Elke vergelijking met Spelen gaat mank


Als eerste krachtmeting na de Spelen staat in Melbourne de Champions Trophy op het punt van beginnen. Aan de hand van elf vragen vertelt hockeybondscoach Paul van Ass aan de andere kant van de wereld hoe Oranje er voor staat.
Tijdens de laatste met 5-2 van Engeland gewonnen oefenwedstrijd maakte Jeroen Hertzberger alle doelpunten. Heb je er geen spijt van dat je hem vlak voor de Spelen liet afvallen?
„Het is mooi om te zien hoe Jeroen zich nu profileert. En omdat hij zich nu ook met de corner bemoeit, heeft hij meer kansen om te scoren. Maar we hebben het in Londen zonder hem ook niet slecht gedaan.”
Olympisch kampioen Duitsland heeft maar drie spelers meegenomen die in Londen van de partij waren, zodat jonge talenten ervaring op kunnen doen. Wat vind je daar van?
„Duitsland zit in een andere fase dan wij. Wij zijn al met een verjongd team naar de Spelen gegaan. Vandaar dat wij veel meer spelers hebben die ook in Londen hebben gespeeld.”
Waarom is Klaas Vermeulen de nieuwe aanvoerder?
„Floris Evers is gestopt en daarom moest ik op zoek naar een nieuwe aanvoerder. Als coach van Jong Oranje heb ik met Klaas als aanvoerder al goed ’gewerkt’ zoals ze dat noemen. Het aanvoerderschap past bij zijn persoonlijkheid en karakter. Overigens heb ik hem wel alleen voor deze Champions Trophy aanvoerder gemaakt. Daarna zien we wel weer verder.”
Er wordt gespeeld in twee poules van vier en ook als je de drie poulewedstrijden verliest, zit je in de kwartfinale. Wat vind je van dit systeem?
„Als je drie keer wint en je ligt er vervolgens in de kwartfinale uit is dat natuurlijk heel erg sneu. Aan de andere kant geeft het ons de gelegenheid om tijdens die eerste wedstrijden nog wat te proberen en in het toernooi te groeien. En je weet het van tevoren. Je kunt je er dus op instellen.”
Waarom heb je Glenn Schuurman als vervanger van de geblesseerde Mink van der Weerden meegenomen?
„Glenn heeft afgelopen zomer met Jong Oranje een uitstekend EK gespeeld en werd zelfs gekozen tot de beste speler van het toernooi. De Champions Trophy leek me voor hem een mooie gelegenheid. Hij draaide tijdens de afgelopen twee oefenwedstrijden al vol mee en doet het goed.”
In tegenstelling tot Nederland begon België twee weken na de Spelen al weer met trainen. Wat vind je daar van?
„Bij de Belgische clubs wordt er veel minder hard getraind dan bij de Nederlandse clubs. Daarom staan er bij het Belgische team gedurende de competitie juist veel meer trainingen op het programma dan bij ons. Ik heb mijn spelers het liefst ook veel vaker bij elkaar. Maar dat kan vanwege de zware competitie nou eenmaal niet in Nederland. Na de Spelen leek het me goed om de spelers even los te laten en hen naast de verplichtingen bij hun clubs niet extra te belasten.”
Hoe is het met de fitheid van de spelers in vergelijking met tijdens de Spelen?
„Die is natuurlijk een stuk minder, maar dat geldt voor alle teams. Elke vergelijking met de Spelen gaat trouwens mank. Dit is een nieuwe start van een nieuwe periode.”
Hoe is het met de jetlag?
„Goed. Daar zijn we helemaal doorheen. Het is wat dat betreft goed dat we hier al bijna twee weken zitten. Ons dag- en nachtritme is helemaal omgekeerd met Nederland.”
Hoe is het weer?
„Morgen (vandaag, red.) wordt het 38 graden. Dat is een beetje warm natuurlijk. Maar ik begreep dat het in het weekend 21, 22 graden wordt. Dat is goed te doen.”
Hoe is het veld?
„Goed. Het is een harde ondergrond waardoor de bal snel rolt. Dat is fijn voor ons spel.”
Wat is je doelstelling tijdens deze Champions Trophy?
„Allereerst zullen we de nieuwe jongens goed moeten inpassen en moeten wennen aan een andere hiërarchie. Pas daarna komen de hockeythema’s aan bod. Ondertussen zou het natuurlijk toch leuk zijn als we hier ver zouden komen.”
Bron: Spits

Reageer