De Wijn sterk op alle fronten


Het Nederlands mannenhockeyteam heeft zich dankzij een 2-0 zege op Nieuw-Zeeland eenvoudig geplaatst voor de halve finale van de Champions Trophy tegen Pakistan. Centraal achterin maakte uitblinker Sander de Wijn een ijzersterke indruk.
In het Australische Melbourne is er geen vuiltje aan de lucht voor de mannen van bondscoach Paul van Ass. Nederland heeft nog geen wedstrijd verloren en kwam ook in de kwartfinale van het achtlandentoernooi tegen Nieuw-Zeeland geen moment in gevaar. Jeroen Hertzberger en Billy Bakker namen de doelpunten voor hun rekening en de Kiwi’s mochten van geluk spreken dat ze slechts twee doelpunten tegen kregen.
Halve finales
Pakistan wordt na de rustdag van vandaag de tegenstander van Oranje en plaatste zich door middel van een 2-1 zege op Duitsland voor de halve eindstrijd. De andere halve finale in Melbourne gaat tussen India, dat tegen de verhouding in de Belgen van Marc Lammers met 1-0 klopte, en het met 2-0 van Engeland winnende gastland Australië.
Gecontroleerd
Vooral achterin werd er bij Nederland gecontroleerd gespeeld en nauwelijks wat weggegeven. En dan te bedenken dat de op papier beste verdediger Robert van der Horst er niet eens bij is omdat hij zijn tweede kind verwacht. Sander de Wijn verhuisde daarom van de zijkant naar het centrum en vervangt de ontbrekende routinier uitstekend.
Voor De Wijn is de centrale positie niet nieuw. „Ik sta het natuurlijk ook bij Kampong en heb in de Nederlandse jeugdelftallen ook altijd centraal achterin gespeeld”, zei de 22-jarige international. „Ik vind het leuk om er te staan en ben blij met het vertrouwen en de verantwoordelijkheid die ik krijg.”
De nul
Uiteraard is De Wijn ook tevreden met het feit dat Nederland tegen Nieuw-Zeeland de nul heeft gehouden. „Tegen België hadden we wel wat kansen weggegeven, maar nu ging het goed”, zei de laatste man. „Dat lag trouwens niet alleen aan de verdediging. Verdedigen begint voorin en ook de aanvallers deden het goed.”
Dat neemt niet weg dat De Wijn, die bij de 2-0 ook nog eens de assist voor zijn rekening nam, achterin een ijzersterke indruk maakte. Niet alleen technisch en tactisch speelde de speler van Kampong goed, ook fysiek stond hij zijn mannetje.
De fysieke kracht heeft De Wijn waarschijnlijk onder meer te danken aan zijn krachttrainingen. „Ik ben daar in november 2010 mee begonnen om er voor te zorgen dat de overgang van de jeugd naar de senioren minder groot zou zijn”, legde de hockeyer uit. „En ik wilde iets extra’s doen dan de anderen door echt te proberen om door te groeien en het Nederlands elftal te halen.”
Nieuwe generatie
Dat is gelukt. De Wijn geldt inmiddels als één van de betere spelers van Oranje en maakte voor de winterstop bij Kampong ook een uitstekende indruk. Hij is één van de voorbeelden van de tijdens de Olympische Spelen in Londen al tot bloei gekomen nieuwe generatie van het Nederlands elftal.
De Amsterdammers Billy Bakker en Valentin Verga horen daar inmiddels zeker ook bij en zijn na het stoppen van Floris Evers tegenwoordig de gangmakers van Oranje. „Klaas is natuurlijk nu de nieuwe aanvoerder en doet dat goed, maar voor de sfeer buiten het veld moet je bij Vale en Billy zijn”, zei De Wijn. „Vooral de humoristische opmerkingen van Vale worden zeer gewaardeerd.”
Niks gewonnen
Het loopt in Melbourne op dit moment dus lekker bij Oranje. Maar ondertussen is er natuurlijk nog niks gewonnen. De Wijn lijkt zich daar terdege van bewust en verheugt zich op de ontmoeting in de halve finale tegen Pakistan.
„Een mooie tegenstander uit een andere cultuur”, zei De Wijn over Pakistan. „Ze kunnen vooral goed dribbelen en zijn door hun cricketgeschiedenis heel goed in het controleren van stuiterende ballen. Zij zullen er vol voor gaan en dus moeten wij aan de bak. Het toernooi gaat nu echt beginnen.”
Bron: Spits

Reageer