Diederik Donk aangesteld als nieuwe coach van de Pinoké heren

Diederik Donk is aangesteld als de nieuwe coach van de heren van Pinoké. Eerder deze week werd al bekend dat de voormalig coach, Giles Bonnet na zes seizoenen dienst niet langer werkzaam zal zijn bij de club.

‘Als bondscoach van de Zuid-Afrikaanse vrouwenselectie zou Bonnet na de winterstop beperkt beschikbaar zijn voor de mannen van Pinoké. Dat feit plus de tegenvallende resultaten en huidige positie op de ranglijst vormen de basis voor dit besluit’, aldus het persbericht dat de Amsterdamse club vandaag naar buiten bracht. Tegelijk legt ook assistent-trainer Bartel Berkhout zijn functie neer. Daarmee komt een einde aan een lange en succesvolle samenwerking, waarvoor Pinoké Giles en Bartel bijzonder erkentelijk is.

Bonnet’s opvolger, Diederik Donk, was eerder hoofdcoach van onder andere de heren van Rood-Wit, Voordaan en HDM en assistent coach bij Amsterdam. Donk zal worden geassisteerd door Joppe Verhoeff. Beiden kennen elkaar vanuit hun actieve hockeycarrière bij HDM.

Comments (19)

 1. Ben benieuwd. Ander type. Leuke kerel maar hockeyinhoudelijk kan hij de veters van Bonnet natuurlijk niet strikken. Als het interim is lijkt het een prima keuze als het voor de lange termijn is lijkt het geen goede keuze.

 2. Gaat nog een zwaar half seizoen worden voor Pinoke

 3. Hoofdklasser

  Als speler hoofdklasse ervaring in een “werk-team” als HDM. Geen echte vedetten daar maar met keihard werken landskampioen geworden in 1992. Verhoeff lijkt me wat “softer”, weet niet of dat zo’n goed idee is op dit moment.

  Gaat een leuk toetje worden. Ik heb namelijk wel het idee dat bij Pinoke begaafde spelers zitten. Ik denk in ieder geval beter dan bij Schaerweijde, Hurley, Laren, Tilburg en Den Bosch. Pinoke hoort het rechterrijtje aan te voeren. Er zal dus het nodige moeten veranderen. Want op deze manier werkt het niet. Succes Diederik.

 4. @henk

  Nee, want voor de zoveelste keer is bewezen dat de hockeyinhoudelijke super coach de succes formule is!

  Oh nee, toch niet! Al die doorgeleerde trainers die niet anders denken dan hockey missen toch echt wat andere kwaliteiten die Donk zeker wel heeft!

 5. Amsterdammer II

  @henk

  Ik denk niet dat Bonnet iemand nodig heeft om zijn veters te strikken, dus dat is niet zo relevant. Daarbij kan je hockey- inhoudelijk nog zo sterk zijn, maar als je het een team niet op het juiste spoor weet te zetten en te enthousiasmeren, dan kun je hoog en laag springen maar dan wordt het helemaal niets. En dit laatste is het geval bij Pinoke volgens mij, waarbij iedereen ‘ keurig uit elkaar gaat’ inclusief ‘schijnverbazing’ van Bomans.

  Prima keuze voor een club met veel potentie zonder plezier.

 6. @Amsterdammer II, leuk! Nu kunnen ze gaan kleien en schilderen met Verhoeff. #teampje bouwen

 7. amsterdammer

  Ik denk dat Pinoké niet over één nacht ijs is gegaan bij de opvolging van Giles Bonnet. Donk en Verhoeff lijken me een geschikt duo. Anders dan Bonnet, ja natuurlijk. Behalve een hockey CV hebben zij ook profane ervaring die mee zal hebben geteld bij hun aanstelling.
  Donk zou hockeyinhoudelijk minder in huis hebben dan Bonnet, werd in één van de reacties genoemd. Tja, Bonnet werkt al heel lang als full professional met professionele (nationale) en dito clubteams. Die hebben budgetten om professioneel mee te werken. Bonnet ken ik als iemand die zichzelf en zijn ontwikkeling serieus neemt, dus dat inhoudelijke deel zit wel goed. Dat vraagt dat niveau.
  V.w.b. Donk en zijn assistent kan ik niet oordelen, maar aangezien zij in het verleden bij clubs werkten die ook niet zonder topsportbudgetten zitten zullen zij op dit vlak ook bij de tijd zijn. En is het niet zo dat als je zelf bepaalde kennis niet, of in mindere mate in huis hebt, je niet te groot moet zijn om die kennis ergens anders te halen? Omring je met specialisten. Dat doen alle clubs.
  Maar dat Donk en Verhoeff op hockeycoachingsgebied minder ervaring hebben in jaren dan Bonnet betekent niet dat zij minder geschikt zouden zijn. Het heeft m.i. de hockeywereld altijd gesierd dat men op een “open” wijze werkt en zoekt naar een coach/ begeleidingsteam die past bij de club. En andersom zoekt een coach een club die bij hem/haar past. Donk/Verhoeff cq Bestuur Pinoké zijn toch niet gek? Met het aanstellen van de verkeerde personen worden, zeker op lager niveau (maar ook op hoog niveau dat geef ik toe), nogal eens fouten gemaakt. Onderschat “clubsfeer” en haar krachten niet! Niet iedereen kan overal werken.
  Geef Donk en Verhoeff een kans en vooral: geef ze de tijd om te werken met het eerste van Pinoké. Zo’n aanstelling is altijd een risico. De praktijk zal het moeten bewijzen.
  De Pinoké spelers zullen ook wel weten hoe laat het is, en ze weten ook dat er nu ook extra inzet van hen verwacht wordt. Een coach die er tussentijds uit gaat is nl. nooit leuk, voor niemand.
  Hard en vooral “samen” werken in relatief korte tijd om niet in de problemen te komen is het devies. (Best lastig, dat beseffen ze zich allemaal, maar niet onmogelijk).
  Er zijn nog genoeg wedstrijden dit seizoen om goede resultaten neer te zetten. Pinoké heeft geen play-out team, de 2e seizoenshelft zal dat moeten laten zien.
  Succes Pinoké en maak er wat van, ik zal jullie met interesse volgen.

 8. Het grote probleem is dat ze bij Pinoke dus denken dat ze een goed elftal hebben wat dus niet zo is want anders stonden ze niet waar ze nu staan.

 9. Prima voor een half jaar.begouden en volgend jaar met een nieuwe coach door bouwen.

 10. Donk en Verhoeff zijn goede motivators. Technisch en taktisch heb ik zo mijn twijfels.

 11. Laten we ze eerst maar eens de kans geven er iets van te maken. Technisch begaafde spelers die nu een schop onder hun hol moeten krijgen.

  We kunnen wel wat lacherig reageren op de relatief beperkte hockey-inhoud van deze twee, volgens mij is dat grondwerk al lang en breed door Bonnet neergezet. Motivatie is het enige wat nu telt lijkt me.

 12. amsterdammer

  @Floris: cheers! Helemaal mee eens. Aan het einde van het seizoen maken we de balans op. Donk en Verhoeff lijken me vooralsnog een goede keuze: succes en behoud Pinoké voor het hoogste niveau.

  @hans en Jos (en anderen): vanwaar toch al die scepsis? Okay, ik begeeft me nu op glad ijs,realiseer ik me, maar reageer eens op de onderstaande gedachte.
  Vooropgesteld: Je hebt goede hockey motivators, “hockey professoren”, ambitieuze jonge en oudere hockeypro’s, steady coaches die al jaren meelopen, goede trainers (hebben we in NL hockeyland heel veel), clubiconen en allerlei combinaties daarvan.
  Stel: Pinoké doet eens gek en op het moment dat men besloot om niet verder te gaan met Bonnet zocht men ook buiten de veiligheid van de hockeywereld.
  Degenen die de coaches aanstellen durfden volledig out of the box te denken en plotseling staat daar volledig uit het niets en totaal onverwacht iemand die van buiten de hockeywereld komt.
  Ton Boot (basketbal topcoach) of Joop Alberda (waar heeft hij geen succes gehad?), Foppe de Haan die nog wel zin heeft in iets spannends of nog gekker: Louis van Gaal wordt bereid gevonden om de boel bij Pinoké eens richting betere resultaten te dirigeren. (Wat moet je tenslotte met al die vrije tijd nadat het NL.Voetbal XI opgehouden is?). De KNHB heeft in het verleden al eens zo’n move gemaakt. Misschien niet zo succesvol, maar in het vrouwenhockey was Rob Bianchi een fantastische coach. Zeer toegewijd, een klasse motivator, geloofwaardig voor zijn speelsters, een goede leraar en bovendien: een enorm aardig mens met veel hart voor de zaak. (Deed ook AFC en veel andere top-amateur voetbalclubs en nu alweer heel lang voor het plezier bij Gooische).
  Wat zouden jullie dan zeggen? Okay, ze hebben allemaal geen hockeytechnische bagage, maar wél een sportinhoud en ervaring waar je U tegen mag zeggen. Zoek als club daarnaast een persoon die hockey en het hockeywereldje snapt en stel een goede, misschien geheel onbekende, ervaren veldtrainer aan (Daar zijn er best veel van die tijd hebben en die ook Pinoké jongens nog wat kunnen bijbrengen!)
  Wat is jullie reactie? Goed plan? Of is mijn gedachtespinsel helemaal niks? Waarom wel? Waarom niet?
  Ik hoor graag.

 13. We zien regelmatig dat hockeybegeleiders (weet even geen andere naam voor de veelzijdige input van begeleidingsteams) de overstap maken naar voetbal, in verschillende functies.

  Joost Bellaart moet je geen stick in zijn handen geven. Maar als coach vind ik hem persoonlijk ijzersterk. Hij bouwt een team. Lukt niet altijd – kijk naar zijn periode bij het NL XI – maar wanneer hij begrepen wordt haalt hij het beste uit een team. Het zou me niets verbazen als de sport er niet eens bij uitmaakt.

  Wat ik wil zeggen als reactie op het epistel van Amsterdammer, waarom niet. Haal maar een coach uit andere sporten. Dan “moet” hij wel een functie krijgen als de manager in het Engels voetbal, want ik zie het nog niet gebeuren dat Van Basten Pinoke Heren 1 gaat uitleggen hoe ze hun stick beter kunnen vasthouden – al zou ik dat op zich wel weer grappig vinden. Dus, waarom niet?! Maar goed, wie durft? Want dat is denk ik de vraag.

 14. @Amsterdammer, leuk betoog alleen slaat het nergens op de mensen die jij opnoemt gaan echt never nooit in de hockeywereld werken omdat ze elders vele malen meer zullen verdienen.

  Verder ben je als coach zo goed als je materiaal is en dat materiaal is bij Pinoke nou niet zo geweldig dat blijkt maar weer uit de ranglijst.

 15. amsterdammer

  @Floris, ik ben het met je eens dat de sport er niet toe doet, Etienne Spee is een ex-voetballer die Laren D1 coacht, en die doen het niet slecht dit seizoen. Kan ik gelijk de opmerking dat “de coach net zo goed is als zijn materiaal” enigszins nuanceren als je dat goed vind @xander? Ik denk dat een topper er meer uithaalt bij welk team dan ook dan een dilettant. Het werkt in onderwijs (en daar weet ik wat van) namelijk ook zo. De goede leraar/lerares haalt er bij zijn/haar leerlingen meer uit dan de onervaren docent, da’s toch niet raar? En ja natuurlijk verslaat Max Caldas als hij bij pak ‘em beet een willekeurige 4e klasse vereniging zou werken een goede 1e klasser niet, die wellicht met een meer onervaren coach trainen. Maar de kans dat hij er op dát niveau meer uithaalt dan een collega 4e klassecoach zal denk ik vrij groot zijn.
  @xander: natuurlijk is het niet aannemelijk dat geweldig fors betaalde coaches uit andere sporten dan het hockey ineens op het veld bij Pinoké zullen staan. Ik noemde slechts wat grote namen die zouden opvallen en in z’n algemeenheid gesteld. Er zullen in andere sporten ambitieuze coaches zijn die wij van naam nog niet kennen en die de stap naar het hockey best willen maken en daar prima zullen slagen. Het gaat hier natuurlijk over een top coach uit een andere sport die graag met toppers uit het hockey wil werken. Ik heb het geld er helemaal niet bij betrokken, want ik snap je punt wel dat dát een lastige hobbel zal zijn.

 16. @Amsterdammer, maar de dames van laren hebben ook niet zulke slechte spelers, er is geen ploeg buiten SCHC,Amsterdam en Den Bosch die over zulk materiaal beschikt dus is het volkomen logisch dat Laren in de top 4. Dat was zeer waarschijnlijk met iedere redelijke coach het geval geweest, denk dat we de rol van een coach niet moeten overdrijven.

 17. @Andre, laten we wel realistisch blijven. Pinoke wil zich niet meten met de top 4 uit de heren hoofdklasse. Ze willen wegblijven van plek 10. Dat is een iets ander uitgangspunt. De spelers van Pinoke zijn denk ik beter dan die van Schaerweijde en Den Bosch. Een klassering boven deze teams zou dan ook wat mij betreft gerechtvaardigd zijn.

  En de coach, die is er om het beste uit de spelers te halen door ze op een andere positie te plaatsen, op elkaar ingespeeld te laten raken en/of een spelsysteem te spelen waar de absolute kwaliteiten van het team naar voren komen. Een coach is geen tovenaar, maar hij kan wel degelijk de puntjes op de i plaatsen. Deze rol moet inderdaad niet overdreven worden, maar om nu te zeggen dat een coach weinig voorstelt gaat me ook te ver.

 18. @floris, dat is nou juist het probleem ze willen zich wel meten met die 4/5 topploegen en ze vinden zich dus beter dan ze daadwerkelijk zijn, ik lees alleen maar hoe geweldig ze spelen maar geen wedstrijden winnen? ja dan zal dat geweldige toch wel meevallen, de ranglijst liegt natuurlijk niet.

  Pinoke is een ploeg die op een goede het een topploeg moeilijk kan maken maar ook gewoon gelijk kan spelen tegen Tilburg, niks mis mee maar misschien moeten ze gewoon wat realistischer kijken naar hun elftal.

 19. Het meest vervelende aspect van zijn ontslag is dat Bonnet geen trainingskampen meer kan beleggen op Pinoke en zijn dames niet meer kan laten trainen door Pinoke trainers.

  Het verbaasd me trouwens dat Pinoke dit zo lang heeft volgehouden. Het is niet voor het eerst dat hij vaak weg is of weg moet. Je hebt boter op je hoofd als bestuurslid als je dit jarenlang getolereerd hebt en nu ineens zo’n ingrijpende beslissing neemt. Er is vast meer aan de hand.

  Ze zijn bij Pinoke niet zo goed in geheimpjes bewaren en het is een kwestie van tijd voordat de aap uit de mouw komt.

Reageer