Bizarre hockeyveiling in India


Jaap Stockmann wordt één van de grootverdieners van de Hockey India League (HIL). De doelman van Oranje gaat in een maand tijd een kleine zestigduizend dollar verdienen.
Gisteren werden de spelers, die deelnemen aan de HIL geveild. Vertegenwoordigers van de zes clubs, die meedoen aan de Indiase hockeycompetitie, zaten in een hotel in New Delhi aan tafeltjes en konden bieden op de 152 Indiase en 94 buitenlandse hockeyers. De historische veiling, die voor het eerst in de geschiedenis van het hockey plaatsvond, werd vanaf half zes ’s ochtends Nederlandse tijd live uitgezonden op de website van de HIL en Jaap Stockmann was om een uur of acht aan de beurt.
Stockmann heeft een geweldige Champions Trophy achter de rug en geldt momenteel als de beste keeper ter wereld. Mede daarom boden de vertegenwoordigers van de diverse Indiase clubs gisteren tegen elkaar op. Stockmann had zijn computer met zijn televisie verbonden en volgde het thuis allemaal op de voet.
„Het was echt heel bizar”, zei de doelman van Oranje gisteren. „Mijn foto kwam in beeld en die mannen met tulbanden aan die tafels bleven elkaar maar overbieden. Wat een spektakel! Voor mij was het helemaal top natuurlijk. Zeker als je bedenkt dat ik ook graag mee had gedaan als ik er geen geld voor zou krijgen. India is het hockeywalhalla en het lijkt me sowieso geweldig om daar te mogen hockeyen.”
De HIL is tot stand gekomen met de Indian Premier League als voorbeeld. In deze cricketcompetitie, die zes jaar geleden van start ging, doen sterren van over de hele wereld mee. Vanwege de enorme kijkcijfers in Azië en ook in de rest van de wereld gaan er miljoenen om in de IPL.
Ook in de HIL gaat het dus, zeker voor hockeybegrippen, om grote bedragen. De clubs hebben ieder een budget van maximaal 650.000 dollar. De voor 78.000 dollar geveilde aanvoerder van India Sardar Singh werd uiteindelijk de duurste speler van de HIL. De door de wereldhockeybond erkende competitie loopt van 16 januari tot en met 10 februari en is mede tot stand gekomen dankzij de televisiezenders ESPN en het Aziatische Star Sports.
„We moeten ons een week van te voren melden om te gaan trainen”, weet Stockmann. „Het was in het begin even een discussie met mijn club Bloemendaal of ze ons wel wilden laten gaan. Uiteindelijk wilden ze ons deze kans niet ontnemen. Ze krijgen ook een percentage van ons salaris.” In Nederland wordt de competitie in de hoofdklasse twee weken na het einde van de HIL weer hervat.
De Nederlandse clubs ontvangen naar verluidt zo’n vijftien procent van het salaris van de spelers en Stockmann werd uiteindelijk voor 68.000 dollar door het Indiase Punjab Warriors van de Australische coach Barry Dancer gekocht. „Hoeveel ik precies aan Bloemendaal moet afstaan, weet ik niet”, zei Stockmann. „Gelukkig regelt zaakwaarnemer Rob Jansen dat allemaal voor ons.”
Stockmann is niet de enige Nederlandse tophockeyer die tijdens de maar liefst elf uur durende veiling werd verkocht. Ook onder meer Teun de Nooijer (66.000 dollar), Marcel Balkestein (20.000), Jeroen Hertzberger (20.000), keeper Pirmin Blaak (33.000), Sander Baart (24.000), Taeke Taekema (25.000), Wouter Jolie (53.000) en Floris Evers (31.000) kwamen onder de hamer. Daarnaast zal Roelant Oltmans als coach van de Utar Pradesh Wizards in India in actie komen. De voormalige bondscoach was samen met De Nooijer aanwezig tijdens de veiling in New Delhi.
Voor international Tim Jenniskens was er minder geluk. Geen enkele Indiase club bood op de Bloemendaler, die daardoor in de reservepot werd gestald en uiteindelijk de Hockey India League aan zijn neus voorbij zag gaan.
Stockmann verwacht niet dat een dergelijke competitie ooit in Nederland zal plaatsvinden. „Het zou natuurlijk geweldig zijn”, zei de doelman. „Maar ik denk niet dat er een markt voor is. In Nederland kan je in een heel seizoen nog niet zo veel verdienen als in een maand in India. Ik begreep ook dat er in Azië honderden miljoenen mensen keken naar onze wedstrijd tegen India tijdens de Olympische Spelen. Dat soort kijkcijfers zijn in Nederland ondenkbaar.”
Direct na zijn avontuur in India moet Stockmann zich in Barcelona melden om zich met zijn club Bloemendaal voor te bereiden op de tweede competitiehelft. Het zit er dik in dat de grootverdiener van de HIL tijdens die trainingstrip het eerste rondje voor zijn rekening zal moeten nemen.
Een volledige lijst met selecties en geboden bedragen vindt u hier.
Bron: Sp!ts

Reageer