Kunstgras hoeft niet meer besproeid te worden – Hoofdklasse Hockey Nederland

Kunstgras hoeft niet meer besproeid te worden

Vanwege een paar stortbuien stonden afgelopen zondag onder meer de eerste kunstgrasvelden van Pinoké en Bloemendaal onder water. Met het nieuwe door Herman Kruis zelf bedachte systeem zou dit verholpen kunnen worden. De hockeybond ziet wel wat in het zogenaamde AquaPush, mits het veld aan de juiste normen voldoet.

Watervelden moeten nat zijn om er goed op te kunnen hockeyen en worden daarom voor de wedstrijd altijd besproeid. Dankzij AquaPush hoeft de besproeiing volgens Kruis in de toekomst niet meer plaats te vinden. Het water kan namelijk van onder het kunstgras door middel van een soort van vlottersysteem geregeld worden.

Zandbak

„Ik kwam anderhalf jaar geleden op het idee toen ik bij springruiter Jeroen Dubbeldam op bezoek was”, zegt Kruis vandaag in dagblad Sp!ts. „Het viel mij op dat de zandbak waarin hij reed bij een temperatuur van 25 graden zonder besproeiing altijd nat was. Hij vertelde mij dat het zand dankzij water dat eronder lag, nat werd gehouden. Het bedrijf Silt had dit voor hem geregeld. Ik dacht meteen: dit is wat voor het hockey.”

Kruis zocht contact met Ronald Koning van Silt BV. Vervolgens werd er met behulp van kunstgrasfabrikant Desso en bouwbedrijf Heijmans vorig seizoen op hockeyclub Push bij wijze van test een miniveldje aangelegd met het AquaPush systeem.

Volgens Kruis heeft het nieuwe systeem tal van voordelen. „Onder het veld wordt door middel van een gesloten circuit het kunstgras met stromend water nat gehouden. Het voordeel van de stroming is dat het niet bevriest en er ook bij vorst gewoon gespeeld kan worden. Wij hebben bij een temperatuur van min vijf geen probleem gehad. Ook heb je dankzij het stromende water veel minder last van algen, die bij andere velden zorgen voor beschadiging. En in de zomer is het veld nooit te droog omdat het water van onderen geregeld wordt.”

Goedkoper

Ook zou AquaPush volgens Kruis financieel aantrekkelijk zijn. „Het systeem is net zo duur als bij elk ander veld, maar voor de exploitatie ben je tienduizend euro per jaar goedkoper uit. Dit komt onder meer omdat je door het gesloten circuit veel minder water nodig hebt om het veld nat te houden.”

Dankzij het pompsysteem onder het kunstgras hoeft een kunstgrasveld in de toekomst bij overvloedige regenval volgens Kruis nooit meer blank te staan. „Met behulp van het systeem kan je zo veel water als je wil oppompen en versneld laten afvloeien. Ik heb afgelopen zondag bij Push zelf gezien hoe het werkt. Terwijl er op de andere velden plassen stonden, was het miniveldje perfect bespeelbaar.”

Chantal Mies, die zich namens de KNHB bezig houdt met accommodaties, ziet wel wat in het nieuwe systeem maar plaatst tegelijkertijd een kanttekening. „Het is een briljant plan, maar het veld moet wel voldoen aan de juiste normen. De eerste pilot op Push was mislukt omdat de constructie niet stabiel genoeg was en er te veel zand onder het veld lag. Maar ik heb inmiddels begrepen dat er nu wel een normaal veld op zou liggen. Als dit veld wordt goedgekeurd, is het idee geweldig.”

Hamer

Het miniveldje op Push wordt na de eerste mislukte pilot momenteel opnieuw uitgebreid gekeurd door het Instituut voor Sport Accommodaties, dat rapporteert aan de sportbonden. Gisteren vond er nog een keuring plaats van de ISA. „We zitten aan de goede kant en ik verwacht dat binnenkort de hamer er op gaat”, zegt Kruis. „In het voorjaar gaan we dan op Push beginnen met de aanleg van een kunstgrasveld met normale afmetingen. En geloof me, dit nieuwe veld zal dankzij AquaPush nooit meer blank komen te staan.”

Mies plaatst nog wat vraagtekens. „Ik moet nog zien of het veld inderdaad zo’n stortbui als van afgelopen zondag aan zal kunnen”, zegt de medewerker van de KNHB. „Je moet dan wel heel snel met elkaar communicerende vaten hebben. Maar we zullen in de toekomst gaan zien of het werkt.”

Bron: Spits

Foto: LSC Alecto

Comments (2)

  1. Ga nu maar eens bij die hobbelbak van push kijken om te janken dat veldje van meneer de ontwerper kruis

  2. Hoe gaan we om met de chemicaliën, welke nodig zijn om eea ‘fris’ te houden, die zeker in het oppervlaktewater terecht komen? Sprak de terreinbaas van Princeton University, en dat is precies de reden waarom zij een gesloten systeem afkeurden. Ben benieuwd.

Leave a Reply