EK (H): Duitsland langs Polen voor plek in halve finales – Hoofdklasse Hockey Nederland

EK (H): Duitsland langs Polen voor plek in halve finales

De Duitse heren hebben zich geplaatst voor de halve finales van het EK. In het Wagener Stadion was de ploeg in het laatste groepsduel met 7-3 te sterk voor Polen, dat zich op het hoogste niveau zal moeten zien te handhaven via de degradatiepoule.

De opdracht voor de Duitsers was simpel: er moest gewonnen worden van Polen. Gezien de resultaten van Polen in de eerste twee groepsduels, verlies tegen Engeland (0-6) en Ierland (1-7), leek winst geen onmogelijke opgave voor de vice-kampioen van 2015.

Rühr in Club van 100

Polen besloot zich niet voor de cirkel in te graven en zocht af en toe brutaal ten aanval. Het leverde in de beginfase van het duel geen kans op voor de Polen. De beste kansen waren voor Duitsland. Christopher Rühr schoot in zijn honderdste interland net naast en de tip-in van Anton Boeckel werd gekeerd door keeper Mateusz Popiolkowski.

De Duitsers kwamen in het slot van het eerste kwart op voorsprong. De ploeg kreeg drie strafcorners op rij, waarvan de laatste werd benut door Lukas Windfeder. Een minuut later rondde Marco MIltkau een voorzet van Dieter Linnekogel af: 2-0.

Doelpunt Polen

Polen veranderde niet van tactiek en werd beloond met een doelpunt. Een schot van buiten de cirkel werd geblokt door een Duitse verdediger. De bal belandde voor de stick van Mikolaj Gumny die meteen uithaalde. Op dat moment was het al 3-0 voor de Duitsers. Mats Grambusch vond Niklas Wellen in de cirkel die Popiolkowski omspeelde en scoorde.

Vlak voor rust was Polen opnieuw trefzeker. Maciej Janiszewski kon de bal helemaal vrij bij de tweede paal binnentikken.

Na rust

Duitsland drong na de pauze meteen aan. En dat had succes. Met de backhand maakte Wellen zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Vervolgens kregen de Duitsers in dat derde kwart genoeg kansen de score op te voeren. Twee strafcorners werden niet verzilverd en Rühr en Grambusch hadden het vizier niet op scherp staan.

De vijfde treffer kwam er alsnog. Duitsland draaide de duimschroeven nog iets meer aan. Het leverde een corner op. Martin Häner gaf de bal achter de rug langs aan Dieter Linnekogel, die Popiolkowski passeerde.

Extra veldspeler

In het laatste kwart besloot de Duitse bondscoach Stefan Kermas keeper Mark Appel naar de kant te halen voor een extra veldspeler. Dat moest leiden tot meer doelpunten en de uiteindelijke winst in de poule. De Duitsers (+1) hadden ten opzichte van concurrent Ierland (+6) na twee wedstrijden een veel minder doelsaldo.

De beslissing voor de extra veldspeler pakte niet optimaal uit. Tobias Hauke en Miltkau scoorden voor Duitsland, maar Rühr pushte een strafbal op de lat. Het bleef bovendien oppassen voor de Poolse tegenaanval. De Polen konden slechts een keer profiteren van de gelegenheid via Mateusz Poltazewski.

Duitsland-Polen 7-3 (3-2)

12.Lukas Windfeder 1-0 (sc)
13.Marco Miltkau 2-0
21.Niklas Wellen 3-0
24.Mikolaj Gumy 3-1
29.Maciej Janiszewski 3-2
31.Niklas Wellen 4-2
39.Dieter Linnekogel 5-2 (sc)
48.Tobias Hauke 6-2
50.Mateusz Poltaszewski 6-3
59.Marco Miltkau 7-3

Leave a Reply

uil:home-alt Home uil:newspaper Nieuws uil:schedule copy Programma ♀ uil:schedule copy Programma ♂