De Telegraaf: Jacques Brinkman: "Hockeykraker tegen Duitsland"

Het zijn altijd beladen en speciale duels. In welke sport dan ook. De olympische hockeyfinale tussen Nederland en Duitsland is er één om in te lijsten. De Duitse hockeyers zijn de olympische titelverdediger. In de eindstrijd versloeg de Duitse ploeg van bondscoach Markus Weise het Spanje van toenmalig bondscoach en de huidige chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg Maurits Hendriks.
Oranje werd vier jaar geleden in Peking teleurstellend vierde. Maar in vier jaar tijd is er veel veranderd. De Nederlandse hockeymannen bulken van het zelfvertrouwen na de 9-2 overwinning in de halve finale van de Spelen tegen het gastland Groot-Brittannië.
De ploeg van bondscoach Paul van Ass zal het in de finale moeten stellen zonder Klaas Vermeulen. De middenvelder viel in de halve finale al na zes minuten uit met een zware schouderblessure. Tim Jenniskens is zijn logische vervanger. Jenniskens vertoeft al twee weken buiten het olympische dorp, traint mee en kan als stand-by speler worden opgeroepen bij eventuele blessures. Nu is het dan zover.
Ook strafcornerfenomeen Mink van der Weerden kwam niet helemaal ongeschonden uit de strijd met de Britten. Van der Weerden kreeg een bal snoeihard tegen zijn voet en zijn meespelen lijkt nog een beetje onzeker. Toch verwacht ik dat de medische begeleiding van Oranje hem speelklaar krijgt voor de finale. In de poule boekte Oranje een vrij eenvoudige 3-1 overwinning op de Duitse hockeyers. Maar dat is geen garantie dat het in de finale weer zo makkelijk gaat.
De Duitsers hebben een sterke ploeg met onder anderen Moritz Fürste, Timo Wess, Florian Fuchs en Christopher Zeller. Het grote verschil tussen de Oranje hockeymannen en de Duitse hockeyers is het aantal gemaakte doelpunten. Oranje heeft tot nu toe maar liefst 27 goals op de teller staan. Mink van der Weerden (7x), Roderick Weusthof (6x) en Billy Bakker (6x) zijn de scherpschutters.
De Duitse hockeyploeg van bondscoach Weise heeft tot aan de olympische finale achttienmaal het net weten te vinden. Fuchs en Zeller zijn samen goed voor maar liefst elf doelpunten, dus Oranje weet op welke spelers het extra moet letten.
Mijn voorspelling Nederland – Duitsland: 3-2.
Bron: De Telegraaf/Jacques Brinkman

Reageer