Herboren Hertzberger op kop


Na de 2-1 zege op Amsterdam is hockeyclub Rotterdam de nieuwe koploper. Met zijn twee doelpunten was Jeroen Hertzberger voor de zoveelste keer dit seizoen belangrijk voor het winnende team.
Na de nipte 2-1 zege van gisteren op Amsterdam heeft Rotterdam één puntje voorsprong op Bloemendaal, dat gisteren met 6-1won van HGC. Vanwege de eerder dit jaar afgewerkte groepsfase van de Euro Hockey League stonden er gisteren twee inhaalwedstrijden op het programma in de hoofdklasse.
Voor het seizoen werd er nog wat getwijfeld aan de kwaliteiten van Rotterdam vanwege het vertrek van Robert van der Horst naar Oranje Zwart en Roderick Weusthof naar Kampong. Maar inmiddels heeft de formatie van coach Reinoud Wolff bewezen nauwelijks aan kracht te hebben ingeboet in vergelijking met vorig seizoen.
Volgens Jeroen Hertzberger komt dat onder meer door de terugkeer van de Australiër Mark Knowles, die twee seizoenen geleden ook al bij Rotterdam speelde. „Natuurlijk is Van der Horst een van de beste centrale verdedigers ter wereld”, zei de aanvoerder van Rotterdam gisteren. „Maar dat geldt ook voor Knowles. Ze zijn inwisselbaar. En als onze spitsen dan ook nog eens veel scoren is het vertrek van Weusthof ook eenvoudig op te vangen.”
Ook Hertzberger, die tegenwoordig de strafcorner voor zijn rekening neemt, scoort aan de lopende band dit seizoen. De Rotterdammer had een verschrikkelijke zomer waarin hij op het laatste moment afviel voor de Olympische Spelen.
Inmiddels lijkt de technisch behendige hockeyer, die het er absoluut niet mee eens was dat hij af viel bij Oranje, herboren. „Nadat ik was afgevallen had ik er ook met de pet naar kunnen gooien en mezelf heel zielig kunnen vinden”, zei Hertzberger. „Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben nog harder gaan trainen en nu echt elke dag er mee bezig. Ik wil er alles aan doen om het beste uit mezelf te halen.”
Ook bondscoach Paul van Ass heeft weer vertrouwen in Hertzberger, die is teruggekeerd in de selectie van het Nederlands elftal en begin december mee mag doen aan de Champions Trophy in het Australische Melbourne.
De extra arbeid van Hertzberger werpt dus zijn vruchten af. Ook gisteren. Nadat het bijna een half uur constant aanvallende Amsterdam de ene kans na de andere had verprutst, tekende de rechtsmidden uit een corner voor de 1-0. En even later bepaalde dezelfde speler uit zijn tweede korte hoekslag de ruststand op 2-0. Het betekende zijn elfde competitietreffer in tien duels waarmee de Rotterdammer nu gedeeld topscorer is van de hoofdklasse.
Bij Amsterdam is de corner op dit moment wat minder verzorgd. Dat heeft onder meer te maken met de niet helemaal fitte Taeke Taekema. De ex-international kampt met wat pijn aan zijn rug en bleef de hele wedstrijd aan de kant.
Desalniettemin speelde Amsterdam gisteravond op het razendsnelle veld van Rotterdam zeker niet onaardig. En na alle gemiste kansen in de eerste helft verkleinde Billy Bakker na een combinatie met Valentin Verga drie minuten na rust de achterstand tot 2-1. Zeven minuten later bleek Jeroen Hertzberger ook maar een mens door een kans voor open goal te missen. Gescoord werd er vervolgens niet meer.
Hertzberger was na de zege uiteraard een gelukkig man. „Het mooie was dat we de landskampioen verslaan terwijl we niet eens geweldig speelden”, zei de topscorer van de hoofdklasse. „Onze ondergrens ligt momenteel gewoon super hoog. Of we dit seizoen eindelijk landskampioen worden? Er zijn meer clubs die dat willen. Maar het is absoluut onze doelstelling.”
Bron: Spits!
Foto: ABN Amro

Reageer