De Telegraaf: Oranje in hockeyfinale

De Nederlandse hockeymannen hebben bereikt wat vooraf niemand had voorspeld. De ploeg van bondscoach Paul van Ass staat in de olympische finale. In de halve eindstrijd maakten de Oranjehockeyers gehakt van gastland Groot-Brittannië. Met goals van Billy Bakker (3x), Roderick Weusthof (3x), Mink van der Weerden, veteraan Teun de Nooijer en Floris Evers werd het 9-2 in de Riverbank Arena.
Bondscoach Van Ass maakte zich voorafgaand aan het olympisch toernooi niet populair bij sommige spelers en de supporters. Hij zette oud-gedienden Teun de Nooijer en Taeke Taekema buiten de ploeg, omdat volgens Van Ass de jonge spelers te weinig groeiden met de aanwezigheid van de twee veteranen. Beide spelers keerden terug in de selectie, maar Taekema werd toch buiten de olympische ploeg gelaten.
Ook de resultaten in de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen waren niet om over naar huis te schrijven. Maar in Londen keerden de kansen. Met flair werd de poule, zonder puntverlies, overleefd. En in de halve finale waren de Nederlandse mannen los.
Blessure Vermeulen
De hockeyers kregen in de beginfase tegen de Britten nog een deceptie te verwerken. Klaas Vermeulen ging in de zesde minuut geblesseerd van het veld, na een harde botsing met Glenn Kirkham. Maar de Nederlanders verblikten of verbloosden niet. Via een strafcorner opende Roderick Weusthof de score. Even later mocht hij weer aanleggen. De variant mislukte, maar via de kluts schoot de aanvaller alsnog raak. Groot-Brittannië kwam nog terug tot 2-1, maar vlak daarna opende Billy Bakker het doelpuntenfestijn. De ruststand was 4-1.
Tien, tien, tien
Oranje begon de tweede helft rustig, maar toen de ploeg eenmaal los was, was het hek van de dam. Aan de lopende band werd gescoord en met nog twintig minuten op de klok stond de stand al op 8-1. De Britse supporters zagen het met lede ogen aan en konden alleen maar hopen dat er geen ‘tien’ op het scorebord zou komen. De Nederlandse hopckeyers vonden het bij een stand van 9-2 wel genoeg en lieten het na de vernedering compleet te maken.
Duitsland
In de finale treffen de Nederlandse hockeyers Duitsland. De oosterburen wisten eerder vandaag een 1-2 achterstand op Australië om te buigen in een 4-2 overwinning.
Bron: De Telegraaf

Reageer