Ingezonden: Verlumn, “Kneuzen of gewoon pech”

KZ-Hurley, zondag 6 maart

Nee, beste lezer dit slaat niet op de spelers van Hurley die bovengenoemde wedstrijd hebben verloren in een duel alla Heerenveen-Feijenoord: bal op de paal, bal op de lat, weer bal op de paal waarbij dus de voetbalwet “als je zelf geen doelpunten maakt dan doet de tegenpartij het wel” (of een andere onnozele voetbaluitdrukking uitgesproken door zichzelf volledig serieus nemende heren die allemaal de lagere school niet hebben afgemaakt, maar wel een lekker balletje konden trappen….maar dat terzijde) dus opgaat. Maar nu eerst terug naar die titel….

De Engelsen hebben inmiddels al tot twee keer toe een Boeing laten landen in de Libische woestijn en op die wijze al zeker 500 Engelsen in veiligheid gebracht. De Duitsers hebben een landingsstrip gebruikt behorende bij een chemische fabriek in de buurt van de hoofdstad en op die wijze 325 Duitsers in veiligheid gebracht. De Fransen en de Amerikanen hebben inmiddels het gros van hun landgenoten ook in veiligheid gebracht door een interventie van Navy Seals,  SAS-troepen en nationale commando eenheden. Tja en dan komen wij…. Ach ja, de MS Tromp, ons ” vliegdekschip”  met plaats voor jawel, maximaal een  helikopter….(welke zich niet zo goed schijnt te lenen voor evacuaties aldus de legerleiding en nu komt ´ie,..zeer kwetsbaar is boven land en uitsluitend wordt gebruikt voor transporten en verkenningsvluchten….) gaat een meedogenloze reddingsactie opzetten van jawel, 3 man in één keer. Onze tot de tanden toe bewapende eenheid weet behendig de heli Libië binnen te loodsen en op de afgesproken plek te landen, uit de heli met nog roterende wieken vallen de Nederlandse commando’s (nee,  correctie die waren het niet) de Nederlandse mariniers (nee, correctie die waren het niet) de Nederlandse, tja, wat waren het dan eigenlijk (nou,  het waren opvarenden van de MS Tromp die zich dagelijks bezig houden met transporten en verkenningsvluchten). Enfin, iedereen kent inmiddels het trieste verloop van deze typisch Nederlandse actie, de militairen opgepakt en de oude helikopter door de Libische legerleiding afgepakt (heb inmiddels berichten ontvangen dat ze de Nederlandse helikopter aan het Libische oorlogsmuseum zullen schenken aangezien de Libische luchtvaartdeskundige nog nooit zo’n oude en slecht bewapende helikopter had gezien).

Tja en dan? Nou, dan ben je in goede handen in Nederland, want dan komt het op een stukje diplomatie aan en daar kunnen we wat van, de onvervalste overbekende en mondiaal gerespecteerde “stille diplomatie” van Nederland. Ik kan u verzekeren die is zo stil dat de onderhandelaars van de tegenpartij het niet eens door hebben! Toen die mevrouw in Iran al twee dagen aan een draad bungelde was Uri Rosentthal nog druk bezig met zijn stille diplomatie en op z’n departement wist hij twee dagen na haar dood nog te melden dat hij hele stille vooruitgang boekte……..

Op deze zonovergoten zondagmiddag was het goed toeven op de velden van Klein Zwitserland. Helaas hadden de Hurley-dames net klop gekregen van de stadsgenoten van KZ dus de heren hadden wat recht te zetten. De wedstrijd begon wat tam en onwennig leek het. Hurley probeerde wel wat,  maar het bleef een beetje bij rondtikken van de bal. De eerste echte aanval kwam over rechts en werd op prachtige wijze afgerond door Bouwens , 0-1, en iedereen maakte zich klaar voor het tot dan toe uitgebleven spektakel. KZ kreeg niet echt lekker grip op het spel en de aanval bij KZ moest voornamelijk door een hangend blijvend middenveld worden gedirigeerd door de laatste man van KZ met hele lange klappen over het veld (wat hij overigens vrij goed deed..). In de laatste minuut krijgt KZ een strafcorner welke er fijntjes ingaat en de ruststand is dan ook 1-1.

De tweede helft  begon met iets meer passie. Hurley liet dit keer de scoops liggen en de aanval werd vol ingezet, links, rechts, door het midden en de KZ-verdediging had er z’n handen aan vol. De gecreëerde kansen werden overigens niet benut, de positieve instelling zegt,  pech, de negatieve instelling zegt, net niet scherp genoeg, maar hoe het ook wordt gezien, de doelpunten bleven uit, meerdere ballen op de paal, prachtige back-hand op de lat, prachtige back-hand op het puntje van de stick van de uiterst sterk keepende KZ-goalie etc. De vijf strafcorners liepen ook niet (Murphy zat ook op de tribune) en dan krijg je ook nog een strafcorner tegen die er dan wel weer ingaat, 2-1.  Kortom,  beetje pech zullen we maar zeggen. Wel een leuke wedstrijd om te zien en KZ heeft in ieder geval de paar kansen die ze hebben gekregen zeer effectief gebruikt en daar valt wat voor te zeggen.

Hurley blijft aan kop, de marge blijft 3 punten, maar een wake-up call is het wel. Het moet allemaal nog net iets beter!

De gedachten gaan uit naar die drie dappere militairen die nu dankzij de Nederlandse militaire knulligheid  in Libische handen zijn en nu maar hopen dat Uri zich er niet al te veel tegen aan gaat bemoeien….

Frans Byvoet

Reageer