Gevoel Jonker is nu wel goed

jonker

Constantijn Jonker is de opvallendste naam in de nieuwe selectie van het Nederlands hockeyelftal. Tweeënhalf jaar geleden bedankte de aanvaller van Kampong nog voor Oranje.

Doorbraak

De 25-jarige Constantijn Jonker zat op zijn achttiende al bij de selectie van Oranje. De definitieve doorbraak bleef daarentegen uit. De Utrechtse hockeyer hoopt dat daar in de toekomst verandering in gaat komen.

Jonker deed onder de vorige bondscoach Michel van den Heuvel in 2009 al mee aan het EK in Amstelveen, maar zat tijdens dit evenement voornamelijk als reserve op de tribune. Een halfjaar later viel hij in Azië als laatste speler af voor het WK in India. Vervolgens liet Jonker aan de opvolger van Van den Heuvel Paul van Ass weten dat hij bedankte voor het Nederlands elftal. De student rechten was destijds pas 21 jaar.

Half

„Het werd me allemaal te veel”, verklaarde Jonker gisteren zijn opmerkelijke beslissing van destijds. „Ik deed allerlei dingen half: het Nederlands elftal, mijn sociale leven en ook Kampong. Bovendien bleef mijn echte doorbraak uit.”

Van Ass had wel begrip voor de keuze van Jonker. „Hij weet dat ik een gevoelsmens ben en het gevoel was niet goed”, vertelde de in Oranje teruggekeerde speler. „Hij had ook de deur definitief voor me dicht kunnen trekken, maar deed dat gelukkig niet.”

Confronterend

Het was een moeilijke keuze voor Jonker die lang geen wedstrijden van het Nederlands hockeyelftal wilde bekijken. „Dat was te confronterend”, gaf de Kamponger toe. „Spelen in het Nederlands elftal blijft toch het mooiste wat er is.”

Pas afgelopen zomer tijdens de halve finale van de Olympische Spelen in Londen zag Jonker eindelijk een interland. Het was uitgerekend de droomwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Groot-Brittannië. Oranje won met 9-2.

Ererondje

„Ook die wedstrijd was natuurlijk confronterend”, vertelde Jonker. „Maar tegelijkertijd ook zo mooi. Vooral dat ererondje na afloop. Toen dacht ik dat ik het wel weer wilde gaan proberen. Ik had het Nederlands elftal ook nooit definitief uit mijn hoofd gezet en altijd gedacht dat ik nog wel een keer terug zou komen.”

Hoewel Jonker er tijdens de Spelen niet bij was, beweerde hij gisteren toch geen spijt te hebben gehad van zijn beslissing. „Ik heb met mijn studie stage kunnen lopen en moet alleen nog mijn scriptie maken. Ik zit nu echt veel lekkerder in mijn vel.”

Beschikbaar

Tijdens de winterstop liet Jonker aan Van Ass weten dat hij zich weer beschikbaar wilde stellen voor Oranje. De bondscoach vertelde dat hij in maart een nieuwe selectie zou maken en misschien een beroep zou doen op de dit seizoen in de hoofdklasse al 13 keer scorende hockeyer.

Vervolgens brak Jonker vijf weken geleden in de zaal zijn hand. Daardoor miste hij de eerste twee competitiewedstrijden na de winterstop met Kampong. Afgelopen vrijdag kwam Jonker pas weer voor het eerst in actie en scoorde hij met een grote handschoen om zijn herstellende hand meteen 2 keer tegen Schaerweijde.

Vertrouwen

Eergisteren verloor Kampong met 2-1 van Bloemendaal en slaagde Jonker er niet in om het verschil te maken. Na deze wedstrijd ging de telefoon en zag de goaltjesdief de naam van Paul van Ass in zijn schermpje staan. „Ik dacht zeker niet meteen dat hij goed nieuws voor me had. Hij had me ook kunnen zeggen dat hij het door mijn gebroken hand nog te vroeg vond om me te selecteren.”

Het telefoontje van de bondscoach betekende uiteindelijk dus wel degelijk goed nieuws voor Jonker en morgen komt de nieuwe selectie voor het eerst bij elkaar. „Natuurlijk besef ik dat het heel moeilijk wordt om nu wél echt door te breken. Het is een verschrikkelijk goed team en ik zal er alles aan moeten doen om voorin een plek te veroveren. Maar in tegenstelling tot tweeënhalf jaar geleden heb ik er nu wel alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.”

 

Reageer