België is een team om in de gaten te houden

De Belgische herenploeg doet voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen. Na een afwezigheid van 36 jaar is de ploeg er weer bij op het hoogste toneel. Tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920 werd de bronzen medaille veroverd. De Belgische ploeg staat momenteel 11e op de wereldranglijst van de FIH.
Sterke resultaten
België kwalificeerde zich voor de Spelen dankzij een plek in de halve finale tijdens het EK van 2011 in Mönchengladbach. In een zinderende wedstrijd werd Spanje, na een 2-0 achterstand, met 3-2 verslagen. Jerome Dekeyser werd de grote man van de wedstrijd na zijn beslissende treffer vlak voor tijd.
Eind vorig jaar wonnen onze zuiderburen de Champions Challenge in Zuid-Afrika voor India, Zuid-Afrika en Argentinië. De resultaten van de afgelopen maanden bieden ook perspectief voor de Belgische ploeg. De Belgen boekten overwinningen tegen Spanje en Argentinië en een keurig gelijkspel tegen Duitsland bij het 4-landentoernooi in Düsseldorf.
Nederlandse invloed
Assistent-coach van de Belgen is 401-voudig international Jeroen Delmee en de Belgen worden geadviseerd door de befaamde strafcornertrainer Toon Siepman. Toon Siepman waarschuwt in de Stentor alvast de concurrentie: “Wie het waagt om ons te onderschatten, die heeft een probleem.”
Volgens Delmee barst het van het talent in België: “België onder 18 is nu twee keer op rij Europees kampioen. De A-ploeg plaatste zich voor de Spelen en de Champions Trophy.”
Ervaring
Een valkuil voor de Belgen kan het gebrek aan ervaring zijn. De Belgische competitie is aanmerkelijk zwakker dan bijvoorbeeld de Nederlandse en de Duitse competitie. Bovendien zijn er nog maar weinig Belgen die hun geluk in een buitenlandse competitie beproeven. Het team bestaat uit een combinatie van ervaren spelers als Maxime Luycx, Jerome Dekeyser en Tom Boon en jongere talenten. Het is te hopen voor de Belgen dat Dekeyser en Boon volledig zijn hersteld van hun blessures als de Spelen van start gaan.
Prognose
Aanvoerder Maxime Luycx wil in Londen gaan een voor een plaats in de top zes. In een zware groep met Duitsland, Nederland, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en India kan het alle kanten op. De Belgen moeten zeker in de gaten gehouden worden. Ze zijn er nu misschien nog net niet klaar voor, maar ze komen er aan!

Reageer