Finale tegen Australië is droomscenario voor Van Ass

De oranje heren wonnen vanavond in hun vierde poulewedstrijd met 7-1 van Zuid-Afrika en daarmee is de halve finaleplek binnen. Bondscoach Paul van Ass was zeer tevreden over de manier waarop zijn mannen de wedstrijd uitspeelden. Ook blikte hij vooruit op de komende speelrondes.

“Je voelde vanaf het begin dat wij sterk waren,” blikt van Ass terug. “Het stond al snel 2-0 en we speelden ook gewoon heel goed. Op een gegeven moment is het moeilijk er echt in te blijven maar we hebben wel in de rust gezegd dat we dat echt zouden gaan doen. De bereidheid en de wil om maximaal te gaan is aanwezig, dat zag je en voelde je wel. Het is ook een compliment naar de jongens dat ze ‘m zo hebben neergezet.”

Met deze vierde overwinning op rij gaat Oranje fier aan kop in poule B. In de laatste poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland heeft de ploeg aan een gelijkspel genoeg om als groepswinnaar de halve finale in te gaan. De bondscoach wil logischerwijs die eerste plek veilig stellen maar hoopt vooral ook dat zijn team wederom maximaal presteert. “Ik kijk niet naar doelsaldi of wat dan ook, ik wil dat we het beste uit onszelf halen. Qua energie zitten we er goed op, qua fitheid hebben we de juiste keuzes gemaakt en qua snelheid… eigenlijk zijn we te snel. Dat moet je allemaal op het juiste moment naar boven halen, van tevoren weet je niet hoe dat zal gaan. Wij willen elke wedstrijd verbeteren en dat gaan we tegen Nieuw-Zeeland ook doen. We moeten ‘m gewoon professioneel in gaan en gebruiken als mogelijkheid om onszelf sterk te spelen. Als we dan in het energieniveau zitten dat ook nog leidt tot winst dan ben ik blij. ”

Als Nederland de koppositie zal het in de halve finale aantreden tegen België of Engeland. Die twee ploegen zullen morgen in een rechtstreeks duel uitmaken wie er, achter Australië, de tweede plek in poule A pakt. Van Ass denkt dat België op die positie zal eindigen en verwacht hen dan ook in de halve finale te treffen. Als Oranje het sterke Australië ergens in de komende speelrondes moet treffen dan hoopt hij dat dat pas in de finale zal zijn. “Dat is het droomscenario,” aldus de bondscoach.

Wie de Oranje heren naar alle waarschijnlijkheid niet meer zullen treffen is Duitsland. De ploeg van Markus Weis staat momenteel drie punten achter op Argentinië dat zich in de laatste poulewedstrijd tegen Zuid-Afrika genoeg zal hebben aan een gelijkspel. Van Ass is blij met deze ontwikkeling. “Het is goed voor de sport dat het allemaal steeds dichter bij elkaar komt. Dat maakt het veel leuker. Kijk naar de wedstrijd van vandaag, die tegen Duitsland was veel leuker voor zowel de spelers als de toeschouwers. Nu heb je zes, zeven teams die het tot de laatste vier kunnen schoppen. Dat is goed voor het internationale hockey.”

Comments (3)

  1. Blakend van zelfvertrouwen… ik acht het zeer zeker mogelijk dat Lammers hier een stokje voor gaat steken

  2. @gras, nee dus.

  3. Liesbeth

    Het is Mark Lammers dus niet gelukt. Ik wens de NLmannen en Paul van Ass heel veel succes in de halve en hele finale.

Reageer