De Telegraaf: Jacques Brinkman: "Loodzware opgave hockeyers"

Een hectische en wisselvallige olympische voorbereiding. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. Teun de Nooijer wel, Taeke Taekema niet. De Oranje hockeymannen staan voor de loodzware opgave om de poule door te komen en in ieder geval de halve finale te bereiken van het Olympisch hockeytoernooi in Londen.
Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk de eerste wedstrijd op een groot toernooi is. De ploeg van bondscoach Paul van Ass speelt maandagavond 17.00 uur Nederlandse tijd de openingswedstrijd tegen India, de nummer 10 van de wereldranglijst.
India is nog steeds het land met de meeste gouden olympische hockeymedailles (8x). Het is inmiddels wel meer dan 30 jaar geleden dat India een medaille heeft behaald op de Spelen.
Fysiek
Om nieuwe successen te behalen heeft de Indiase hockeybond afgelopen jaar de Australiër Michael Nobbs aangesteld als bondscoach. Samen met zijn landgenoot en inspanningsfysioloog David John is India er vooral in fysiek opzicht op vooruit gegaan.
De grote vraag bij Oranje is of de huidige strafcornerschutters Roderick Weusthof en Mink van der Weerden tegen de druk bestand zijn en de niet geselecteerde Taeke Taekema kunnen doen vergeten. Daarnaast verwacht ik veel van de jeugdige onbevangenheid van de spitsen Billy Bakker en Valentin Verga.
Voorspelling
Tenslotte zullen aanvoerder Floris Evers en centrale verdediger Robert van der Horst leiderschap moeten tonen om Oranje in moeilijke momenten bij de hand te nemen. Mijn voorspelling Nederland-India: 3-2
Bron: De Telegraaf/Jacques Brinkman

Reageer