Evers: ‘Binnen de begeleidingsstaf moet het klikken’

Voor de jongens van Jong Oranje begint vandaag het WK onder 21 in Delhi, India. Voor velen het eerste grote internationale toernooi maar bij vragen kunnen ze altijd terecht bij ervaringsdeskundige Floris Evers. De veelvoudig international reist in de functie van manager met het team van bondscoach Sjoerd Marijne mee. Vlak voor vertrek spraken we hem over zijn nieuwe rol en zijn verwachtingen van het toernooi.

Afgelopen zomer werd Evers door Marijne benaderd om de rol van manager op zich te nemen. Eén van de redenen dat hij ja zei was dat het WK in India zou plaatsvinden. Het land waar hij vorig jaar nog doorheen reisde en met zijn team de ‘Ranchi Rhinos’ de Hockey India League won. “Ja, na even getwijfeld te hebben besloot ik het te doen. Ik vind India een heel gaaf land, het team is leuk en elke dag dat het dichterbij komt heb ik er meer zin in.”

Naast deze functie heeft hij een baan en hockeyt hij natuurlijk nog bij Amsterdam heren 1. Het was van tevoren dan ook wel even plannen vertelt de oud-international. “We hebben goede afspraken gemaakt dus ik heb het de afgelopen tijd goed kunnen managen. In de zomer ben ik regelmatig bij de ploeg aanwezig geweest, tijdens het seizoen iets minder maar ik heb wel regelmatig even mijn hoofd laten zien. Hoe dichterbij het komt, hoe meer ik erbij betrokken ben. Het gaat nu pas echt beginnen.”

Evers zal zich, ondanks zijn ervaring, niet met het hockey zelf bemoeien, dat doen anderen. Hij hoopt vooral te kunnen bijdragen aan een goed teamgevoel. “Mijn rol is ook dat ik voor moet zorgen dat iedereen op tijd bij de bus is en de shirtjes gewassen worden maar dat is natuurlijk niet het enige. Dan hadden ze net zo goed iemand anders kunnen vragen. Met mijn 12-jaar lang ervaring als international ontkom je er natuurlijk niet aan dat je je eigen ervaringen meeneemt en mijn deur staat altijd open voor die jongens.”

De nieuwbakken manager vindt dat de functie niet overschat moet worden maar dat het vooral moet kloppen in de begeleiding. “Iedere manager doet het op zijn eigen manier maar binnen de begeleidingsstaf moet het gewoon klikken. Als dat niet het geval is voelt het team het ook.” Als voorbeeld geeft hij zijn goede ervaringen met het begeleidingsteam van de Olympische Spelen in Athene in 2004. “Toen hadden we Mark Benninga als dokter en Ties Kruize als manager. De sfeer was super. Dan zaten we uren met elkaar aan tafel over van alles en nog wat te praten. Zoals ik het me herinner zat het in die begeleiding dus gewoon erg goed.” Over de begeleidingsstaf van Jong Oranje maakt hij zich geen zorgen. “Het is wel grappig want Sjoerd en ik kennen elkaar al een tijd en wij zijn allebei heel anders maar die band is altijd goed geweest.”

Binnen de selectie zitten ook twee teamgenoten van Evers. Nicki Leijs, Leon Hemminga en Johannes Mooij spelen net als hij bij het eerste van Amsterdam. Dat hij de ene dag teamgenoot is en de andere dag manager is wat betreft de spits geen probleem. “Wat mij betreft is dat heel relaxed en wat hun betreft ook heb ik het idee. Het gaat eigenlijk zonder dat we er over nadenken of het erover hebben heel goed.”

De spits zelf kan niet wachten tot hij weer in India is, hij vindt het een geweldig land. Krijgen de spelers dan naast het hockeyen ook nog de kans iets van Delhi te zien? “Laten we vooropstellen dat het gaat om het hockey. Het is niet niks, een WK. Ik heb wel het voornemen een middagje naar het Gandhi museum te gaan of een bezoekje te brengen aan de swamps. Om te laten zien hoe de mensen daar leven maar ik denk dat ze zodra ze het vliegtuig uit stappen al zullen merken dat ze echt in een heel ander land zijn.” Voor zichzelf hoeft hij het niet te doen want een maand na het toernooi van Jong Oranje mag Evers alweer terug.  Kan hij niet beter een maandje daar blijven  om nog meer van het land te zien? Lachend zegt hij: “Nee, voor werk, mijn vriendin en familie wil ik gewoon terug. Vorig jaar heb ik voor het eerst kerst in buitenland gevierd, in Doa. Het is de afgelopen tijd heel druk geweest dus kerst is een mooi moment om ze even lang te spreken. Lekker avond aan avond dineren en veel tijd besteden aan de mensen van wie ik hou.”

Reageer