BN De Stem: "Mark Rijkers en Milan van Baal op goudjacht met Jong Oranje"

Een jaar na het mislukte EK onder 18, waarin hij met Nederlands A naast de medailles greep, wil Milan van Baal (19) deze keer wel in de prijzen vallen.
Vandaag start hij in Den Bosch met Jong Oranje zijn jacht naar EK-goud.
De aanvaller zal daarbij in de rug worden gedekt door zijn maatje Mark Rijkers (20). Twee Bredase talenten in dienst van Oranje. Zo frivool als Van Baal in de punt van de aanval zijn acties maakt, zo degelijk is Rijkers. Een stille, maar bovenal verdedigend ijzersterke kracht. Geroemd ook om zijn rushes langs de zijkant van het veld.
Op het veld twee tegenpolen, daarbuiten uit hetzelfde hout gesneden. Naast de bezetenheid voor de sport is er bij het tweetal altijd wel ruimte voor een geintje. Hun oud-trainer Sven der Most, die ze in de jeugd en later bij het eerste van Push meemaakte, verwoordt het treffend. “Goeie gasten zijn het. Ze hebben Push veel gebracht de afgelopen jaren.”
De overgang naar het grotere Den Bosch, begin deze zomer, is een logische stap in de verdere ontwikkeling van de twee. Het is nog een klein wonder dat Van Baal en Rijkers Push niet eerder hebben verlaten. In de tijd dat het duo in de B- en A-jeugd speelde onder Van der Most was er al interesse van teams uit de hoofdklasse. Lang hielden ze de boot af. Tot twee maanden geleden. “Als Push naar de hoofdklasse was gepromoveerd, was ik misschien gebleven. Maar ik wil hogerop, zeker met het oog op het WK met Jong Oranje volgend jaar in India. Ik wil meer leren en dat kan het beste bij Den Bosch.”
Bij het jeugd-EK dat vandaag begint, treffen de Bredanaars met Jong Oranje in groep A Engeland, Frankrijk en Wales. De grote concurrenten voor de titel zitten in de andere groep, weet Van Baal. “Vooral Duitsland en België zullen onze belangrijkste rivalen worden in de strijd om het goud.”
Het zou wat zijn. In een oranje shirt Europees kampioen worden op het veld van je nieuwe club. Een prachtig scenario.
Bron: BN de Stem

Reageer