"KNHB zwijgt over affaire Den Bosch"

Het is nog onduidelijk of de hockeybond de straf van drie punten in mindering voor hoofdklasser Den Bosch gaat terugdraaien. De Zuid-Afrikaanse doelman Jacques Le Roux zou eerder dit seizoen niet speelgerechtigd zijn geweest. Afgelopen donderdag werd bekend dat een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling heeft aangetoond dat de keeper wel degelijk had mogen spelen. Sinds dit bericht, dat door het Brabants Dagblad naar buiten werd gebracht, zwijgt de KNHB in alle talen.
Meerwaarde
Le Roux stond eerder dit seizoen voor het eerst onder de lat bij Den Bosch tijdens de wedstrijd tegen Bloemendaal. De Zuid-Afrikaanse doelman bleek niet echt een meerwaarde, want de Brabanders verloren het duel van 4 oktober 2011 met 7-3. Desalniettemin kreeg Den Bosch drie punten in mindering. Een speler buiten Europa moet volgens de reglementen van de KNHB namelijk van tevoren een tewerkstellingsvergunning laten zien aan de bond. Den Bosch had dit simpelweg vergeten en werd hiervoor bijzonder zwaar gestraft. Te meer omdat de Brabanders tegen degradatie vechten en in plaats van vijf plotseling maar over twee punten beschikten.
Speelgerechtigd
Nadat Den Bosch de tewerkstellingsvergunning had laten zien, was Le Roux wel gewoon speelgerechtigd. Afgelopen zondag hield de doelman voor de onder leiding van ad interim coach Marc Lammers opgebloeide formatie tijdens het met 0-1 van HGC gewonnen duel zijn doel nog schoon.
Volgens de Commissie Gelijke Behandeling klopt de regel van de KNHB niet. Het kan namelijk niet zo zijn dat er voor een speler van buiten Europa andere wetten gelden dan voor spelers binnen Europa.
Formeel
De KNHB is formeel niet verplicht om de straf terug te draaien. „Maar dankzij de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling staan wij wel heel sterk als we naar de rechter willen stappen”, zegt de advocaat van Den Bosch Homme ten Have van NautaDutilh NV. „En een uitspraak van de rechter zou wel bindend zijn. Ik verwacht dan ook dat de KNHB de straf zal terugdraaien. Te meer omdat de KNHB al heeft laten weten dat de desbetreffende regel voor wat betreft de toekomst geschrapt zal gaan worden.”
Termijn
De verwachting was dat de hockeybond gisteren zou laten weten of de straf voor Den Bosch wel of niet zou worden teruggedraaid, maar Johan Wakkie kon nog geen duidelijkheid verschaffen. „We zijn er mee bezig”, zei de directeur van de KNHB. „Zodra er duidelijkheid is, laten we dat weten.” Wakkie kon niet zeggen op welke termijn er door de KNHB een beslissing zal worden genomen.
Ondertussen begint met nog maar drie reguliere competitiewedstrijden te gaan de tijd de dringen. Den Bosch staat met 17 punten op de tiende plek nog in de gevarenzone. Met drie punten er bij zouden de Brabanders zoals het er nu voor staat veilig zijn.
Bron: spitsnieuws.nl

Comments (29)

 1. Jongens kom nou. De KNHB zegt dat je je documenten voor de wedstrijd moet laten zien en dat hebben ze niet gedaan. Dat moet consequenties hebben. Iemand van buiten de EU moet ook eerst een werkvergunning hebben, alvorens hij mag werken. Den Bosch bluft dat ze naar de rechter toe stappen en dan winnen, is immers zo dat de regels er niet voor niks zijn. Zo moet iedereen zich eraan houden! Let it go, neem je verlies!

 2. Wat een trieste lui daar op Denbosch, neem je verlies jullie hebben zelf de fout gemaakt

 3. Let op! Marc Lammers redt de KNHB. Den Bosch speelt zich uit de degradatiezone, zodat de relevantie van wel of niet terugdraaien afneemt. Zou het als Den Bosch zijnde dan op enig moment ook maar laten zitten. Iedereen blij. Lammers op termijn de bondscoach. En dan niet gestolen, maar geheel op eigen kracht.

 4. Er is alleen geoordeeld dat de KNHB geen nadere voorwaarden mag stellen voor de speelgerechtigdheid van die spelers buiten de EU als ze die vergunningen hebben. Als ze die vergunning hebben dan mogen ze spelen en die werkvergunning had de keeper. Daarom heet het ook commissie gelijke behandeling, het gaat hier niet om de vergunning tot werken want die is door de nederlandse staat afgegeven maar het verschil in behandeling tussen een speler binnen de EU die deze stappen niet hoeft te doorlopen versus een speler buiten de EU. De regels van de KNHB in dit geval gaan verder dan de wet op gelijke behandeling voorschrijft en daarover is en advies gedaan door de commissie.

 5. Dankzij ‘per ongeluk’ gemaakte procedure fouten is MB1 van Den Bosch dit jaar ook afwezig op het landelijke podium.

 6. Raar. De uitspraak heeft lang op zich laten wachten. Het was logisch geweest en het zou getuigen van goed bestuur als de KNHB direct met een oordeel zou komen, ook als die uitspraak negatief zou zijn voor de KNHB (3 punten terug of niet). Over die beslissing had de KNHB (vooruitlopend op de uitspraak) na kunnen denken. Nu blijft het hangen en onduidelijk, met als resultaat dat “de discussie” opnieuw wordt gevoerd, waar alle betrokken partijen niet blij mee kunnen zijn. Kortom: regeren is vooruitzien!

 7. Hc Den bosch

  Komende 2 wedstrijden winnen we gewoon (Scharweijde en Schc thuis). Zijn we veilig en dan hebben we die punten ook niet meer nodig, en zijn we af van het gezeur!. Verbaast mij wel elke keer dat na 20artikelen over dit onderwerp nog steeds mensen zijn die het niet begrijpen.

 8. @Fajah (en Gijs).
  Iedereen moet zich aan de regels houden. Dus ook de KNHB. De CGB beoordeeld of de KNHB de wet overtreedt (ook een setje regels) door bepaalde regels te stellen voor één bevolkingsgroep die voor een andere bevolkingsgroep niet geldt. Wanneer de KNHB zich niet aan de wet houdt dan zijn de regels die de KNHB stelt vernietigbaar door de rechter. Met andere woorden, deze regels mogen dan niet gehanteerd worden.
  In het verleden is gebleken dat een rechter heel vaak een uitspraak van de CGB overneemt.
  Den Bosch heeft dus wel degelijk een punt. Laat de KNHB snel beslissen of ze een rechtszaak aan willen gaan. Snelle duidelijkheid is voor alle betrokken clubs het prettigst.

 9. Johan Wakkie de Sep Blatter van het hockey
  Niemand staat boven de wet

 10. @virdis, wat klets je nou cgb geeft een advies het is dus niet bindend.

 11. Als je binnen de Schengenlanden reist hoeft er toch ook geen paspoort meer gezien te worden maar voor alle landen buiten die zone wel, is dit dan volgens de CGB ook uitsluiting?? Den Bosch is dom geweest en moet gewoon boeten. Regels zijn regels of ze nou wel of niet kloppen. Alle andere clubs met spelers buiten de EU hebben dit ook allemaal keurig gedaan en als deze zaak niet aan het licht was gekomen had je niemand over deze regel gehoord

 12. als je tussen Schengenlanden reist hoef je ook als niet-EU burger netzomin je paspoort te laten zien. Hierin is dus geen onderscheid. Slecht voorbeeld DAVDD.
  De vergunning was rond, dus de speler mocht spelen. Vind de impact van de puntenstraf veel te groot voor administratief geneuzel. Als hij geen vergunning had gehad was het een ander verhaal geweest.

 13. Wordt wel een eindeloze discussie zo! Iedereen in de hockeywereld wil professionaliseren en daar valt ook ‘je administratie op orde hebben’ onder! Deze regel was mede in het leven geroepen om het aantal buitenlanders in de Hoofdklasse tegen te gaan en de jeugd meer kans te geven. Den Bosch wees volwassen, accepteer je straf, pak je sportieve revanche olv Marc Lammers en KNHB wees nog duidelijker in je beleid en zorg dat dit getoetst is met het NL recht.

 14. Iman Trafo

  De KNHB heeft een hekel aan gezichtsverlies! wat gaat er dus waarschijnlijk gebeuren? De KNHB traineert met de beslissing en kan, zodra Marc Lammers en zijn mannen zich veilig gespeeld hebben, zonder veel reuring en gezichtsverlies de straf terugdraaien. (ze vegen zich dan wel opgelucht de zweetdruppels van het voorhoofd)

 15. Wat een geneuzel van al die mensen die vinden dat DB maar moet slikken. Als jullie straks met je auto 54km rijdt waar je 50km mag rijden en als boete slaan ze je huis aan, zou jij dat dan redelijk vinden?
  Een boete/straf moet in verhouding zijn en relevant aan de fout. Kortom een administratieve fout straf je administratief en niet sportief! Dus geef DB een financiële boete voor hun onschuldige vergetelheid en neem ze geen drie punten af.

 16. @OZfan, wat een onzin vergelijking! Wanneer je te hard rijdt, krijg je een boete omdat dat zo bepaald is in de wetgeving. De KNHB heeft bepaald dat je alle relevante administratie mbt alle spelers (ook de Nederlandse) op tijd en compleet moet inleveren en dat wanneer je dit niet doet er 3 punten in mindering worden gebracht! Ik gun iedere club 3 punten, zolang dit volgens de regels gebeurt. Maar met de huidige vorm en het aantal punten van DB is dit inmiddels een achterhaalde discussie lijkt me.

 17. @ozfan, wat een oliedomme vergelijking.

 18. @gert : inderdaad een domme vergelijking… bijna even dom al een sportieve straf voor een administratieve fout 😉

 19. Het is wel iets meer dan een administratieve fout, het is doelbewust een risico nemen waarvan je weet dat het niet klopt.

 20. Jongens, jongens. Het lijkt me niet zo moeilijk. DB had zich aan de regels moeten houden en is daar voor gestraft. Eerlijk gezegd een te strenge straf aangezien ze per ongeluk een fout hebben gemaakt die totaal niet het competitie verloop heeft beïnvloed (wedstrijd verloren en keeper had een werkvergunning maar niet gemeld).
  Nu blijkt (al is het een advies) dat de regels niet volgens de wet zijn heeft DB een punt om in beroep te gaan tegen de straf. Als de regel niet meer geldig (wat door KNVB of rechter kan worden beaamd) is lijkt me ook dat de straf teruggedraaid moet worden.
  Niet meer dan terecht lijkt me…

 21. @bram, natuurlijk is er geen sprake van per ongeluk een fout gemaakt, ze waren op de hoogte van het feit dat de beste man niet speelgerechtigd was en ze stellen hem toch op, dat is dus maling hebben aan regels en heeft niets maar dan ook niets te maken met iets per ongeluk doen.

 22. Tuurlijk wel per ongeluk, wat is de reden dat ze het niet zouden melden? De keeper was speelgerechtigd en dus was er geen reden om het niet te melden…
  Daarom vind ik de straf ook niet Ina verhouding met het geen fout is gegaan!
  Bovendien zijn deze en dergelijke fouten eerder voorgekomen maar met minder stenge straf bestraft.

 23. @bram, word wakker jongen en doe niet zo naief. de speler was niet speelgerechtigd en daar is den Bosch over geinformeerd en toch stellen ze de bewuste speler op.

 24. @bram, het woord regels zegt jouw niets he?

 25. Iman Trafo

  Den Bosch heeft gegokt.. en verloren. En… Wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten, maar de KNHB zal ‘lafjes’ afwachten tot Marc Lammers het voor hen op heeft gelost door Den Bosch definitief veilig te spelen.

 26. Amsterdam

  Den Bosch krijgt hun punten gewoon terug, en wint de aankomende 2wedstrijden.En eindige eerste in het rechterrijte. Een prestatie van formaat, en voor ons ook nog even tegen Rotterdam winnen.

 27. @Marco, ik schrijf niet dat het advies van de CGB bindend is. Ik schrijf dat het vaak wordt overgenomen door rechters.
  @Bram en Astrid. De keeper was niet speelgerechtigd omdat er (naar ik heb begrepen) een papiertje dat wel in het bezit van DB was niet voor de wedstrijd aan het bondsbestuur is overgelegd.
  Dat lijkt mij een niet bewust gemaakte fout. Met het simpele overleggen van het reeds aanwezige stuk was de door de bond opgeschreven procedure gevolgd.
  @Niels. Ik denk dat iedereen zich aan de regels moet houden. Allen zijn sommige regels tegenstrijdig aan anderen en gaat de ene regel boven de andere. In dit geval zou het zomaar eens kunnen zijn dat de wet een regel van de bond overruled.

 28. @Virdis, DB heeft de bond notabene gebeld om te vragen of de man speelgerechtigd was, het antwoord was nee en dan stel je iemand toch op, lijkt me geen administratief foutje, wat jij?

 29. Onbekend op welke termijn er door de KNHB een beslissing zal worden genomen? Van sportbestuurders mag worden verwacht dat zij als competitief ingestelde, snel handelende beslissers op basis van visie communiceren. Wederom een gemiste kans. Spelen en organiseren, niet de sterkste kant van onze Bond. Een tip voor een snel besluit: de wet boven een administratief bondsregelement. Daar is geen rechter voor nodig, dat weet iedere eerstejaars rechtenstudent. Ben benieuwd aan wie de bestuurderstrofee op de jaarvergadering van de KNHB in juni wordt uitgereikt? Hopelijk niet aan dralende bobo’s.

Reageer