Brouwer: ‘Het half jaar met Marc Lammers was misschien wel mijn beste tijd’ – Hoofdklasse Hockey Nederland

Brouwer: ‘Het half jaar met Marc Lammers was misschien wel mijn beste tijd’

De heren van Den Bosch stonden zondag op de rand van degradatie maar wisten uiteindelijk via shoot-outs toch hun plek in de hoofdklasse veilig te stellen. Na een lastige play-off reeks tegen Voordaan was de opluchting logischerwijs groot bij de ploeg van oud-international Matthijs Brouwer die met deze wedstrijd zijn tophockey-carrière afsloot.HCDB ,heren 1, seizoen 2013-2014, Matthijs Brouwer, rugnummer 20

“Je bent je zes, zeven weken aan het voorbereiden op die play-outs,” blikt Brouwer terug. “Voordaan was de best hockeyende ploeg van allemaal dus je bereidt je wel voor op het ergste maar dan krijg je woensdag zo op je broek.. Gelukkig hebben we het zaterdag goed weten te herstellen en ook zondag ging het lange tijd goed. In de tweede helft komt er echter weer naar boven wat in de tweede helft van de competitie ook al fout ging. Als het mis dreigt te gaan krijgen we te makkelijk goals tegen.”

Internationale kalender

Uiteindelijk kropen de Brabanders door het oog van de naald en werd de hoofdklasse plek behouden. Hoewel Brouwer beaamt dat het lastig was om na al die’ competitie-loze’ weken de play-outs te moeten spelen merkte hij ook dat zijn team geen baat had bij de internationale hockeykalender. “We hebben daar wel een beetje pech mee gehad. In de eerste helft van het seizoen was Jong Oranje zich aan het voorbereiden op het WK en de afgelopen weken moesten de senioren internationals met hun nationale teams aan de bak voor het WK in Den Haag. Daarnaast was Austin (Smith, red.) lange tijd geblesseerd. Dat bij elkaar opgeteld heeft allemaal niet meegeholpen denk ik.”

De tweede seizoenshelft

Als hij terugblikt op zijn laatste seizoen denkt de 211-voudig international dat zijn team het vooral in de tweede seizoenshelft heeft laten liggen. “Na de eerste helft van het seizoen stonden we er florissant voor, we hadden zeven punten meer dan de nummer tien, Schaerweijde. Elke keer als dat het daarna mis ging was het van ‘het komt volgende week wel’ maar dat kwam niet. Zo gaven we bij Schaerweijde een 2-0 voorsprong weg, speelden we tegen Hurley in de slotminuut gelijk en dachten elke keer we ons de week erop wel veilig zouden spelen. Maar dat is de afgelopen jaren niet zo vanzelfsprekend meer in Den Bosch. Of dat met de jonge leeftijd van de spelers te maken heeft? Ook, maar ik denk vooral met de balans in de groep. Je moet ook kritisch kijken naar de mensen die het verschil zouden moeten kunnen maken. Als ervaren jongens zoals Austin en ik het in de belangrijke wedstrijden niet doen dan kun je dat ook niet van de andere jongens verwachten. Uiteindelijk stonden de ervaren jongens er gelukkig in de play-outs wel weer en dat was toen denk ik ook onze redding,” aldus de aanvaller die zijn ploeg zaterdag met een weergaloze backhand op voorsprong schoot.

Hoogtepunten

Met de gewonnen play-out ronde is er ook een einde gekomen aan de mooie carrière van Brouwer waarin hij de zilveren medaille op de Olympisch Spelen als hoogtepunt bestempelt: ‘Omdat iedereen ons voor het toernooi al had afgeschreven’ en ook met veel plezier terugblikt op zijn goede EK in Manchester en de landskampioenschappen die hij won met Den Bosch. “Trouwens,” voegt hij eraan toe, “ook twee seizoenen geleden, het half jaar met Marc (Lammers, red.) Dat was misschien wel mijn beste tijd. Je bent natuurlijk onderdeel van een team maar ook daarbinnen moeten bepaalde mensen onder druk excelleren en in die periode lukte mij dat bijna elke wedstrijd, dat was echt super gaaf.”

Nieuwe carrière bij Breda

Waar veel spelers na hun topsportcarrière uitkijken naar een tijd zonder alle trainingsverplichtingen heeft Brouwer besloten gelijk het veld weer op te gaan. Hij wordt coach bij de heren van Breda. “Ik heb vorig jaar mijn trainers opleiding afgerond, heb een schat aan ervaring binnen het hockey als speler en ik heb er veel zin in om dit met anderen te delen. Ik had natuurlijk ook een jaartje kunnen wachten maar dan ben je er echt uit en misschien niet meer in beeld. Dus toen deze kans voorbij kwam, zo’n functie bij een top-overgangsklasser, dan zou je een domme rukker zijn als je daar geen ja tegen zou zeggen. Misschien denk ik over een tijdje wel dat ik beter toch even had kunnen wachten maar ik leef met de dag en ga daar niet een jaar op zitten wachten. Dan zijn er misschien weer twintig andere kandidaten in beeld,” aldus de nieuwbakken coach die nu al merkt dat het leven van een coach veel verschilt met dat van een speler. “Als speler gooi je zondag je spulletjes in de was, heb je een paar maanden vrij en pak je bij de start van het seizoen je spullen weer uit de kast. Dat is als coach wel anders. Je bent zelf verantwoordelijk voor je succes, je moet zelf spelers bellen, begeleiding regelen, praten met het bestuur of managers dus ik ben eigenlijk alleen maar aan het bellen.” Wat gaat hij het meest missen aan zijn tijd als speler? “Ondanks dat het steeds zwaarder werd heb ik altijd veel plezier gehaald uit het op een veld staan met een team en mezelf af te matten. Ik zal nu dus op een andere manier mijn work-out moeten krijgen maar hoe, dat weet ik nog niet.”

Comments (6)

 1. P-J v. Spaandonk

  wat een grootheid

 2. Peter-Jan

  Een grootheid? Ik zeg een gigant!

 3. Marc v. Spaandonk

  Sieraad voor de sport!

 4. Inderdaad zijn drie doelpunten in de wedstrijd Den Bosch – Bloemendaal in het voorjaar van 2012 (in de Marc Lammers mission impossible periode) en het eerste doelpunt van Matthijs afgelopen zaterdag toen de play-out wedstrijd gewonnen moest worden, staan bij HC Den Bosch in een gouden lijstje.

 5. Zeer grote speler. Neusje voor de goal!

 6. Topper. En wat een magnifieke goal als afscheid.

Leave a Reply