De Nederlandse pers over de verwijdering van Taeke Taekema uit Oranje

De pers over de verwijdering van Taeke Taekema uit Oranje
In de Nederlandse pers wordt in niet mis te verstane woorden gereageerd op het niet selecteren van strafcornerspecialist Taeke Taekema (239 caps, 221 goals). De routinier zelf vraagt tijd en begrip voordat hij met een reactie naar buiten komt.
In AD/Sportwereld is de verbazing groot en wordt gesteld dat bondscoach Paul van Ass had kunnen weten dat Taeke Taema niet in het beoogde aanvallende spelsysteem van Oranje zou passen. “Het spelconcept van Oranje is niet nieuw. Van Ass wist in januari, toen hij Taekema opzij zette, en in maart, toen hij weer in de armen werd gesloten, allang dat Taekema niet in zijn systeem paste.” De boosheid van Taekema is volgens de krant dan ook voorstelbaar.
“Bovendien is het ook niet zo dat er door Van Ass een supersterke vervanger gevonden is voor de ruim 240-voudig international. Mink van der Weerden heeft als verdeidiger dezelfde problemen als Taekema. Niet voor niets merkte Van Ass op dat dat hij Van Der Weerden marginaal beter vond. De bondscoach vertelde verder dat Taekema een plek in zijn selectie had verdiend als zijn strafcorner van buitengewone klasse was. ‘Dan krijg je een status aparte,’ aldus Van Ass, maar hij was niet bijster onder de indruk van de corners van Taekema. Hij noemde de strafcornerspecialisten die wel zijn geselecteerd ‘minimaal even sterk’. Dan gaat het over Roderick Weusthof en Van Der Weerden, van wie de laatste nog moet bewijzen of hij het kunstje op het hoogste niveau onder de zwaarste druk kan uitvoeren.
In Spits vraagt journalist Jan Balk zich af of de selectie van Mink van der Weerden boven Taekema te rechtvaardigen valt: “De keuze is onder meer opvallend omdat Van Der Weerden nou ook niet bepaald bekend staat als een topverdediger. Van Der Weerden maakte in 2009 onder leiding van Van Ass als coach van Jong Oranje wel 13 doelpunten tijdens het WK onder 21 jaar. En Weusthof is in de hoofdklasse topscorer aller tijden. Van Ass gebruikte deze feiten als argumenten voor zijn keuze. “En Mink is kneedbaarder”, voegde de bondscoach daar aan toe.”
De Telegraaf: “Als Taeke extreem meer zou scoren, dan kan hij het energielevel van het team positief beïnvloeden. Maar ook hij zit rond dit gemiddelde (internationaal wordt 30% van de strafcorners omgezet in goals)”, aldus Van Ass. “Dan vragen wij als team iets extra’s van hem. Omdat wij meer aanvallend spelen, liggen er grote ruimtes achter de middenlinie en die moeten onze verdedigers kunnen belopen. Daar ligt niet Taekes kwaliteit. Daarnaast heb ik nog twee bijna gelijkwaardige strafcorners.”
In NUSport betwijfelt hoofdredacteur Rogier van ’t Hek de geloofwaardigheid van de ‘bondscoachende beunhaas’ en wordt er volgens hem karaktermoord gepleegd op Taekema: “De ‘boodschap’ (na de verwijdering uit Oranje van Taekema en De Nooijer in januari) was volgens hem geland bij beide iconen, er was weer ‘verbinding’. Nou en of. Van Ass roemde vorige maand openlijk Taekema’s fantastische mentaliteit, omdat hij zich nooit negatief had uitgelaten over hem of de groep. Ook gaf hij aan blij te zijn met zijn ontwikkeling.”
“Het argument van Van Ass dat Taekema niet in het aanvallende spelconcept van Oranje past, is slechts een stok om mee te slaan en komt vooral zeer amateuristisch over. De kwaliteiten van de Amsterdammer, die in 239 interlands 221 doelpunten maakte, mogen zo langzamerhand toch als bekend worden verondersteld.”
“Taekema gaf maandag per sms aan nog niet te willen reageren op de gang van zaken rondom de Olympische hockeyselectie. Ongetwijfeld tot grote opluchting van Van Ass. Want het is gedaan met de geloofwaardigheid van deze bondscoachende beunhaas als de routinier besluit zijn kant van het verhaal te vertellen. Ik kan niet wachten,” aldus Rogier van ’t Hek.