De Telegraaf: Jacques Brinkman geniet van India

Wat een wedstrijd. Wat een spanning. Wat een spektakel. De Oranje hockeymannen hebben in een zinderende wedstrijd India met 3-2 verslagen.
Aan de hand van uitblinker Robert van der Horst was de ploeg van bondscoach Paul van Ass vooral de eerste helft oppermachtig. Van der Horst scoorde zelf uit een schitterende actie de 1-0 en het was Roderick Weusthof die de eerste strafcorner van de wedstrijd meteen verzilverde (2-0). Door matig verdedigen in de tweede helft kwam India nog gevaarlijk langszij (2-2).
Het was uiteindelijk matchwinner Mink van der Weerden die de tweede strafcorner snoeihard in de bovenhoek pushte en Oranje zo de belangrijke 3-2 overwinning bezorgde. Vooral de 100% score uit twee strafcorners moet Oranje en in het bijzonder Van der Weerden en Weusthof veel vertrouwen geven voor de rest van de Spelen. Aanvallend heeft Oranje veel kansen gecreëerd, maar is vooral verdedigend toch kwetsbaar gebleken.
Het gemak waarmee India vanuit de counter soms door de linies sneed is een punt voor verbetering. De twee tegendoelpunten van India ontstonden door een grote dekkingsfout en een slippertje van doelman Jaap Stockmann. Oranje komt hier nu mee weg, maar later in het toernooi zijn dit soort fouten dodelijk.
Ik heb genoten van het spel van India en is het voor het hockey een verademing dat de achtvoudig winnaar van een gouden olympische medaille internationaal weer meetelt.
CIJFERS:
Jaap Stockmann (k): 5, slippertje bij eerste tegendoelpunt, niet zijn wedstrijd.
Robert van der Horst: 9, uitblinker, scoort, verdedigend onpasseerbaar.
Marcel Balkestein: 7, onopvallend, vaste wissel in achterhoede, geen basisspeler.
Wouter Jolie: 7, prima verdedigt, half slippertje zonder consequenties.
Mink van der Weerden: 8, matchwinner, snoeiharde strafcorner, koel, overtuigend.
Sander de Wijn: 8, veel beweging, sterk, pas op met verdedigend instappen, aangever strafcorner.
Sander Baart: 7, forceert tweede strafcorner, speelt zowel verdedigend als aanvallend met rendement.
Robbert Kemperman: 7, paar mooie individuele loopacties met de bal op het middenveld, soms iets te aanvallend ingesteld.
Klaas Vermeulen: 7, controleur op het middenveld, laat Jan Mulder het niet horen, kon tweede helft niet voorkomen dat linies te ver uit elkaar speelden.
Rogier Hofman: 7, zijn snelheid blijft belangrijkste wapen, mist enorme kans in tweede helft op aangeven Teun de Nooijer.
Valentin Verga: 7, kon niet echt opvallen, keihard gewerkt, begon als wisselspeler, spanning van debuut Olympische Spelen is er nu vanaf.
Billy Bakker: 7, is nauwelijks als centrumspits in stelling gebracht, één lastige kans om te scoren in eerste helft.
Teun de Nooijer: 7, hard gewerkt, tweemaal dichtbij een doelpunt, belangrijk om energie te doceren.
Bob de Voogd: 7, volwassen, bewaart de rust, slim, loopt op snelheid de ruimte in en ontlast zo de verdediging.
Floris Evers: 7, mooie combinatie met Sander Baart leverde eerste strafcorner op, toch lekker om eerste wedstrijd als aanvoerder op de Spelen te winnen.
Roderick Weusthof: 7, scoort strafcorner in zijn favoriete hoek, prima veldspel, balvast.
Bondscoach Paul van Ass: 8, wispelturig selectiebeleid heeft Oranje geen schade berokkent, precies op tijd fris en fruitig, keuze voor strafcornerschutters Van der Weerden en Weusthof lijkt terecht.
Bron: De Telegraaf/Jacques Brinkman

Reageer