. “Ik sta er nog steeds achter, er zijn gewoon andere dingen die op mijn pad komen. Ik vind het ook echt mooi om te zien dat Niek van der Schoot, die nooit eerder in een vertegenwoordigend team zat nu een kans krijgt. Ben ook heel benieuwd hoe ze het met de nieuwe coach en een gedeeltelijk nieuwe selectie gaan doen maar ik heb niet zoiets van daar had ik bij moeten of willen zijn. Het is goed zo,” aldus Balkestein die de januari alsnog naar India afreist om mee te doen aan de Hockey India League.

Een aantal van zijn teamgenoten,  Niek van der Schoot, Mink van der Weerden, Robert van der Horst en Sander Baart maken wel deel uit van de Oranje selectie maar enkele anderen vielen af. Hoe gaan de heren van OZ daar in het team mee om? “Het blijft lastig,” aldus de verdediger. “We hebben veel internationals in ons team dus dan wordt de kans groot dat je te maken hebt met teleurstellingen en vreugde. We waren allemaal natuurlijk heel blij voor Niek, het is jongen van de club, staat midden in het team en iedereen gunt hem dat van harte. Aan de andere kant heb je Bob (de Voogd, red.) en Jelle (Galema, red.) die allebei niet meegaan. Daarin voel je wel met hen mee dus dat probeer je dan ook wel op een goede manier op te pakken. We kunnen hen het best helpen door ze een platform geven waarop zij goed naar voren komen want als wij het goed doen kunnen zij ook excelleren.”

Reageer