De Telegraaf: Hockeyers glansrijk door

De Nederlandse hockeyheren hebben ook de laatste groepswedstrijd van de Olympische Spelen in Londen in winst om weten te zetten. De mannen van bondscoach Paul van Ass hadden in de ochtendpartij weinig moeite met Zuid-Korea: 4-2. Oranje is daardoor zeker van de eerste plaats in de poule, met een indrukwekkende score van 15 punten uit vijf duels.
Voor Nederland scoorden Mink van der Weerden (17′, strafcorner), Valentin Verga (21′), Roderick Weusthof (47′, strafbal) en Billy Bakker (63′). De treffers van de Koreanen kwamen op naam van Nam (53) en Lee (62).
De formatie moet nog even afwachten op wie het in de halve eindstrijd stuit. Australië, Groot-Brittannië, Pakistan en Spanje komen nog in aanmerking voor de tweede eindklassering in poule A.
Vroeg op
Oranje maakte tegen Zuid-Korea opnieuw indruk. Oranje opende nog rustig, hetgeen misschien te maken had met het vroege aanvangstijdstip van 8.30 uur lokale tijd in Londen. De wekkers van de internationals rinkelden daardoor al om 5.00 uur, niet de meest ideale tijd voor een topprestatie.
Oranje kwam na 17 minuten op voorsprong nadat de scheidsrechter voor het eerst had gefloten voor een strafcorner. Wie anders dan Van der Weerden schaarde zich achter de bal. Na een geweldige uithaal vierde de Brabander alweer zijn zesde treffer op de Spelen. Hij verzilverde voor de vijfde keer een strafcorner en benutte ook al een strafbal. Nog geen vijf minuten later tekende Verga na een fraaie actie voor 2-0.
Zuid-Korea liet pas in de slotfase van de eerste helft van zich horen. De snelle Aziaten kregen twee strafcorners en waren eenmaal dichtbij een doelpunt. Klaas Vermeulen bracht echter met zijn stick redding. De wedstrijd leek beslist toen Roderick Weusthof in de 53e minuut een strafbal benutte (3-0).
De Koreaan vochten zich echter terug. Nam en Lee lieten doelman Jaap Stockmann na een strafcorner kansloos. Bakker bezorgde Oranje vervolgens na een fraaie aanval de verdiende zege: 4-2.

Reageer