Column: In de aanval: Het gelijk van Paul van Ass?

Mijn gevoel klopte niet. Gelukkig. Paul van Ass is een betere coach dan wij, kenners en critici, ooit voor mogelijk hadden gehouden. Waar de dames onder de temperamentvolle Max Caldas met matig spel opstoomden naar de finale en de gouden plak, waren het de heren die groeiden in het toernooi en ons trakteerden op prachtig hockey. We hebben het nog steeds over die schitterende 9-2 tegen het gastland, de halve finale waarin alles lukte.
Van Ass bewijst dat je helemaal geen diploma’s nodig hebt om een topcoach te zijn. Hij laat zien dat je ook helemaal geen people manager hoeft te zijn, juist niet. Je kunt rustig spelers aan het lijntje houden, laten afvallen als hoge boom en vervolgens weer bij de selectie halen. Om, we kennen het verhaal, daarna weer keihard uit de selectie te verwijderen. Wat maakt het uit?
Voor de Spelen heeft Van Ass aangegeven dat in Londen de balans zou worden opgemaakt. Heeft Van Ass zijn gelijk gehaald met deze zilveren medaille? Gisteren tijdens een Schevenings hockeyfeestje (inclusief hippe Oranje broeken) gaf aanvoerder Floris – shirt quasi-nonchalant uit de broek – Evers aan dat wat hem betreft het contract met Van Ass snel verlengd moet worden. Hou even de context in de gaten: een paar dagen feesten achter de rug en zelf door deze coach tot aanvoerder benoemd.
Natuurlijk, de beslissing om Taekema thuis te laten, lijkt een goede beslissing te zijn geweest. Maar de manier waarop dit gebeurde, verdient (zilver of niet) nog steeds geen schoonheidsprijs. In tegenstelling tot het vertoonde spel.
Bron: indeaanval.nl/Koen
 

Comments (5)

 1. Expat in Zuid Europa

  Tsja. Ik begin steeds meer het gevoel te krijgen dat de ‘fratsen’ van de bondscoach meer te maken hebben met een communicatieprobleem tussen beeldend spreker Van Ass en TT. Want wie zegt dat TT een garantie is gegeven dat hij na zijn terugkeer zeker was van de spelen?
  Het Nederlands elftal heeft mij zeer positief gestemd tijdens de spelen. Ik was oprecht blij met de manier waarop ze naar voren kwamen. Ook denk ik dat TT niet in dit spelletje past en daar geef ik Van Ass dan wel weer helemaal gelijk in.
  Wel is het zo dat TT in het verleden Nederland ontzettend vaak heeft gered dus een iets ander afscheid had hij verdient. Maar ja in topsport en zeker de Spelen wil je toch je beste team laten spelen?

 2. Natuurlijk willen alle hockeyliefhebbers het beste team!!! Maar ga dan wel met topsporters om op een eerlijke manier om. De communicatie tussen v.Ass en afvallers heeft bewezen dat hij daar zeer slecht in is, alsof hij bang is voor een confrontatie bij een slecht nieuws bericht.Dan het natrappen van mensen, ze weer terugvragen, geen openlijke gesprekken voeren, waardoor bij TT de indruk bestond dat hij goed funtioneerde, het verdient inderdaad niet de schoonheidsprijs. Kijk nog altijd terug naar Lammers die professioneel ,gedreven en zeer sociaal was. Jammer dat de KNHB die heeft laten gaan en v.Ass koos.

 3. @Hockey
  Je haalt de woorden uit mijn mond.
  Geen spelt tussen te krijgen!!

 4. @hockey, hou eens op met al die oude koeien uit de sloot te halen, ja de communicatie kon beter daar zal hij van geleerd hebben, verder heeft Paul van Ass het geweldig gedaan het was een feest om de heren te zien spelen ener staat nu een team wat nog jaren meekan

 5. Denk dat alle stuurlui aan wal met het allerbelangrijkste rekening moeten houden: de mening van de spelers, en daarvan is het nodige doorgesijpeld: zeer positief….. Verdere discussies niet zo belangrijk meer……

Reageer