De Nooijer en Taekema niet in selectie Nederlands elftal heren – Hoofdklasse Hockey Nederland

De Nooijer en Taekema niet in selectie Nederlands elftal heren


De bondscoach van het Nederlands elftal heren Paul van Ass heeft de selectie van 22 spelers bekend gemaakt die meegaan op de twee winterstages. Onder andere de routiniers Teun de Nooijer (445 interlands) en Taeke Taekema (240 interlands) zijn niet geselecteerd. De eerste winterstage is in Alicante, Spanje van 16 t/m 25 januari 2012 en de tweede stage is in Perth, Australië van 31 januari t/m 20 februari 2012.
Bondscoach Van Ass: “Natuurlijk besef ik dat Teun en Taeke heel veel ervaring hebben en bijzonder veel hebben betekend voor het Nederlandse hockey. Er moet echter ruimte worden gecreëerd in het team om andere spelers te laten groeien en te laten opstaan. Ik wil terug naar de energie van afgelopen zomer. Op de Olympische Spelen wil ik beschikken over het best mogelijke team en dat zijn niet automatisch de beste 18 spelers.”
Seve van Ass, Sam van der Ven (GK) en Melchior Looijen maken ook geen deel uit van de trainingsgroep die afreist naar Spanje en Australië. Melchior Looijen maakt niet langer deel uit van de Olympische trainingsgroep. Seve van Ass en Sam van der Ven voegen zich in maart weer bij de Olympische trainingsgroep.
Selectie winter 2012:
Sander Baart                          M.H.C. Oranje-Zwart
Billy Bakker                             Amsterdamsche H. & B.C.
Marcel Balkestein                    M.H.C. Oranje-Zwart
Pirmin Blaak (GK)                    H.C. Rotterdam
Quirijn Caspers                       S.V. Kampong
Laurence Docherty                  S.V. Kampong
Floris Evers                             Amsterdamsche H. & B.C.
Jeroen Hertzberger                 H.C. Rotterdam
Rogier Hofman                        H.C. Bloemendaal
Robert van der Horst              H.C. Rotterdam
Tim Jenniskens                        H.C. Bloemendaal
Wouter Jolie                            H.C. Bloemendaal
Robbert Kemperman               Rot-Weiss Köln
Eby Kessing                            H.C. Bloemendaal
Floris van der Linden              H.G.C.
Jaap Stockmann (GK)              H.C. Bloemendaal
Valentin Verga                        Amsterdamsche H. & B.C.
Klaas Vermeulen                     Amsterdamsche H. & B.C.
Bob de Voogd                         M.H.C. Oranje-Zwart
Mink van der Weerden            M.H.C. Oranje-Zwart
Roderick Weusthof                  H.C. Rotterdam
Sander de Wijn                       S.V. Kampong
Persbericht: KNHB

Comments (175)

 1. Jullie zijn laat op de hoogte hoofdklassehockey. Redelijk bizar dat zo’n wereldspeler als de nooijer niet meer wordt geselecteerd. Denk dat heel veel mensen dit niet hadden aan zien komen..

 2. hetismaareenspelletje

  Ongelofelijk echt dat Teun niet geselecteerd is…

 3. teun niet, van de linden wel. moet niet gekker worden. de concurrentie lacht zich kapot.

 4. Teun liefhebber

  Ongelofelijk dit!! En de visie van 3 corners in het veld is ook dus opeens van de baan? Want hertzberger is leuk voor de afschuif maar van de kop… En wat doet van der weerden er nog in? Die was afgelopen wedstrijden echt drama! Hele slechte dag voor het Nederlandse hockey en moet nog maar eens zien hoever we komen zonder Teun

 5. maarweleenmooispelletje

  Over Teun moet ik ook even slikken, ik snap dat verjonging nodig is, maar dan zou ik zeggen: neem zijn ervaring en leiderschap en kwaliteiten mee tot na de Olympische spelen en laat hem dan afscheid nemen, dan heb je rustig de tijd daarna om het weer op te bouwen. Kan me ook niet voorstellen dat hij een negatief effect op het team heeft.
  Met betrekking tot Taekema: Hij is niet meer de enige met een sterke corner en wat ik van hem heb gezien hockeyend was het ook niet goed: Geen speler die je in de as van de verdediging plaatst. Dus dat vind ik (eindelijk?) een logische keuze!

 6. Het beste team bestaat niet noodzakelijkerwijs uit de top 16 beste spelers van Nederland. Dat gaat om oa groepsdynamiek etc.
  Ik ben benieuwd hoe deze samenstelling gaat presteren. The proof of the pudding is in the eating.

 7. Ten eerste verdient de bondscoach al het respect voor zijn verrassende keuze!En Dan bedoel ik niet alleen Taekema en de Nooyer……ook zijn eigen zoon laat hij thuis.
  Maar begrijpen en/of het leuk vinden doe ik niet!!!!
  Het zal nooit meer hetzelfde zijn zonder Teun.

 8. Poe, flabbergasted. Inderdaad mbt Taekema kan ik een eind meegaan. Hij ‘choked’ op belangrijke momenten op kopcirkel. Maar is dat juist niet een aspect wat Van Ass met zijn ‘managementtechnieken’ moet kunnen oplossen? En niet laten meegaan van De Nooijer vind ik echt schandalig. Hij zou een ‘blokkade’ vormen voor nieuwe energie. Laat mij niet lachen. Positief: Kemperman en Balkestein er weer bij, dat is goed voor Oranje.

 9. hockeyliefhebber

  Onbegrijpelijk en respectloos.
  Spelers als TdN en TT “passeer” je niet, die laat je op enig moment bedanken, in beginsel vrijwillig en anders (als het moment daar is dat je niet meer met ze verder wil) dwing je ze daar toe.
  Wellicht trekt SvA na de Olympische Spelen met een gouwe plak om z’n nek triomfantelijk een lange neus naar iedereen die hem nu afvalt, en wellicht heeft hij ook best gelijk, maar zo ga je niet om met je twee grootste boegbeelden.
  Schande.

 10. Ik snap het alleen vind het heel jammer van teun…
  Denk wel dat dit het beste voor het team is.
  en helemaal geweldig als teun wel weer meedoet met de OS…

 11. Maar dan is het toch van den domme dat zijn zoon wel weer mag terugkeren na de trainingsstages en Teun en Taekema niet?! Heel bijzonder dit.

 12. Topsport is keihard!
  Gedwongen keuzes horen daarbij, maar een sieraad als Teun de Nooijer voor de Hockeysport thuis laten lijkt mij een flater van de eerste orde. Hoop echter wel dat Van Ass ons ongelijk toont, door met goud uit Londen thuis te komen.
  Ik acht de kans echter kleiner geworden door deze keuze.
  Taekema, tja… alleen een corner is niet voldoende, maar of Weusthof en/of Vd Weerden beter inpasbaar in het team zijn, is maar de vraag.
  Ach, de beste stuurlui staan aan wal. Ik wens ze veel succes en met mooi spel de gouden plak halen moet het doel zijn!

 13. hockeyliefhebber

  Zijn zoon speelt hierin totaal geen rol. Is prima jonge speler die absoluut de potentie heeft volwaardig international te worden.

 14. Ravi, met alle respect, maar Teun en Seve zijn nou niet bepaald met elkaar te vergelijken.

 15. Wat heeft die van Ass toch vage termen ‘Sinds mijn aanstelling anderhalf jaar geleden ben ik op zoek naar nieuwe energie bij Oranje. Energie die altijd aanwezig en altijd voelbaar is.’ En Teun zou hier een blokkade in vormen. Teun, de bescheiden altijd onderscheidende speler die op hockeygebied minimaal de klasse heeft van het beste van Cruijff, Messi, Maradona, Pelé, Zidane en Bergkamp… Hij laat spelers om zich heen altijd beter presteren, jong en oud. Het is echt disgrase.

 16. Is het logische vervolg van de laatste toernooien. De Nooijer brengt niet wat hij moet brengen en dan is ‘eigenlijk’ de beste zijn niet genoeg.. Taekema speelt in oranje vanwege zijn corner die niet meer boven gemiddeld is in europa en langs alle kanten wordt hij voorbij gelopen.. @Irene: ‘Zijn zoon’ keert niet terug maar Seve van Ass, is een ontzettend goede hockeyer en hoort bij de groep van de toekomst.. En dat is de weg die Nederland nu inslaat.. zo ook bij de dames.. oftewel.. Logisch allemaal!
  Denk dat Princess Hockey hier niet blij mee is gezien de slogan ‘meet you in London’ met Teun 😉

 17. Laten we maar wachter tot na OS met oordelen
  Vind het jammer voor T en T maar wellicht is dit wel het beste voor het team en seve is een onwijs goede speler die echt wel een kans mag krijgen

 18. Van Ass is volledig gek geworden, asap die gast eruit gooien! Het lijkt Joost Bellaart wel. Grote kans dan Van Ass voor OS op straat staat (en hopelijk uit NL emigreert).
  Van Ass heeft nog nooit iets gepresteerd als coach (of als speler). Ik durf te beweren dat Teun de Nooijer een betere coach is!
  Misschien dat Van den Heuvel in laatste geval beide spelers de kans kan bieden om aan OS mee te doen (paspoort in Pakistan is zo geregeld).

 19. Erg triest dat zulke grootheden niet zelf in staat worden gesteld om afscheid te nemen. Feit is dat beide spelers ‘minder’ werden, maar dat m.n. Teun de Nooijer nog voldoende onderscheidende kwaliteiten heeft voor dit Nederlands XI!!

 20. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Teun thuislaten om te kijken hoe de groepsdynamiek zich ontwikkelt in zijn afwezigheid, maar wel weer oproepen voor de OS: daar kan ik inkomen. Maar de quote: “…bijzonder veel hebben betekend voor het Nederlandse hockey…” suggereert dat het een definitief afscheid is. Absurd.
  Wat Taeke betreft. Logisch. Maar het strookt totaal niet met zijn eerder geventileerde meningen mbt drie corners en het aanvoerderschap. Deze bondscoach waait alle kanten op.
  Eindelijk Seve thuisgelaten. Prima hockeyer, maar niet beter dan dan Docherty en Kemperman, die er gelukkig wel weer bijzitten.
  Ik denk dat het besef is ingedaald alleen een wonder hem nog in de dug out kan houden. Want een consequente lijn is ver te zoeken. Behalve dan ‘enerrrrrrrrrrrrgie’.

 21. Dit is echt bizar.
  Is daar wat anders gebeurd met deze 2 mannen en de groep of met van Ass persoonlijk, dan dat er gezegd wordt?
  Natuurlijk moet je presteren en dat hoeft juist niet altijd op een mooie manier. Kijk naar Duitsland en Australië. Ervaring, inzicht, uitstraling hebben ook invloed op het spel en/of tegenstander. Vergelijk bepaalde verdedigers en middenvelders nu eens met deze 2 mannen. Dan wist ik het wel wie ik selecteerde.
  Als zij zich niet te groot voelen voor een evt. bijrol (van As zij visie) dan neem je deze 2 ervaren en ook zo belangrijke spelers toch gewoon mee!!!
  Take heeft toch al tenminste op grote internationale momenten wel zijn corners gescoord en niet alleen tegen …. uit de nederlanfdse competitie. Over de Nooijer wil ik niet eens discusieren.
  Hoelang gaan we deze man nog aan laten modderen?

 22. Laten we ervan uitgaan dat diegene die dag in dag uit, op welke manier dan ook, met het oranje herenteam bezig is… weet wat het beste is voor zijn team. Voor hem zijn deze keuzes logisch. Voor outsiders misschien lastig te begrijpen.
  Het beste wat de hockeywereld nu kan doen is Paul van Ass het volste vertrouwen geven. De coach vormt het team, en wanneer deze vertrouwen krijgt… zal het team dat ook krijgen (in zichzelf).
  Conclusies vallen pas te trekken na Londen. Hoewel het voor de afvallers hard aan komt, zullen er ongetwijfeld mooie dingen staan te wachten tijdens dit hockeyjaar.

 23. De Nooijer onterecht. Taekema geheel terecht. (eindelijk)

 24. @hockeyliefhebber, wat een onzin, TT kan al jaren niet meer mee en werd gewoon zielig, hele goede beslissing dit.

 25. van Ass is gek geworden Teun met al zijn ervaring en over kwaliteit nog maar niet mee nemen is van de zotte!
  Van Aars pak je spul en weg wezen!

 26. Hoewel ik absoluut voor doorselecteren en tegen vedettes ben, kan ik me in deze beslissing echt niet vinden.
  Taekema, daar kan ik nog redelijk inkomen. Qua spel niet ‘bijzonder’, en in de as volledig voorbij gestreefd door VD Horst en ook Jolie.
  Maar verdomme, De Nooijer, wie denkt Van Ass eigenlijk wel dat ie is? Deze man heeft ZO ontieglijk veel voor het hockey gedaan, is daar niet arrogant door geworden en roemt altijd het team. Oogt fysiek als 1 van de fitste (sorry, maar de jonkies op het middenveld bij de CT in vergelijking met De Nooijer?!), is bij vlagen ongrijpbaar en kan dit Oranje, mits hij vrijuit kan en mag hockeyen, bijna in zijn eentje een medaille bezorgen. Ik weet niet of jullie de wedstrijden bij de CT gezien hebben, maar zoals De Nooijer zich tegen bijvoorbeeld de Duitsers liet zien was echt als vanouds. Strooide met simpel ogende passjes, versnelde op het moment dat iedereen dacht dat hij al op volle snelheid lag en las het spel zo dat hij verdedigend ook constant goed stond.
  Die Australiers en Duitsers lachen zich rot. De toch nog steeds redelijk gevreesde corner en de speler die hen elke keer weer hoofdbrekens bezorgt worden thuisgelaten. Leg de rode loper naar Goud en Zilver maar voor ze neer!
  Tot nu toe nog wel redelijk begrip voor Van Ass op kunnen brengen, maar met het definitief af laten vallen van De Nooijer heeft hij de kansen op een zilveren of gouden medaille weggegooid.
  Ik hoop heel hard dat Van Ass na een trainingsstage waarin ze hard afgaan tegen Australie alsnog besluit iig De Nooijer op zn knieen terug te vragen.

 27. @Tjalling, TT kan al jaren niet meer, eindelijk een coach die het aandurft om hem te vervangen, prima beslissing.
  Taeke heeft zeker een hoop goals gemaakt maar nooit op belangrijke momenten.
  Teun is in de Ned competitie nog steeds erg goed maar internationaal is het allemaal minder geworden, wat ook niet raar is op deze leeftijd.
  Met deze jongens erbij ben je afgelopen jaren steeds grote prijzen misgelopen dus prima om het over een andere boeg te gooien.

 28. @marloes, dus omdat hij veel voor het hockey heeft gedaan moet hij erbij blijven? wat een onzin.
  Teun is internationaal niet meer de Teun van jaren geleden en moet hij dan mee voor zijn ervaring of om zijn grote verdiensten?
  De australiers en duitsers lachen zich al rot toen beide er nog wel bij waren dus dat zal nu niet anders zijn.

 29. De twee bondscoaches (van de H en Da)zijn een onderlinge wedstrijd aan het uitvechten –> wie durft het meest en wie blundert het best?
  Winnaar zonder meer de heer van Ass!
  Wat dom!
  Hoe kunt je nu het brein(Teun de N.)van het team thuislaten, waarom haal je de crème van de taart.
  OS 2012 in Londen wordt voor het Nederlandse hockey een drama.
  De tegenstanders rekenen zich nu al rijk.
  Droevig, wat een besluit! Voor Teun de Nooyer ging ik kijken naar het hockeyen.
  Die man had het en heeft het nog steeds – dat onvoorspelbare, dat magische!

 30. Van Ass heeft sinds zijn aantreden altijd een zwabberig selectiebeleid gevoerd. Maar het moment waarop deze beslissing wordt genomen is uiterst ongelukkig, zo’n 6 maanden voor de spelen.
  Er moet iets gebeurd zijn. Kritiek op de speelwijze en aanpak?
  (ik denk dat van Ass jr. gewoon slechte cijfers haalt op school en daarom niet meemag).

 31. Eindelijk.

 32. @bommel, nationaal heeft Teun het zeker nog maar internationaal niet meer, we liggen een straatlengte achter op landen als Australie en Duitsland en met deze 2 zijn we ook geen stap dichterbij gekomen, dus tijd voor een nieuwe cycles, niks mis mee.
  Tuurlijk is het jammer dat Teun niet meerdoet, maar hij is niet de eerste grote speler die in een tak van sport niet meer opgeroepen word.

 33. En toen waren we nog maar met z’n tweeën.

 34. Heeft iemand het nummer van de (ex) bondcoach want de beste man heeft nu net zijn eigen ruiten ingegooid!
  De allerbeste hockeyer van Nederland niet oproepen is die gek geworden??
  Misschien is die minder snel dan vroeger maar noem mij 3 spelers op in NL die beter zijn op het moment dan onze Teun.
  Ik kwam op 1 Robert van der Horst.
  Moet zeggen dat Marcel ook goed is maar die is meer van bal afpakken en aan Teun geven.
  Taekema: Jammer man, hadden ze 3 jaar geleden al moeten doen.
  Ik heb wel met je te doen.
  Van aanvoerder naar thuis op de bank.
  Teun aanvoerder naar huis.
  Taekema aanvoerder naar huis.
  WIe durft er nog aanvoerder te woren?
  Misschien een paar van die kneuzen die sowieso afvallen en nu al pilonnen worden gebruikt.

 35. @bruce, cursus Nederlands?

 36. Teun is nog steeds de beste speler van dit team… Geluukig gaat van As zelf waarschijnlijk de spelen niet halen en kan Teun gewoon lekker mee… Taekema had natuurlijk een jaar of wat geleden al moeten stoppen…

 37. Dat is het wel het laatste waar ik me druk over maak!
  maar mag jij voor me doen pietertje;)

 38. @bruce, dat blijkt.

 39. Ik ben op zoek naar je mening maar kan hem niet vinden..
  Geen mening?

 40. @bruce,
  Tuurlijk heb ik een mening knul.
  Volkomen terechte beslissing, Taeke kan al jaren niet meer en ook Teun heeft internationaal weinig gebracht de afgelopen jaren.
  Op naar een nieuw tijdperk.

 41. @ Bruce en andere
  Het gaat om de ontwikkeling van de jonge spelers zodat ze groeien en dat is belangrijker dan de oude spelers even goed houden want teun en teake worden echt niet beter meer.
  Dit is waarschijnlijk het beste voor het team daar ben ik het mee eens alleen vind het jammer als dit het einde is van deze 2 spelers dat het op deze manier loopt, maar wie weet zijn ze of alleen teun er gewoon weer bij op de OS dat sluit Paul van Ass niet uit.

 42. Uitstekend beleid dit! Teun heeft ‘het’ nog en ondanks de leeftijd een meer dan boven gemiddelde speler in NL XI. Kemperman wordt de nieuwe Teun genoemd, laat ze dan van elkaar leren in zo’n periode.
  Taeke was te verwachten, de Knoest was al hard bezig om hem voorbij te gaan sinds de overstap naar HCR. VD Weerden er nog bij voor z’n corner als nr 2? In hemelsnaam waarom. Op de CT klassiek voorbeeld van een choker op elk moment. Laat hem bij OZ weer volledig terugkomen en na de OS in gaan passen. Zou je Taeke evt weer op links kwijt kunnen.
  Als v Ass dit al langer heeft gezien, had hij ballen moeten tonen door ze niet mee te nemen naar de CT. Als Teun het voor hem niet brengt op het EK, kijk dan of het zonder hem beter gaat op de CT.
  Heel benieuwd ook wie er als volgende aanvoerder geslachtofferd gaat worden, zijn er weinig over die er klaar voor zijn om dat gewicht op de nek te nemen.
  Marijne na de OS aan het roer van de mannen? Op deze manier snellen we iig naar een 4e plaats of lager

 43. Maar @hockeyer, ben jij niet met mij eens dat die jonge gasten nog niet in de buurt komen van De Nooijer vooral? Na de Spelen is er 4 jaar de tijd om te bouwen en om andere gasten in te bouwen maar op dit moment zo’n brok ervaring buiten de groep te zetten? De Nooijer en VD Horst en heel misschien De Voogd (op de CT dan) zijn in mijn ogen de enige in dit NL-elftal die echt in hun eentje een wedstrijd kunnen openbreken en kunnen laten kantelen. De Nooijer JUIST ook door zijn ervaring.

 44. Maar @hockeyer, ben jij niet met mij eens dat die jonge gasten nog niet in de buurt komen van De Nooijer vooral? Na de Spelen is er 4 jaar de tijd om te bouwen en om andere gasten in te bouwen maar op dit moment zo’n brok ervaring buiten de groep te zetten? De Nooijer en VD Horst zijn in mijn ogen de enige in dit NL-elftal die echt in hun eentje een wedstrijd kunnen openbreken en kunnen laten kantelen. De Nooijer JUIST ook door zijn ervaring.

 45. @marloes, met teun en taeke is er de afgelopen jaren ook niets gewonnen dus prima beslissing dit.

 46. In navolging van zijn coachende voorbeeld Paul van Ass die Teun de Nooijer uit de selectie heeft gezet , heeft Barcelona-trainer Pep Guardiola zojuist Lionel Messi uit zijn selectie gezet: ,,Ik wil beschikken over het best mogelijke team en dat zijn niet automatisch de beste achttien spelers”, aldus Guardiola, die daaraan toevoegt dat de Barcelona-selectie zich nu bevrijd voelt en weer de energie van afgelopen zomer voelt……….

 47. Hetismaareenspelletje

  @Bruce: briljant! hahahaha!

 48. @Bruce. Leuke vergelijking, maar raakt kant noch wal. Bij Oranje draait het al enige tijd niet volledig (of spelen ze naar hun vermogen…?), Barcelona is qua teamsport overtreffende trap!

 49. @Bruce Haha, hoewel ik deze mededeling in het algemeen verschrikkelijk vind, vind ik de vergelijking die je maakt prachtig en nog treffend ook.

 50. oeps, die @bruce geschreven door bruce was ik dus.

 51. @pieter talent breng je niet zonder ervaring. De Nooijer kan steeds minder brengen omdat hij fysiek de druk van de tegenstander minder aan kan. En NOG heeft hij de snelheid om in een counter levensgevaarlijk te zijn. Met snelle jongens om hem heen heb ik een aantal van de beste aanvallen gezien. Iemand als Bob de Voogd heeft veel baat bij Teun, zelfs Bakker en Verga. Als je jonge gasten ruimte wil geven, wissel je Teun vaker. Maar thuislaten voor de OS gaat problemen geven.
  Ik pak m’n Duitse outfit maar alvast, denk dat zij als enige de Aussies kunnen gaan verassen..

 52. de stampertjes

  Van Ass is een koning. Heftige keuzes durven maken, klasse. Oranje gaat het vast prima doen in Londen, jonge gasten met honger naar bal en (kunst)gras, kan niet wachten!

 53. Geef van Ass het voordeel van de twijfel, hij zegt toch dat als het niet gaat in Spanje en Australie hij zich niet te groot voelt om de mannen er weer bij te trekken?? Laten we met z’n allen accepteren dat we niet meer automatisch bij de eersate 2 van de wereld zitten en hopen dat we er wel weer komen. Hoop dat als dit wel het afscheid van 2 grote sporters zijn de KNHB zich van zijn beste kant laat zien en een waanzinnige afscheidswedstrijd organiseert. Kunnen ze gelijk Ronald Brouwer e.d. ook even in het zonnetje zetten voor bewezen diensten.

 54. @wouter, er is nog steeds redelijk veel ervaring dus dat zal wel loslopen.
  Had je je duitse outfit dan nog niet gepakt? dit zijn al jaren de 2 beste landen en dat was ook al toen T en T nog wel mededen.

 55. schrale haas

  jacqueske brinkman moet er weer in! als hij in het veld staat is de rest overbodig…

 56. @pieter Balkesteijn (net terug) en vd Horst zie ik staan. Jolie/Hertzberger/Evers/Hofman mogen we hiet niet bij gaan noemen. Zeker Hofman en Jolie zijn meer de werkers rondom Teun. Evers komt ook weer terugkijken na z’n liesblessure en Jeroen moet vooral de showman blijven en niet al dragend gaan zijn (werkt bij HCR ook. Hij is belangrijk, maar heeft wel een vd Horst bij hem).
  Kemperman werd ook geslachtofferd voor de CT omdat hij ‘niet fit en in een minder ritme zat’, ben benieuwd wat de consequenties worden met terugkerende spelers tov Teun.
  En ik loop al jaren trouw Duits rond, maar bij een toernooi ben ik altijd voor NL geweest. Heet vertrouwen geven aan je land en de spelers. Maar als het zo moet gaan….

 57. @marloes, Ja ik vind teun nog steeds onwijs goed en nu onmisbaar voor het team zoals het team er nu voorstaat. daar moet juist verandering in komen, geef de andere spelers ruimte zodat ze ook leiding kunnen geven en daardoor beter kunnen worden.
  resultaat: Een team met gemiddeld 7.5 pp is beter dan een team met een 10 rondlopen en verder 5.5jes.
  Of ze worden later weer bij de selectie gevoegd dan hebben we alsnog die 10 en waarschijnlijk zijn de 5.5jes 7.5 geworden.

 58. Heb je die vergelijking ook op de facebookpagina gezet https://www.facebook.com/pages/Teun-de-Nooijer-naar-OS-2012/271712266223852
  of hem daar vanaf gehaald??
  Hij blijft wel grappig ookal is het niet te vergelijken

 59. @wouter, de spelers die je opnoemt hebben allemaal 100 of meer interlands gespeelt, dan heb je toch behoorlijke internationale ervaring.

 60. @hockeyer volgens mij zijn wij het redelijk eens want ik ben het iig wel eens met jouw verhaal. Het enige wat ik denk is dat de tijd voor de Spelen niet lang genoeg meer is om deze andere spelers in te voegen. Ik denk dat deze richting ingeslagen moet worden NA de Spelen omdat het nu te kortdag is..

 61. @marloes, dat maakt niet uit want goud of zilver gaan we toch niet winnen en zonder T en T halen we ook wel brons.

 62. Hoop dat van der Horst nu aanvoerder wordt!!

 63. Mee eens dat het thuislaten van deze spelers niet het beste is voor OS 2012 maar hij kan ze altijd terug halen
  En het is altijd positief voor de toekomst 2016 zijn ze er sowieso niet meer en ga is na hoe goed de generatie die nu rond de 20 jaar is dan is? en als dat eenmaal zover is kan het top40 plan ook goed werken dan zitten we ongeveer op de zelfde lijn als Australie.

 64. @pieter qua ervaring kun je Evers/Hofman/Jolie bijna inruilen voor 1 De Nooijer en meer jong talent meenemen als je het zo bekijkt.
  Punt blijft dat weinig van die gasten (oa Balkesteijn en Evers na blessures) niet klaar zijn om het gewicht te gaan pakken van dit NL XI.
  De dragers nu worden (mijns inziens) vd Horst, Hertzberger, Stockmann. Hierdoor krijgt Stockmann dus al bijna een Vogels status…
  Balkesteijn/Evers moeten in de 2e seizoenshelft in de competitie maar overtuigen, Jolie/Hofman zijn altijd wel goed voor een 7 a 7.5 dus hebben we niet over te klagen.

 65. BE LA CHE LIJK !!

 66. @wouter, daar kunnen we nu nog niet over oordelen of Balkestein,Evers of wie dan ook klaar is om de nieuwe leiders te worden, dat zal de toekomst uitwijzen.

 67. @blaal, volkomen terecht.

 68. Ik denk dat Van Ass voor goud wil gaan en voor niets anders. En nu hij diep in zijn hart beseft dat goud er in Londen absoluut niet in zit (dat wordt Australie en niemand anders) kan hij net zo goed NU de bakens verzetten om goud te kunnen halen in Den Haag in 2014. Persoonlijk had ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog wat ‘ideale schoonzoons’ die weinig toevoegen te bedanken (met name Evers, Jolie en Hofman). Het ‘wegsnijden van de toplaag’ zou ik binnen de coachingwereld als ‘zuiver TonBootiaans principe’ willen noemen. En die heeft er 14 landstitels mee gewonnen. Zet hem op, Paul! Laat je niet gek maken.

 69. heel vreemd dat de nooijer er uit is gezet onbegrijpelijk! de nooijer laat anderen beter spelen en zelf is hij nog steeds de beste van t land. Takema daar kan ik mij wel in vinden hoe triest ook voor hem zelf, maar een matige verdediger en als de corner dan ook nog eens niet loopt.. daar zijn genoeg andere goede spelers in het NL ook goed voor.
  Maar zonder Teun???????

 70. @lot, zonder Teun komt het ook weer helemaal goed.

 71. Ongelukkig moment? Hou toch op.. dik 6 maanden voor OS.. nog twee trips vooraf.. Dit is HET moment om deze beslissing te maken! Groot gelijk!

 72. Nou ik wacht af, de heren hebben zich tot nu toe nog niet van hun goede kant laten zien, dan heeft de coach over vechten inzet nou waardan

 73. Bijna niemand denkt hier vooruit..
  Welk verschil maakt teun in deze vorm op de OS? (Klein verschil)
  Welk verschil op het wk in den haag? geen want ze zijn er niet meer… in rio idem..
  En hij heeft hem altijd nog als backup!
  Natuurlijk is de manier wel jammer en verdienen ze dit niet maar het team verdiend het niet om niet verder te ontwikkelen omdat twee hockeyhelden en mooi afsluit verdienen ( ook al is dat wel zo)

 74. Wie moet ik kiezen????

  @ Wouter geeft Hofman en Jolie een 7,5, Big Blue kwakt Evers, Jolie en Hofman eruit,De een is gek van van der Horst en Hertzberger, Brinkman heeft nog steeds zijn mond open staan van pure verbazing, 69 reacties en god zij dank maar 1 Bondscoach!!! We hoeven straks maar met 1 man af te rekenen en die zal voor zijn keuze dan ook niet weglopen.

 75. eindelijk, goede keuze, op naar een nieuw tijdperk.

 76. Hij had beter teakema en jolie hier kunnen laten

 77. de coach is een people manager ja, maar hockey coach?? is even afwachten hoop voor hem dat hij bij de os bij de eerste 3 eindigt maar of dat gaat lukken? ik hoop van wel maar ben bang van niet (helaas)

 78. @lot, wat een onzin ook zonder deze 2 zijn er meer dan genoeg kansen op brons.

 79. ja brons maar ik hed liever met teun zilver. goud is voor de aussies

 80. @Lot, en zilver voor de Duitsers al jaren zo ook nog met Teun en Taeke.

 81. dus zeg jij max haalbare brons met of zonder de grote Teun

 82. @lot Zilver haal je ook niet met dit stel in dit veld. Duitsland is verder en ook Spanje is ons opnieuw voorbij gegaan. Echt, we mogen blij zijn met brons in Londen en om die plak gaan vier of vijf landen hard knokken. Met of zonder Teun en Taeke is brons het hoogst haalbare. En dat zou al meer zijn dan we in Beijing haalden.

 83. @ Floris Jolie is met Teun wel in het wereldteam gekozen, nadat hij al anderhalf jaar geen bal raakt. Dus wie en wat kiest er nu in de hockeywereld en waaraan moet een hockeyer voldoen???

 84. dat is waar

 85. De OS zijn het grootste evenement dat er bestaat, als je daar niet komt opdagen met je beste spelers, ga dan gewoon helemaal niet.
  Teun is voor mij nog steeds de grootste smaakmaker wat hockey betreft van alle spelers uit Nederland… Als je zo’n fenomeen niet meeneemt naar het mooiste podium, om hem daar zijn show op te laten voeren, dan heb je er waarlijk helemaal niets van begrepen….

 86. Ik hoor dit nieuws nu pas en ben in lichte shock. Hoe kan die van Ass nu de Nooijer passeren?! Teun is nog altijd 1 van de beste spelers ter wereld en hoort zeker tot de beste 16 van Nederland. Schandalig dit,nog veel schandaliger dan het passeren van Wieke en Ellen door Caldas. Teun moet natuurlijk naar zijn 5e Spelen gaan. Sterker nog;ik was er al helemaal van uit gegaan dat hij de vlag zou dragen bij de openingsceremonie. Die eer verdient hij,dit verdient hij niet. Weg met die van Ass en snel een beetje voordat het te laat is.

 87. Lees net de reactie van Teun op internet. Wat is het toch ook een wereldgozer!!!!!!!Weten we allemaal nog de bende van 6 en een Teun die daar niks van wilde weten. Niet alleen een groot hockeyer maar ook een fantastisch en sociaal mens, die door zijn houding inderdaad velen beter kan manken.

 88. Jongens, lees even maken.

 89. @lot, we liggen een straatlengte achter op Australie en Duitsland en met beide heren zijn we de laatste jaren ook niet dichterbij gekomen, dus brons is het hoogst haalbare, maar dat kan ook voor jou geen verrassing zijn toch?

 90. Respect voor de bondscoach. Hij heeft alle recht om zijn visie (over het team) te volgen. Succes Oranje!

 91. @hockeyfan, is dat dezelfde de Nooijer die we niet hebben gehoord toen Klaas Veering opeens bij Oranje kwam en zijn clubkeeper Stockman het lastig had? geweldige speler maar geen leider en niet iemand die opkomt voor het team.
  Vandaag is een nieuwe periode gestart, succes.

 92. Super zet. de nooijer komt weer terug en wordt even geofferd om het voor taekema wat dragelijker te maken. Taekema had dit moeten zien aankomen, anders zijn er veel zwaarder wegende redenen om medelijden met hem te hebben.

 93. Floppieenteun

  Vandaag gelezen op dit forum:
  Onbegrijpelijk en respectloos.
  Spelers als TdN en TT “passeer” je niet, die laat je op enig moment bedanken, in beginsel vrijwillig en anders (als het moment daar is dat je niet meer met ze verder wil) dwing je ze daar toe.
  Wellicht trekt SvA na de Olympische Spelen met een gouwe plak om z’n nek triomfantelijk een lange neus naar iedereen die hem nu afvalt, en ook al heeft hij gelijk, zo ga je niet om met je twee grootste boegbeelden.
  Schande.
  Hoop dat de KNHB ingrijpt (zie: Lammers, Caldas, Oltmans etc.) en/of van Ass alsnog z´n conclusies trekt, beter ten halve gekeerd, dan geen de Nooijer en Taekema op de OS 2012.

 94. prima beslissing

 95. De man die deze jongens verder kan helpen die nieuwe energie te vinden en ze hierin zo goed mogelijk te ondersteunen is Marc Lammers. Ik denk dat het voor de Spelen te kortdag is maar ik zou Van Ass toch echt voor zijn inzet bedanken en hem na de Spelen aan de kant zetten..

 96. @marloes, wat een onzin geef die man gewoon normaal de kans.

 97. @Suus: die man een kans geven? Hoeveel kansen moet hij krijgen? Hij heeft geen idee wat ie aan het doen is. Als ik zijn verhaal zo hoor, moet ie lekker gaan tuinieren. ONGELOFELIJK dat hij Teun uit de selectie heeft gezet 6 maanden voor de OS.

 98. @NM, niks mis mee heeft nog 6 maanden om er een team van te maken.

 99. Ten eerste
  kijk om 22:00 nieuwsuur op ned 2 daar komt paul van Ass met uitleg.
  en dit is de 100ste comment, altijd leuk als hockey populair is!

 100. Het is en moedige beslissing en misschien wel de juiste maar Teun thuis laten is wel heel zuur. Volg de wedstrijden niet echt dus kan niet oordelen maar de nooijer is natuurlijk een uitzonderlijke speler. De beste die er ooit is geweest..

 101. wil van ass dat we 8ste worden op de olympische spelen

 102. @bert, onzin natuurlijk deze reactie.

 103. Hij is de Johan Cruijf van het Hockey : daar ben ik het mee eens zei van Ass.
  Hij is ook niet te oud : leeftijd zegt me niks zei van Ass.
  Het is alsof je Sneijder weghaalt uit het Nederlands elftal, onbegrijpelijk dus. Teun de man die in Nieuw Zeeland bij 2/3 van alle doelpunten betrokken was.
  Een bizar besluit met nog 5 spelers die onderin de hoofdklasse hockeyen.
  En 2 man die 2 jaar geleden nog degradatie hockey speelden en niet de wilskracht konden opbrengen de misère te ontlopen.
  Een dapper besluit dat wel, maar de gebruikte metafoor volstaat slechts voor een tijd die al ver achter ons ligt.

 104. @dilok,noem eens namen? Waar heb je het in Godsnaam over?

 105. Alsnog TT eruit. Daar kon je op wachten,maar te laat.
  Bij de NOS ging de bondscoach onder druk van Egbers al bijna door zijn hoeven.
  Teun speelt echt de OS wel: wat is mooier dan één solitaire mooie hoge beuk op een prachtig groot grasveld….?
  Nog één ding: een grote fout dreigt door FE een prominente rol te geven. Dat is een superaardige gast; maar een winner? I doubt it.

 106. @tudor,vond van ass helemaal niet door zijn hoeven gaan, hij geeft zelf aan dat er een wonder moet gebeuren wil hij deze jongens weer oproepen.

 107. Wat een aanfluiting die man. Grote one man show van Paul van Ass? Lekker gaan tuinieren die man, met z’n boompjes en plantjes.

 108. @NM, dat heb je nu 2x gezegd, we weten nu je mening. maar inhoudelijk voeg je niets toe, dus lekker buiten spelen, misschien in een boom klimmen.

 109. @Saskia: bedankt voor de tip. Wist niet dat we hier alleen maar mogen posten als het diepgaande en inhoudelijke teksten zijn. Mij gaat het vooral om het gebrek aan respect dat de heer Van Ass naar beide heren toont. Maar zal me voortaan inhouden en lekker naast Paul in een boom gaan zitten.

 110. @NM, valt allemaal wel mee met dat gebrek aan respect hij vertelt werkelijk overal dat hij het geweldige spelers vind, dat het een moeilijke beslissing was en zegt werkelijk niets negatiefs over beiden heren, het enige wat hij doet is een keuze maken, voor een team wat in zijn ogen beter functioneert zonder beide spelers. Niets mis mee dat is tenslotte de taak van een coach.

 111. Mooi, iedereen slaat een beetje door in de metafoor van van Ass, maar deze van Marc Lammers is wel mooi: “Hoor net vd gemeente dat je pas oude bomen mag kappen als je er nieuwe hebt geplant. Dat wordt Pokon geven!”
  Deze van gisteren: “In een storm blijven de oude, diepgewortelde bomen staan.”

 112. @Saksia: met RESPECT voor jouw mening hierin…maar helaas ik deel de mening niet. Onkunde en respectloos zijn de woorden die als eerste bij mij opkomen. Maar nogmaals dat is mijn mening (en van vele andere als ik eea zo lees).

 113. Van Ass gaat Teun missen, op het middenveld. Van TT kan ik de de keuze echt wel begrijpen en ook de verjonging kan ik nog iets van begrijpen. Maar als ik coach was geweest had ik Teun bij de selectie gelaten al was het maar voor de ervaring. Wie geeft trouwens de criteria mee dat van Ass goud moet winnen? Kunnen we ons er gewoon niet bij neerleggen dat we een soort patat generatie nu hebben in het Nederlands elftal en we vanaf de grond het team weer op moeten bouwen? Of denken we met deze groep prijzen te winnen?

 114. @NM, vind het allemaal wel meevallen met al die negatieve reacties hier. Onkunde en respectloos is hier natuurlijk ook helemaal niet aan de orde, hij heeft nergens gezegd dat hij ze slechte spelers of mensen vind toch? hij selecteert ze niet meer, en dat mag toch als bondscoach?

 115. @robbie, met al die ervaring heeft hij als aanvoerder vrij weinig gedaan, geweldige speler maar geen leider en richt ze dus voornamelijk opzichzelf en dat is dus hetgene wat deze coach mist, hij gaat voor het groepsproces.

 116. @Rob, Teun geen leider? Hij geeft de passes, bikkel op middenveld, in niet bal bezit ook gevaarlijk,net als in balbezit. In het veld en ook buiten het veld zeer sociaal. Misschien wel te sociaal. Kortom doet veel dingen die een leider zou doen dus dat ben ik niet met je eens. Noem mij dan maar eens een andere leider in het huidige elftal? Het team bestaat uit bouw stenen, types als Delmee, Brinkman, vd Honert lieten andere spelers functioneren, dat is te vergelijken met Teun en dat is wat deze coach dus niet ziet of misschien niet wil zien.
  We hebben nu 11 talenten in een team en daar win je geen goud mee, je hebt ook werkers nodig.

 117. @robbie, nee Teun is geen geboren leider, Teun is aanvoerder gemaakt omdat hij de beste speler is/was. Vind het wel meevallen met dat sociale, Teun stond bv ook niet op toen zijn clubkeeper Stockman het lastig had met de terugkeer van Veering.
  Of nu wel of niet 11 talenten in het team hebben goud winnen we sowieso niet dat deden we de afgelopen jaren ook niet met beide heren erbij.

 118. @Rob, Als aanvoerder van een team ben je het verlengstuk van de coach. Het feit dat hij als aanvoerder niet uit de verf kwam of komt kan ook andere oorzaken hebben, om dit nu op te hangen aan het feit dat hij Jaap Stockman niet steunde kan je ook uitleggen dat hij objectief wilde blijven ten opzichte van zowel Klaas als Jaap. En wie weet hebben ze hem niet geaccepteerd als captain van het team dan heb je het moeilijk hoor als aanvoerder. Met Teun erbij heb je (buiten alle technische, sociale, en weet ik wat meer aspecten) iets extra’s staan in je team waar de tegenstander rekening mee houdt. Die spelers van nu kan leren en daar zie ik een rol voor Teun in.
  Als een coach dat niet begrijpt, is hij of zij niet in staat een team te formeren om een heel ervaren speler en kiest de coach voor de weg met de minste weerstand. Maar ik hoor nog steeds niet wie nu wel de leiders zijn in het Nederlands elftal….

 119. @Robbie, ik hang het niet op aan stockman het is een voorbeeld, het is gewoon geen leider en dat weet hijzelf ook.
  Blijkbaaar verstoppen juist spelers zich nu achter de aanwezigheid van Teun en worden ze nu gedwongen om zelf op te staan? de toekomst zal het uitwijzen.
  wat jij zegt over de weg van de minste weerstand kiezen slaat natuurlijk helemaal nergens op want als hij dat had gedaan had hij beide heren laten zitten, domme opmerking.Deze groep heeft geen leiders dat waren Teun en Taeke niet en ook de rest niet maar nu word de rest gedwongen om op te staan, dus wie weet.

 120. @ Rob , oke dat was een minder geplaatste opmerking van de weg van de minste weerstand je hebt daarin gelijk!

 121. Robbie, dat Van Ass “de weg van de minste weerstand” kiest vind ik nogal een uitspraak in deze ophef makende zaak. Zoals elders geschreven hij legt zijn hoofd op het hakblok. Aan de andere kant: lukt het de bondscoach een winnend team neer te zetten dan zal het respect hoog zijn (mag ik toch aannemen). Dat hij “respectloos” omgaat met Teun en TT ben ik het absoluut niet eens.
  Wat betreft de nieuwe leider die zou moeten opstaan, die zie ik ook niet meteen. In FE – ik kan mij vergissen – zie ik, zoals eerder gezegd, dat niet meteen. Maar goed om in de metafoor uitspraken van Van Ass te blijven: als een boer zijn beste koe weg doet, wordt vanzelf een ander dier de beste koe.

 122. @ Tudor, Ik geloof best dat van Ass motiverende redenen heeft om de twee spelers niet meer te selecteren. Ik vind dat van Ass de makkelijke weg kiest om het op het verjongen te gooien, dat zijn zijn eigen woorden (bomen en zo?) van Ass heeft een ervaren speler als Teun gewoon nodig. Juist omdat hij wil verjongen zou je een speler als Teun goed kunnen gebruiken om zijn ervaring te delen. Hij komt ook nu niet met sterke alternatieven want vervangers heeft hij niet. Het blijft een rare beslissing en ik vraag me af wat de bond op de achtergrond doet.

 123. @Robbie, de bond doet niets. Sterker nog Den Hartog steunt de bondscoach namens de KNHB publiekelijk. Een bond kan niets in deze zaak, tenzij de bondscoach afzetten en dat gaat niet gebeuren.

 124. @tudor
  Niet respectloos? De man die al dik
  17 jaar in het NL-elftal hockeyt, nooit gezeurd heeft, op en top professional is, alles aan de kant heeft gezet voor zijn sport en op 35-jarige leeftijd nog steeds week op week bewijst dat hij nog steeds bij de allergrootsten hoort en voor wie de OS zijn laatste kunstje zouden zijn op deze manier 5 maanden voor de spelen eruit kicken niet onrespectvol?
  Natuurlijk moet je geen spelers meenemen als een soort pity project ‘omdat ze ooit zo goed waren’ maar als je misschien wel de beste hockeyer ooit mee kan nemen en hij nog steeds echt van toegevoegde waarde kan zijn vind ik het echt ongelooflijk dat je hem niet meeneemt. Dan sla je die nieuwe koers maar na de Spelen in, prima, maar juist De Nooijer verdient dat afscheid op de Spelen en niet opeens voor een trainingskamp. Zo’n carriere en dan opeens je laatste wedstrijd in Oranje al gespeeld hebben..

 125. @robbie, hij kiest juist de moeilijkste weg, dappere en goede beslissing.

 126. @marloes, dat heet topsport, daar hoort het nemen van harde beslissingen bij, en daar is een coach voor. Neemt niet weg dat beiden een mooie interlandcarrierre hebben gehad.

 127. Het heet topsport op het moment dat hij het niveau niet meer aan kan, momenteel is hij nog steeds makkelijk in staat om het niveau te volgen, dus daar heeft het niets mee te maken.
  Het is een onnavolgbare beslissing die dapper wordt genoemd door mensen die waarlijk geen idee hebben wat je met een team moet doen in een olympisch jaar. Als je nu nog wil bouwen, ben je te laat en heb je gefaald. Hij legt nu de schuld neer bij de beste speler ipv bij de spelers die zich niet snel genoeg schijnen te ontwikkeling, misschien zijn die spelers wel gewoon niet goed genoeg…. Zie je het voor je dat de Aussies
  Dwyer thuis laten zodat ze dan als ploeg kunnen groeien?

 128. @meel, als de coach vind dat iemand niet functioneert en hem dus niet meer selecteert heet dat ook topsport Meel, dat heeft niets te maken met of je wel of niet het niveau aankan.
  Dat word ook nergens gezegd door de bondscoach dat ze het niveau niet aankunnen, hij kiest alleen nu voor een andere route niks mis mee.
  De aussies hebben ook Elder weleens thuis gelaten/geschorst voor een jaar dus ook in andere landen worden weleens beslissingen genomen die niet voor iedereen te begrijpen zijn.
  Goede keuze en nu vooruit kijken.

 129. Jij verwoord precies mijn punt @meel, dank daarvoor.
  Van Ass zegt dat het beste team niet per se de beste spelers zijn. Als dat zo is, heeft hij dus ook gefaald, want volgens mij is het de taak van de coach om de beste spelers samen te laten spelen.
  Het falen van Van Ass en de andere spelers wordt hierdoor bij De Nooijer en Taekema neergelegd. De Nooijer wordt eigenlijk verweten te goed te zijn. Ik kan werkelijk waar niet begrijpen hoe jullie dat niet als krom kunnen zien.

 130. @marloes, Taekema en De Nooijer hebben niet gebracht wat er van ze verwacht werd, beetje makkelijk om nu een coach overal de schuld van te geven.
  Goede en dappere beslissing en de toekomst zal uitwijzen wat het beste is/was

 131. Als bondscoach is het neit je taak om je spelers te leren hockeyen, dat kunnen ze namelijk al, anders komen ze niet in je elftal. Je hebt als bondscoach een paar taken, en in van Ass z’n geval zelfs maar 1 taak. Iedereen weet dat van Ass niet de meest geniale hockey tacticus is, hij heeft zich echter omringt met mensen die dat wel heel goed kunnen, rest hem nog slechts 1 ding, van de beste spelers die we hebben een team maken. Als hij dat ook al niet kan, waarom houd je hem dan aan als coach ?

 132. Een coach heeft als kern taak, het formeren van een team en in de topsport moet de coach beslissingen nemen die in het belang zijn voor het team. welk doel heeft het niet selecteren van een ervaren, technische en vooral een opbouwende spelers als Teun de Nooijer dan vraag ik mij af.
  van Ass vindt dat het team nog opgebouwd moet worden voor de OS. kan van Ass verklaren wie hij als vervanger kan oproepen die gelijk aan de kwaliteiten is met de Nooijer? Dit team is niet in een opbouw fase, dat was 1 jaar geleden toen van Ass aan de rit begon. Je komt nu niet weg met we zijn/gaan in de opbouw. In gewoon Nederlands heet dit jezelf indekken als het fout gaat op de OS, je kan dan verwijzen naar de uitspraak van 12 januari 2012, dat je in de opbouw fase zit en geen ervaring mee nam omdat je de jongens de kans wilde geven om te groeien. van Ass kan het karwei niet aan om, om de Nooijer heen 10 spelers te vinden die aan de hand van Teun naar grote hoogte stijgen tijdens de OS. En dat is een gebrek van de coach Paul van Ass en niet van twee spelers die zogenaamd niet in het plaatje van een elftal passen. Elke coach in hockeyend Nederland en daarbuiten zal nooit deze twee ervaren spelers passeren voor een belangrijk toernooi. van Ass kan nog zo mooie metaforen uitspreken, de keuze zal nooit begrijpbaar worden en na de OS hoe die ook verloopt zal van Ass daar op afgerekend worden en dat is nog jammerlijke, omdat je dan met een semi opgebouwd team zit waar een andere coach weer het mes in zet en zo blijven we aan modderen helaas.

 133. goede beslissing

 134. Robbie, dat legt hij uit door het niet slecteren van deze jongens hoopt hij dat de rest tot wasdom komt, of je het daar nou mee eens of oneens bent, is een dappere beslissing.
  Beetje raar om te zeggen dat geen andere coach dit zou doen, dat slaat nergens op want dat weten we niet.

 135. dom bijv.naamw
  1) als je geen goed verstand hebt
  Voorbeelden: `Hij is te dom voor de oplossing van zo’n complex probleem.`,
  `zo dom als een ezel`
  Antoniem: intelligent
  dapper bijv.naamw
  niet bang voor gevaar
  Voorbeeld: `dappere soldaten in de oorlog`
  Synoniem: moedig
  Dacht dat het verschil bekend was….

 136. @meel, wat wil je precies zeggen kerel.

 137. @Joop, van Ass heeft een glazen bol?? Schei nou toch uit, die jongens hebben juist iemand nodig als de Nooijer. hopen dat ze tot wasdom komen, waarom zit je in het Nederlands elftal, daar moet je toch excelleren en je profileren tot een volwaardige top hockeyer en niet nog eens gaan leren en hopen dat je gaat groeien? Kijk even naar Lammers en wie hij belangrijk vond in het team? Naar Oltmans wie hij belangrijke pionnen vond in het team. Daar bouw je een team omheen met talentvolle spelers en dragende spelers en dat kan van Ass niet!

 138. Kijk uit gasten, dat je niet te goed wordt en niet te veel groeit in je spel, voor je het weet, lig je er uit! Neem die aanvoerdersband vooral niet aan, staat gelijk aan het einde van je interlandcarriere!

 139. @robbie, Glazen bol?
  Er zijn nog voldoende dragende spelers met een mix van talenten komt dat helemaal goed. En laten we niet vergeten dat Teun en Taeke de afgelopen jaren ook niet dichter richting de wereldtop hebben gebracht, een prachtig moment dus om nu een andere koers te varen

 140. @wouter, wat een kansloze reactie, zal de leeftijd wel zijn.

 141. Joop, noem eens wat van die dragende spelers die de leidersrol kunnen vervullen….

 142. @meel, Taeke en Teun waren ook geen leiders en die zitten ook niet in deze ploeg, maar de nieuwe hierarchie zal wel gevormd worden door Evers,Balkestein,VD Horst,Jolie.

 143. @joop; Evers,Balkestein,VD Horst,Jolie??
  Met alle respect waarom is een van hun dan geen aanvoerder gemaakt en wel Taeke?
  En wat een kul, Teun geen leider? Ga de beelden eens nakijken van wedstrijden, als er een als een verkeersagent staat te sturen, coachen, oppeppen is het de Nooijer wel!

 144. Geen van de spelers die je noemt kan een team beter dragen dan Teun…
  Je gaat niet experimenteren met deze ongein in een olympisch jaar, dit is het toernooi waar je al klaar voor moet zijn… als je dat nu nog niet bent, dan is dat de verantwoordelijkheid van de coach, niet van 1-2 spelers. Verder ben ik van mening dat Taeke al een jaar niet meer Nl elftal waardig is, maar maak hem dan niet eerst aanvoerder… Falend beleid van een falende coach…

 145. @robbie, als je goed had gekeken en of geluisterd heeft hij Taeke aanvoerder gemaakt om te kijken of hij dan een aantal zaken zou oppikken, hij was dus al langer ontevreden over hem en gaf hem op deze manier de kans om het tegendeel te bewijzen, wat dus niet gelukt is.
  Maar sturen in een veld lieve jongen is wat anders dan een leider zijn, vanuit zijn taak in het veld moeten er weleens aanwijzingen worden gegeven.

 146. @meel, het blijkt dus dat Teun dat niet kan, want niet voor niets werd eerst al zijn aanvoerdersband afgenomen, Teun is een geweldige speler maar geen leider die de boel op sleeptouw neemt.
  Het aanvoerder maken van Taeke was natuurlijk een laatste kans voor hem om aan de technische staf te laten zien, dat hij wel van waarde kon zijn, maar dat heeft dus niet goed uitgepakt

 147. @pingpong, mooie beelden maar wel van jaren geleden.

 148. @joop
  precies. Een geweldige speler.. Die zichzelf nooit boven de rest heeft geplaatst en die dus niets aan de situatie die Van Ass schetst kan doen. Die jongere jongens, daar ligt het probleem. Weusthof, hertzberger, jolie, balkestein zitten er ook al jaren bij. Ook zij hebben ons niet dichter bij goud gebracht?

 149. Joop, ik ben het neit met je concusie eens dat Teun dat niet kan, maar stel het zou waar zijn, dan is van Ass en nog veel slechtere coach dan ik hem credit geef… Als je er 445 wedstrijden voor nodig hebben om tot dat inzicht te komen, dan lijk je toch niet echt kundig genoeg….

 150. @Marloes, tuurlijk kan hij wat aan de situatie doen, hij heeft niet gebracht wat er van hem verwacht werd, hij heeft niet de groep bij de hand genomen zoals je van een aanvoeder verwacht.

 151. @Marloes: helemaal mee eens. Het probleem ligt inderdaad bij Jolie, Hertzberger en nog wat andere jonge knapen. Te vroeg bejubeld, te vroeg het etiket van opvolger Jazet en de Nooijer opgeplakt gekregen en daardoor nooit tot het gaatje gegaan. Meer bezig met hun zaakwaarnemer en reclameinkomsten vergaren dan hockey. Balkestein en Weusthof hebben toch wel bewezen dat ze zich door diepe dalen kunnen vechten

 152. @meel, de hele hockeywereld weet dat Teun geen geboren leider is, dat is niks nieuws, hij is aanvoerder geworden na het stoppen van Delmee omdat hij de beste speler is/was en omdat hij de meeste interlands heeft.
  En volgens mij zit Van Ass nog niet 455 interlands op de bank.

 153. @hockeyfan, natuurlijk ligt het probleem niet bij deze jongens wat een onzin.
  Volgens mij is de enige met een zaakwaarnemer trouwen de Nooijer.

 154. @ Joop, je spreekt jezelf tegen.
  Je zegt : hij(van Ass) Taeke aanvoerder gemaakt om te kijken of hij dan een aantal zaken zou oppikken, hij was dus al langer ontevreden over hem en gaf hem op deze manier de kans om het tegendeel te bewijzen, wat dus niet gelukt is. Zou van Ass hier niet over gesproken hebben met Teun? Lijkt me sterk en zou Teun niet gezegd hebben, probeer maar?
  Daarna zeg je: het blijkt dus dat Teun dat niet kan, want niet voor niets werd eerst al zijn aanvoerdersband afgenomen, Teun is een geweldige speler maar geen leider die de boel op sleeptouw neemt.
  De key vraag is waarom van Ass deze move gemaakt heeft?? Daarbij komt nog de vraag hoe de spelers van Amsterdam en Bloemendaal reageren op het vertrek van deze ozo belangrijke spelers.
  Want dit komt dan niet van een toernooi in NZ maar speelt al veel langer.

 155. Wakker worden Els!!! Hertzberger een bureau in Rotterdam en Jolie een zaakwaarnemer in Haarlem.
  We zitten in 2012 hoor!! Ook Taekema, Evers, Verga,vermeulen, Bakker, Baklenstein en van de Horst laten zich bijstaan

 156. @robbie, het is allemaal niet zo lastig en spreek me zelf ook niet tegen gewoon goed lezen.
  Hij was ontevreden over de aanvoerder de Nooijer en dus nam hij hem de band af, iets wat de Nooijer ook prima vond want hij wilde geen aanvoerder zijn. Toen kwam in Taeke in beeld als aanvoerder omdat hij al tijden ontevreden over Taeke was dacht hij ik geef hem meer verantwoordelijkheid in de hoop dat hij dit opgaat pakken en weer een meerwaarde word.
  Het is heel eenvoudig voor de spelers van Amsterdam en Bloemendaal verandert er niets want iedereen vecht voor zijn eigen plek.

 157. @hockeyfan, nou geweldig kerel dat je dat weet, maar wat is verder je punt?

 158. Els, vrouwen kunnen toch ook lezen???

 159. @hockeyfan, ja ik lees alleen maar onzin van je.
  Dus wat is precies je punt

 160. @Joop oké maar dat neemt nog niet weg dat er geen antwoord op de vraag wordt geven. Is Teun, technisch , tactisch , motorisch en mentaal niet goed genoeg voor de aanvoerdersband en misschien het belangrijkste een plek in het Nederlands elftal!
  Lose kreten als hij is geen leider en oude bomen en ouwe koeien kunnen wij niets mee in Nederland. Wees als coach duidelijk en zeg waar het dan op staat. Niet met we moeten de jeugd een kans geven zich te ontplooien dat doen ze maar in Nederlands A en jong Oranje. ik heb een vraag aan jou wat zijn de officiële specificaties waaraan een aanvoerder moet voldoen volgens jou en dus ook van Ass?

 161. @Robbie, dat is dus het antwoord, geweldige speler maar geen leider, is ook iets wat hij nooit heeft geambieerd.
  Volgensmij zegt van Ass vrij duidelijk wat er is? alleen jij bent het er niet mee eens, dat is wat anders.

 162. @els.jouw woorden: eindelijke goede keuze, op naar nieuw tijdperk–wouter kansloze reactie, zal de leeftijd wel zijn—-natuurlijk ligt het probleem niet bij deze jongens—
  Moeder van????????????????Jolie, Hertzberger, Bakker, de Wijn, Vermeulen,????
  Punt.Punt.

 163. @hockeyfan, nee hoor knul geen moeder van.
  vind je laatste 2 woorden wel de beste van je hele verhaal.

 164. @hockeyfan wat is het probleem van een hockeyer die een zaakwaarnemer heeft? Dat is heel normaal;alle topsporters hebben namelijk een zaakwaarnemer/manager. Een topsporter zónder manager is bijna niet meer te vinden en dat is in 2012 niet meer dan logisch.
  En over T en T die horen natuurlijk gewoon in Oranje thuis. Vooral Teun is dé speler van het herenteam. Alleen al het idee om hem te passeren is te belachelijk voor woorden. En dan de reden ook:Hoe kan die vent nou zeggen dat zo´n topper de ontwikkeling van de jeugd belemmerd en dat de hoge eiken in de weg staan en al het zonlicht wegkapen van het struikgewas? Hoe verzin je het. Zo´n man is toch niet meer serieus te nemen met zijn gebral dat alle vooroordelen bevestigt en dat vertegenwoordigt nu ´onze´ hockeywereld. Buitenstaanders uit andere sporten en de buitenlandse concurentie lachen ons nu vierkant uit!

 165. @rs , de buitenlandse concurentie lachte ons hiervoor al uit, dus is niet opeens anders geworden

 166. @joop ik ben het er ook mee oneens, maar dat aanvoerderschap was een laatste redmiddel om het uiterste in hem naar boven te brengen. Een extra stimulance. Het is niet zo dat hij uit oranje is omdat hij geen goede aanvoerder zou zijn!!

 167. Deze actie vindt anderhalf jaar te laat plaats of een half jaar te vroeg.

 168. Ontevredenheid over Taekema en De Nooijer speelt bij Van Ass en zijn staf natuurlijk al veel langer. Er zijn in NZ een aantal laatste kansen geboden aan De Nooijer en Taekema, al is dit niet zo gebracht, dat kan natuurlijk ook niet.
  Taekema en De Nooijer waren de laatste die eraan moesten geloven na de schoonmaak van 2 jaar geleden. Eigenlijk was er toen al sprake van dezelfde omstandigheden. Mannen als Brouwer, Derickx etc. stonden door ‘hun aanwezigheid’ doorstroom van jonge jongens in de weg.
  Ik ga er vanuit dat als een coach, behept met een redelijk verstand, die met deze mannen al tientallen dagen 24 uur per dag heeft opgetrokken, ziet wat er gaande is binnen een team, denkt te moeten weten wat de oplossing zal zijn om tot betere prestaties te raken.
  Van Ass geeft aan dat er Taekema en De Nooijer geen meerwaarde meer zijn, sterker nog, zijn team wordt er in zijn optiek minder sterk door.
  Nogmaals, iemand die fulltime met dit team bezig is, kan en mag deze conclusie trekken. Een ieder op dit forum staat er verder vanaf dan Van Ass.
  De man is derhalve het voordeel van de twijfel
  gegund. Als hij denkt dat hij hiermee het lek boven krijgt, wetende welke hoon hem ten deel zou vallen met deze beslissing, maakt hem in mijn ogen als coach juist sterker.
  Dat een coach van een team, verder kijkt dan de waan van de dag, processen analyseert en voorbij gaat aan sentimenten, daarvoor zit hij op die plek.
  Ik

 169. Als ik zo de bovenstaande reacties lees is eigenlijk 99% van de mensen het er wel mee eens dat Taekema het veld ruimt, simpelweg omdat het een matige verdediger is die eigenlijk enkel en alleen uberhaupt in het Nederlands Elftal terecht is gekomen vanwege zijn sleep. Hij kon dit jarenlang nog een beetje verbloemen maar wordt nu voor het oog van de camera, en dus voor het nederlands publiek, aan alle kanten voorbij gelopen.
  Tja, alleen Teun is dan een discussiepunt, maar mijn inziens houden mensen meer vast aan de gedachte hoe Teun ooit speelde, dan hoe hij het afgelopen jaar heeft gepresteerd. Niet meer dan een gemiddelde speler met af en toe een mooie actie. Te weinig helaas.
  Ik vind Paul een hele goeie coach (kan ik uit eigen ervaring zeggen) die in tegenstelling tot veel mensen wel harde beslissingen kan nemen wanneer dit nodig is. Eindelijk. En al dat gekibbel hierboven (van sommigen) over hoe hard dit wel niet is voor hen, wat een onzin, die mensen verdienen (niet overdreven) tonnen per jaar, die redden zich echt wel hoor. Dit gezeur hoor je toch ook niet bij Nederlands elftal voetbal, nee, dan zeggen we: die vent verdiend zo veel, dan moet hij ook 100% laten zien dat hij in het nederlands hoort….
  Topsport, deal with it.

 170. wat heeft Paul ooit in zijn leven gewonnen???????helemaal niks… dus een hele goeie coach zou ik niet zeggen.

 171. @Put, wat een onzin, een goede coach neemt de ervaren spelers mee naar een groot toernooi. kan jij mij vertellen wie van de spelers deze ervaren spelers kan vervangen? En harde beslissingen neem je aan het begin van je traject, je maakt een plan en daar past een de Nooijer en Taekema in of niet en niet na 1 1/2 jaar een noodgreep maken omdat zogenaamd je team daar last van heeft. Dat is mosterd na de maaltijd. Om in de termen van van Ass te blijven goed hout komt vanzelf bovendrijven
  Daar hoef je geen oude bomen voor te kappen.

 172. ‘En harde beslissingen neem je aan het begin van je traject, je maakt een plan en daar past een de Nooijer en Taekema in of niet en niet na 1 1/2 jaar een noodgreep maken omdat zogenaamd je team daar last van heeft.’
  Vergelijkbare kreten heb ik veel gelezen en gehoord de afgelopen week. Twee opmerkingen:
  – Ik kan mij voorstellen dat anderhalf jaar geleden er minder reden was om afscheid te nemen van de heren en wellicht de sleet er de laatste maanden meer op zit. Spelers worden beter en worden slechter, daar moet je als coach op inspelen, ook 6 maanden voor de aanvang van een groot toernooi. Meetmomenten zijn er doorlopend en niet slechts 1.5 jaar geleden bij aanstelling, dan wel over 6 maanden, na de Olympische Spelen.
  – Groepsprocessen zijn organismen. Dat een coach tijd nodig heeft om te zien wat er gaande is en dan zijn conclusie trekt, dat is zijn goed recht, ook anderhalf jaar na zijn aanstelling.
  Door wie hebben we ons ‘wetten van afscheid nemen’ overigens laten aanpraten? Door voetballers die zeggen dat ‘het over jaar na het WK van 2014 in Brazilie ‘wel mooi is geweest’? Ik kan begrijpen dat sportmensen het liefste hun eigen afscheid willen regiseren, doch soms wordt dat VOOR ze gedaan.
  Van Ass meent dat hij deze 2 iconen niet nodig heeft, dat baseert hij op wat hij de afgelopen maanden heeft gezien, wetende wat voor commotie dit teweeg zou brengen. Doch hij is er kennelijk van overtuigd dat zijn team hiermee beter- en kansrijker voor de dag komt in Londen. Voor een dergelijke belsissing past hier wat mij betreft slechts waardering. Een ware coach.
  Van Ass is aangesteld door de KNHB, ik mag aannemen, op basis van een aantal coachende kwaliteiten. Hij dient leiding te geven aan individuen, maar bovenal aan een team. Als hij vervolgens een beslissing neemt waarvan hij denkt dat dit het team ten goede komt, dan mag, sterker nog, MOET hij dit doen, daarvoor zit hij op die plek.
  We zullen nooit weten wat de resultaten in Londen ‘in het andere geval’ zouden zijn geweest, maar EEN ding is zeker; er moest wat gebeuren en dit zal binnen de spelersgroep wat losmaken, en dat werd eigenlijk ook wel tijd.

Leave a Reply