Lammers heeft stunt nodig – Hoofdklasse Hockey Nederland

Lammers heeft stunt nodig

De start van de Belgische hockeyers in hun eerste Champions Trophy ooit is bedroevend. Terwijl Nederland met een 3-1 zege op Pakistan en 0-0 tegen Australië in Melbourne het eerste weekeinde goed doorkwam, staat de kersverse Belgische bondscoach Marc Lammers met lege handen. Het verlies tegen Australië (4-2) en Pakistan (2-0) past niet in zijn ambitie: een olympische hockeymedaille in Rio 2016.
Morgen is Nederland de derde tegenstander van België. „En dan gaat er wat gebeuren, want het begin is teleurstellend”, zegt Lammers in Melbourne na het openingsweekeinde. „Maar ik had zoiets verwacht. De spelers hebben het er na de vijfde plek in Londen een beetje van genomen. Dat krijg je wanneer je een ploeg van studenten en vrienden bent.”
Discipline invoeren is zijn eerste uitdaging, nadat de technisch directeur van de Belgische hockeybond Bert Wentink hem benaderde om de Australiër Colin Batch op te volgen als bondscoach.
Wentink, ex-bondscoach van de Nederlandse vrouwen, had al twee Nederlanders in de staf van de nationale ploeg. Jeroen Delmee (401 interlands) en Frank Leistra (159 interlands) werken immers al drie jaar in België. Lammers was de juiste man voor de job. „Een vernieuwer, een goede organisator, iemand die discipline oplegt, niet bang is om ambitieuze doelen te stellen en de strijd durft aan te gaan.”
Zo plaatste hij de Drie Musketiers uit Brabant aan het roer van de Rode Leeuwen, zoals de nationale ploeg al snel liefkozend wordt genoemd. Samen met de Belgische assistent-coach Philippe Goldberg gaan ze op jacht naar die olympische plak in Rio de Janeiro. Lammers droomt ervan. „Ze zijn nu achtste in de wereld. Je moet dan een stap maken naar de top vier.” Hij is niet bang dat die droom bedrog zal worden. „Dromen doe je ’s nachts, werken doe je overdag en daarmee maak je dromen waar”, zegt de oud-speler en ex-coach van Den Bosch. „We werden ooit kampioen van Nederland en van Europa. Het afgelopen seizoen werd ik halverwege interim-coach en bleven we in de hoofdklasse terwijl we er in de winterstop hopeloos voorstonden. Dat waren ook dromen van me.”
In Peking (2008) won Lammers als bondscoach olympisch goud met de Nederlandse vrouwen. Hij vertrok uit het hockey, maar was teleurgesteld dat hij niet de baan kreeg als opvolger van Michel van den Heuvel bij de mannen. Toch wilde hij weer terug in het hockey en het Belgische aanbod was goed. „Financieel had ik beter in het bedrijfsleven kunnen blijven, maar ze deden vooral sportief een uitdagend aanbod.”
Het is opvallend dat Marc Lammers in Melbourne steeds over ’ze’ praat wanneer hij het over zijn ploeg heeft. Het is even wennen voor hem en het zal nog wel een tijdje duren voordat hij zich een echte Belg zal voelen en het over ’we’ gaat, wanneer hij het over een Belgische strafcorner heeft. Morgen zal daar echter weinig van te merken zijn in de toch wel beladen strijd met de huidige Nederlandse bondscoach Paul van Ass. Een baan, die hij zo graag zelf had gehad.
Bron: De Telegraaf

Comments (19)

 1. een mooi resultaat van de “dwerg” tegen de reus. Dat belooft veel voor de toekomst! Marc heeft nog tijd genoeg om het “momentum” te pakken waarnaar hij op zoek is met België.

 2. @kenner, mooi resultaat? de kille cijfers zijn 3 wedstrijden gespeeld en 0 punten, valt dus wel mee met dat mooie resultaat.

 3. Wacht maar af, het zou te gek voor woorden zijn als Marc binnen een maand al wonderen verricht zou hebben, maar let
  op… Hij is op de goede weg!

 4. @kenner, het zou inderdaad te gek voor woorden zijn als hij binnen een maand al wonderen zou verrichten, zo is het ook te gek voor woorden dat jij het over mooie resultaten hebt als er 3x verloren is en of dat nou met 1 0f met 2 doelpunten is maakt niet uit. De keiharde cijfers zijn 0 punten uit 3 wedstrijden.
  Het is dus ook nog helemaal niet te zeggen dat hij op de goede weg is.

 5. Dit is en blijft een welles/nietes spelletje. Laten we maar gewoon afwachten! Ik vind in ieder geval dat hij op de goede weg is en iedereen mag daar anders over denken!

 6. @kenner, jij mag er zeker anders over denken, alleen slaat het nergens op kijkend naar de cijfers.

 7. @@Kenner
  We spreken elkaar nog! 😉

 8. haha, nou waar is die wondergod van een lammers nou? Ik dacht dat hij zo uniek was.
  @kenner wat klets jij nou dom joh? Prima dat je fan bent maar je verliest nu de realiteit uit ogen. 3 wedstrijden 0 punten, dat zijn de cijfers, verder niks! Of ben je stiekem ook voor PSV, daar denken ze net als jij!

 9. @Bram
  Een mening geven kan nooit dom kletsen zijn. Dat is iets persoonlijks. Verder weet jij gezien jouw reactie blijkbaar alles van dom kletsen!

 10. @kenner, je spreek jezelf nogal tegen nu, een mening kan volgens jouw nooit dom kletsen zijn ( denk persoonlijk dat niet iedere mening slim of goed is )en vervolgens geef je aan dat je bram zijn mening wel dom kletsen vind.

 11. @rick
  Bram geeft geen mening, maar reageert alleen maar op mijn mening en stelt alleen maar vragen?

 12. @kenner, Bram zijn mening is dat jij de realiteit kwijt bent en dat basseert hij op de resultaten, tenminste dat lees ik.

 13. 1 ding is duidelijk. Kenner is op alle fronten alles behalve een kenner!

 14. @kenner, begint langzaamaan gewoon zielig te worden België met Lammers

 15. Een vijfde plaats, niet slecht!
  En inderdaad je hebt kenners en blaters!

 16. @kenner, nou inderdaad geweldig een 5e plek op een Toernooi waar niemand met zijn sterkste ploeg is, Duitsland is volgens mij met een touringteam gekomen.

 17. is het nou zo moeilijk om te zeggen dat Marc Lammers idd een goede prestatie heeft geleverd na anderhalve maand met het Belgische team?
  Dat Oranje de finale haalde in een veld van mindere teams was dus ook geen prestatie?
  kom op! Mijn enige stelling was dat Marc Lammers goed bezig is met België en dat werd door iedereen bestreden in deze thread.
  Zeg nou gewoon: “Prima gedaan Marc!”

 18. @kenner, wat is er zo geweldig aan een 5e plaats op een toernooi waar veel landen met halve teams aanwezig zijn? jij kijkt zo gekleurd door de cornerbril van meneer Lammers.
  De teams die zo goed als compleet waren hebben de finale gehaald.

 19. @kenner, je stelling slaat nergens op dat Lammers goed bezig is, hij word 5e op een toernooi waar Duitsland en Engeland met een touringteam zijn.

Leave a Reply