Drie coryfeeën over het WK hockey in Den Haag – Hoofdklasse Hockey Nederland

Drie coryfeeën over het WK hockey in Den Haag

Den Haag is blij met de komst van het WK hockey 2014. De timing hiervan is uitstekend, hockey in Den Haag kan namelijk wel een boost gebruiken. Voorheen behaalden de drie grote Haagse clubs 26 landstitels, maar de laatste dateert van 1997. Tegenwoordig is de hockeystad van weleer nog maar met één vertegenwoordiger in de mannen en vrouwen hoofdklasse vertegenwoordigd.

“Zo erg is het ook allemaal niet”, zegt ex-international en HDM-coryfee Wouter van Pelt. “Ik vind niet dat er sprake is van malaise, het zijn gewoon wat mindere jaren”. Bram Lomans, 205-voudig international van HGC, is het eigenlijk wel met hem eens: “Zo’n twaalf jaar geleden stonden er drie Haagse clubs in de play-offs, maar die tijd is voorbij. We hebben nu één topclub bij de heren (HGC)  en HDM bij de vrouwen”.

Fusie

Klein Zwitserland legende Ties Kruize snijdt een gevoelig onderwerp aan: “Ik vind het ook geen malaise maar Den Haag komt er nu wel karig af, De talenten zijn nu verdeeld over drie clubs. Beter zou het zijn als we het centraliseren”. Lomans: “Er zijn gesprekken geweest met de drie grote clubs, geïnstigeerd door de gemeente. Zij willen helpen om tophockey neer te zetten maar dan moesten we met een gezamenlijk plan komen“.  “Die gesprekken liepen elke keer op niets uit”, aldus HDM-er Van Pelt “De clubs hebben te veel historie om er één club van te maken”. Kruize deelt die mening niet: “Ik denk dat de clubs er best voor open staan. De locatie is het probleem. Ik betwijfel dat er op HDM drie clubs gehuisvest kunnen worden. Daar is nog een rugbyclub, tennisclub en golfclub met ook een historie. Gesprekken hebben nu geen zin als er geen locatie is en dat zegt ook de gemeente”. Lomans denkt wel een oplossing te hebben: “Mijn idee is, zorg dat HGC het herentopteam wordt en HDM bij de dames. Spelers die het eerste net niet halen, maar te goed zijn voor  het tweede kunnen dan naar bijvoorbeeld KZ. Als zij daar groeien, kunnen ze weer terug. Dat is een win-win situatie. We zijn te dun geworden om elkaar te beconcurreren. Willen we in de top meedoen, moeten we  als Haaglanden gaan denken”.

Obstakels

De vorig jaar 60 jaar geworden Kruize ziet andere obstakels:  “Den Haag is geen studentenstad. De prestaties van de laatste jaren hebben ook geen grote aantrekkingskracht op topspelers. Spelers van buitenaf halen is dan lastig. Je moet van onderaf bouwen. Maar talenten die doorbreken, willen weer een stapje hoger en zijn dan ook weg”. Collega strafcornerspecialist Lomans herkent het probleem: “We zitten in een scheve concurrentiestrijd. Brabant bijvoorbeeld heeft veel geld ter beschikking gesteld aan de ontwikkeling van sportverenigingen. Bij andere verenigingen staat het geld op het veld. Dat maakt het voor Haagse clubs lastig om bij te top aan te haken”.

Clubs

Ondanks het feit dat de heren slechts in de overgangsklasse spelen en de vrouwen onderin de hoofdklasse staan, is Van Pelt tevreden over de ontwikkelingen bij zijn club: “HDM is een gezonde club en staat er goed voor, zeker bij de jeugd. Vroeger waren het de meisjes die voor de kampioenschappen streden, maar tegenwoordig ook de jongens. Moeilijk is om talenten te behouden als er ergens anders betaald wordt. Wij doen veel aan begeleiding.  Je hebt meer aan een goede studie of baan dan aan een paar duizend euro. Hopelijk gaan clubs meer denken aan de jeugd. Een tijdje geleden speelde er 50 buitenlanders in de hoofdklasse, 30 daarvan voegden weinig toe. Dat is nu gelukkig een beetje over. Heeft de crisis toch nog iets positiefs opgeleverd“. Het Klein Zwitserland van Ties Kruize is helemaal niet meer actief op het hoogste niveau van Nederland: “Natuurlijk zie ik KZ het liefst in de hoofdklasse. We hebben zware tijden achter de rug en kunnen nu weer op een gezonde manier naar de toekomst kijken. We strijden zelfs weer mee om de bovenste plekken in de overgangsklasse”. Het herenteam van HGC is momenteel middenmoter in de hoofdklasse en het vrouwenelftal hoopt dit jaar te promoveren naar die hoofdklasse. Lomans is positief: “Qua individuele ontwikkeling gaat het goed. We hebben Seve van Ass en Floris van der Linden in Oranje en drie jongens in Jong-Oranje. Het bereiken van de top heeft ook met geld te maken. Internationals kosten geld. Hen behouden is een strijd, maar als wij een goede selectie kunnen neerzetten dan is er voor hen geen reden om weg te gaan.

WK

De drie grote clubs zijn blij met de komst van het WK naar de hofstad. Van Pelt: “Daar kan iets moois uit komen. De hele wereldtop loopt hier straks en krijgt te maken met Haagse bedrijven en hockeyclubs. Hockey en Den Haag staan dan in de spotlights”. Dat beaamt Kruize: “Hockey zal een enorme impuls krijgen. Er zal meer toeloop zijn voor de hockeyclubs. Er wordt ook veel omheen gedaan; scheidsrechter cursussen, bijscholing voor trainers”. “Daarnaast wordt er geïnvesteerd in infrastructuur”, vult de 37-jarige Bram Lomans aan. “De gemeente heeft velden gekregen, waardoor clubs een boost krijgen. Ik vind het belangrijk dat de Haagse clubs na het WK met dezelfde financiële basis doorgaan. De begroting van alle clubs gaat naar beneden door de crisis. Als er meer interesse in hockey komt en grote sponsors zich verbinden aan clubs, kunnen we dat stoppen. Als je budget gelijk blijft, stijg je ten opzichte van andere clubs”, aldus de HGC-er.

Utrecht

Het laatste Wereldkampioenschap in eigen land vond in 1998 in Utrecht plaats. “Dat was geweldig”, herinnert de 44-jarige Van Pelt zich nog. “Bij elke wedstrijd zat het stadion bomvol. Ik weet zeker dat de tribunes bij het ADO stadion straks ook vol zitten”. Ties Kruize won met Nederland het WK van 1973 in Amstelveen: “Een WK in eigen land is fantastisch. Je krijgt vleugels door alle aandacht van media en supporters. Je kan bijna niet slecht spelen, je wordt als het ware naar de overwinning gedragen. De Nederlandse vrouwen zijn de beste en worden gewoon wereldkampioen. De heren denk ik eigenlijk ook. Als ze het nu niet worden, worden ze het nooit meer”.

Leave a Reply