Ram: “Bond kan geld investeren voor meer controle” – Hoofdklasse Hockey Nederland

Ram: “Bond kan geld investeren voor meer controle”

De positieve plas van de op doping betrapte Jesse Mahieu is volgens de directeur van de Dopingautoriteit Herman Ram geen aanleiding voor meer controles in het hockey. „Het zou raar zijn als je je beleid op basis van één positief geval zou aanpassen.”

Zijn teamgenoot bij Pinoké Timme Hoyng noemt het dopinggebruik een heel domme fout. „Hij is een goede vriend van me en we zullen hem missen. Als speler en als persoon.”

Ondanks het dopinggeval vindt Hoyng niet dat er nu opeens veel meer controles in het hockey moeten plaatsvinden. „Als international werd ik heel veel gecontroleerd”, zegt de hockeyer van Pinoké. „In de hoofdklasse zijn er minder controles, maar dat hoeven er nu niet opeens meer te worden. Zeker omdat het hier niet om een prestatiebevorderend middel gaat, maar om een partydrug.”

Jacques Brinkman vindt het gebruik van een partydrug net zo erg als een prestatiebevorderend middel als epo. „Ik noem cocaïne een mentaal bevorderend middel”, zegt de voormalige recordinternational. „Je wordt er high van en gaat er vrijuit van denken. Als topsporter speel je je beste wedstrijden wanneer je nergens meer aan denkt. Het gebruik van geestverruimende drugs moet dan ook net als prestatiebevorderende middelen keihard worden aangepakt en er zou veel meer gecontroleerd moeten worden.”

Dopingcontroles kosten geld. „Wij voeren onze controles uit op basis van een risicoprofiel per sport”, zegt Ram. „In het hockey is er volgens het profiel een laag risico op het gebruik van doping. Ondertussen voeren we in de hoofdklasse zo’n zestig controles per jaar uit. Het ziet er niet naar uit dat het profiel op basis van één positief geval zal worden aangepast. Wel zou de hockeybond geld kunnen investeren zodat er meer gecontroleerd wordt. Andere sportbonden zoals in het voetbal, het wielrennen en de atletiek doen dit al om doping te bestrijden.”

De bij Pinoké ontslagen hockeyer, die momenteel ook nog eens kampt met een dubbele hernia in zijn rug, zou vanaf 11oktober 2013 weer mogen hockeyen. Het is daarentegen de vraag of hij in de toekomst nog op het hoogste niveau actief zal zijn.

Wat Hoyng betreft is Mahieu altijd welkom. „Hij heeft een heel domme fout gemaakt”, zegt de Amsterdammer. „Maar iedereen maakt wel eens een domme fout. Ik vind dat mensen een tweede kans verdienen. En dat geldt zeker voor Jesse Mahieu.”

 

Comments (1)

  1. Timme, fantastisch dat je Jesse niet laat zakken!!!! Iedereen verdient een tweede kans en zeker Jesse

Leave a Reply