Hockeyers presenteren zich als titelkandidaat

De Nederlandse hockeymannen hebben zondag op de Olympische Spelen laten zien ook van een topland te kunnen winnen. Het elftal van bondscoach Paul van Ass was in Londen met 3-1 te sterk voor regerend Europees kampioen Duitsland en plaatste zich zo als eerste voor de halve eindstrijd.
Oranje, dat bij het begin van het toernooi niet meer was dan een outsider, presenteert zich steeds meer als een belangrijke titelkandidaat. De wedstrijd was een herhaling van de EK-finale van vorig jaar in Mönchengladbach.
De Duitsers waren toen met 4-2 duidelijk te sterk en zorgden er zo voor dat de periode zonder hoofdprijs voor de Nederlandse hockeymannen nog even werd verlengd. Oranje slaagde er 5 jaar geleden, bij het EK van 2007 in Manchester, voor het laatst in een toernooi te winnen.
Nu lijkt het er op dat de hockeyers weer serieus mee gaan doen voor een grote prijs, de belangrijkste nog wel. Tegen de Duitsers werd de weerbaarheid en het incasseringsvermogen van de Nederlandse internationals al snel getest.
De eerste strafcorner, in de 3e minuut, verdween direct achter doelman Jaap Stockmann: 0-1. Oranje bleek niet onder de indruk en zocht snel combinerend de aanval richting het Duitse doel. Robbert Kemperman was na 5 minuten dicht bij de gelijkmaker, maar de 22-jarige middenvelder kon met zijn stick net niet bij de bal.
Bob de Voogd kreeg niet veel later een nog grotere kans, maar hij sloeg de bal naast. Het duidelijke veldoverwicht leidde na een klein kwartier toch tot een doelpunt. Valentin Verga stuitte nog op de Duitse keeper Max Weinhold, maar Bob de Voogd was in de rebound wel trefzeker.
Oranje behield het initiatief, maar wist in de eerste helft niet meer te scoren. Dat gebeurde direct na rust wel. Na een fraaie aanval stond routinier Teun de Nooijer op de juiste plek om de bal in het doel te tikken. Mink van der Weerden ontnam de Duitsers, dat ook alle groepswedstrijden nog gewonnen had, in de 43e minuut alle hoop met een treffer uit een strafcorner.
De Nederlandse hockeyers kwamen het laatste deel van het duel bij momenten onder druk te staan, maar dat leverde geen schade op.

Reageer