De Nooijer kan zonder bandje

Hockeyer Teun de Nooijer is tijdens de Champions Trophy in het Nieuw-Zeelandse Auckland geen aanvoerder. De sterspeler van Oranje kan er niet echt mee zitten dat bondscoach Paul van Ass het bandje van hem heeft afgenomen.

Na het EK van afgelopen zomer stelde Van Ass al aan De Nooijer voor om zijn vertrouwde aanvoerderschap los te laten. De bondscoach wil gaan rouleren. Tijdens de komende Champions Trophy, die zaterdag voor Oranje met het duel tegen Zuid-Korea van start gaat, is Taeke Takema captain. In de toekomst zouden volgens Van Ass Robert van der Horst, de momenteel geblesseerde Floris Evers en toch ook weer De Nooijer kunnen optreden als aanvoerder.

Afgezet
Tijdens de persconferentie vlak voor vertrek naar Nieuw-Zeeland, waar de beste acht landen ter wereld in actie komen, legde Van Ass uit waarom hij De Nooijer heeft afgezet als vaste captain. „Teun is in het verleden aanvoerder geworden omdat hij de oudste en de beste was. Maar eigenlijk past de rol niet bij zijn karakter. Iedereen die hem kent zal dat beamen.”

De Nooijer zal inderdaad niet zo gauw met zijn vuist op tafel slaan als het mis gaat. Hij is absoluut geen geboren leider. De 35-jarige recordinternational (439 interlands) lijkt daar simpelweg te aardig voor. De Bloemendaler valt eigenlijk nooit op een onvertogen woord te betrappen.

Wereldspeler
Maar tijdens de wedstrijd weet de drievoudige wereldspeler van het jaar wel als geen ander hoe het spelletje in elkaar zit en wat er op beslissende momenten moet gebeuren. „Zijn rol in het veld zal zonder band echt niet veranderen”, zegt Van Ass. „Ik heb hem alleen willen ontlasten. Als we olympisch goud willen halen in Londen, moet iedereen 20 procent beter gaan hockeyen. Ook Teun. Alleen is hij al zo goed. Maar door hem te bevrijden van de aanvoerdersband denk ik dat hij zich beter kan concentreren om zichzelf toch nog te verbeteren.”

Voor De Nooijer kwam de mededeling van Van Ass over zijn rol als aanvoerder als een verrassing. Maar de legendarische nummer veertien van het hockey schrok er niet van en kan zich wel vinden in de woorden van de bondscoach. „Ik heb niet zo veel met status en macht”, zegt De Nooijer tegen het ANP. „Dat zit niet in mijn aard. Als iemand mij vertelt vanuit een bepaalde hiërarchische verhouding dat ik iets moet doen, heb ik al snel zoiets van: waarom dan? Andersom heb ik dat ook. Autoriteit past niet zo bij mij.”

Toekomst
Of Taekema wel te juiste aanvoerder is voor Oranje moet de toekomst uitwijzen. De strafcornerspecialist staat buiten het veld niet bekend als iemand die de boel op sleeptouw neemt. „Taeke is niet de man, de die barbecue gaat organiseren”, zegt Van Ass over zijn nieuwe captain. „Maar in het veld weet hij wel precies waar Abraham de mosterd haalt.”

De komende week moet tijdens de Champions Trophy, het laatste serieuze meetmoment voor de Olympische Spelen in Londen, blijken of Oranje onder leiding van Taekema eindelijk weer eens een toernooi kan gaan winnen. Dit lijkt niet erg waarschijnlijk.

Australië staat sowieso hoger aangeschreven en won gisteren in Nieuw-Zeeland al een oefenwedstrijd met 2-0 van het Nederlands elftal. En Duitsland bewees afgelopen zomer met een 4-2 zege in de finale van het EK ook over meer kwaliteit te beschikken dan Oranje. Het zou eigenlijk al heel mooi zijn als de formatie van Van Ass er in slaagt om op zondag 11 december in de finale te staan van de Champions Trophy.

Bron: Spits

Reageer