Oranje-debutant Seve van Ass: “Ik ontbijt met rijst en ei”

De Oranje-mannen speelden vanavond in het vrijwel lege Wagener Stadion een oefenwedstrijd tegen de Belgen. Oranje wist een 3-0 achterstand nog wel knap om te buigen naar een 3-3 gelijkspel, maar het bleek niet genoeg te zijn. Onze Zuiderburen wisten in de slotfase aan het langste eind te trekken. Het werd 3-4. Eén lichtpuntje op deze koude donkere avond was het debuut van de 18-jarige HGC-spits Seve van Ass, zoon van bondscoach Paul van Ass. Nadat Seve afgelopen zomer Europees kampioen werd met Jong Oranje, was de tijd nu aangebroken om op de deur van het grote Oranje te kloppen.

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

Was je erg nerveus voor je debuut?
Nou, eigenlijk niet zo. Ik ben nooit zo snel zenuwachtig. Misschien zou het beter zijn als ik dat wel was. Maar een gezonde spanning had ik in ieder geval wel, ja. Toen ik eenmaal in het veld stond had ik wel even een besefmomentje, hoor. Dit is toch waar ik het allemaal voor doe. Het geeft echt een bijzonder gevoel om samen met die grote namen in het veld te staan. Dit is echt `serieuze shit´! Ik ben er natuurlijk nog lang niet, maar de eerste stap in de goede richting is gezet.

Hoe heb jij jezelf voorbereid op deze wedstrijd?
Ik was er vanaf vanochtend al wel erg mee bezig. De wedstrijd zat de hele dag in mijn hoofd. Ik heb op mijn voeding gelet en vanmiddag hebben we nog een keer getraind met de groep.

Eet je iets speciaals voor een wedstrijd als je zegt dat je op jouw voeding let?
Ja, ik ontbijt met rijst en ei. Dat vind ik echt heerlijk! Na de training van vanmiddag hebben we met het team nog pasta gegeten en ik drink extra veel.

Heeft jouw vader nog iets speciaals tegen je gezegd voor de wedstrijd?
Nee, eigenlijk niet. Ik heb hem eerlijk gezegd ook helemaal niet gesproken. Normaal gesproken geeft hij mij wel iets van advies of een tip, maar vandaag niet. Hij heeft me niet geïnspireerd, haha!

Foto © Frank Rozendaal, www.frankgerardrozendaal.com

Wat is, voor zover je nu kan inschatten, het grootste verschil tussen Jong Oranje en het grote Oranje?
Ik denk toch dat het verschil het tempo is. We moeten sneller schakelen en alles ligt gewoon net een paar niveaus hoger. In Jong Oranje werden fouten ook minder snel afgeschtraft. Een ander groot verschil is mijn rol binnen het team. Ik kon bij Jong Oranje door mijn leidende rol met veel zelfvertrouwen spelen en het team op sleeptouw nemen. Ook bij HGC merk ik dat ik een steeds belangrijkere rol ga spelen. Maar bij Oranje kom ik net kijken en zijn andere jongens de leiders. Ik ben nog maar een groentje eigenlijk, hè. Onbewust speel ik daardoor met minder zelfvertrouwen, minder durf. Maar ik moet nog veel leren, groeien en ervaring opdoen. Daarom ben ik super blij dat ik die kans nu krijg.

Ga je met een goed gevoel naar huis?
Ja, toch wel. Ik ben niet heel erg tevreden over mijn spel, maar ik ben wel blij dat ik heb kunnen spelen. Vooral in de tweede helft heb ik best wat minuten mogen maken wat mij de kans gaf om iets van mezelf te laten zien. Ik mag natuurlijk ook weer niet te veel van mezelf verwachten in zo´n eerste wedstrijd. Maar ik stap zo met een tevreden gevoel mijn auto in en dan bel ik nog even met mijn vader, de bondscoach. Toch nog even napraten.

Reageer