Langzame dood Champions Trophy

De Champions Trophy heeft zijn langste tijd gehad. De internationale hockeybond FIH vindt het traditionele toptoernooi overbodig, als straks de World Hockey League om de twee jaar dient als de kwalificatie voor het WK en de Olympische Spelen. „De Champions Trophy sterft een langzame dood”, aldus FIH-president Leandro Negre.
Negre zei dit gisteren in Melbourne, waar Oranje op dit moment jaagt op de prestigieuze hockeytitel. De merknaam wil hij echter niet kwijt. „Champions Trophy is een bekend fenomeen. We moeten in de toekomst misschien wel de finale van de World League gaan samenvoegen onder die naam: Champions Trophy.”
Onder de toplanden in Australië heerst grote onvrede over de huidige opzet van de Champions Trophy. Doordat Australië slechts met 1-0 van Pakistan won en Nederland zelf de Belgen met 5-4 klopte, eindigde Oranje als eerste in groep B van de Champions Trophy en is morgen NieuwZeeland de tegenstander in de kwartfinale. Het gaat nu pas serieus worden, want bij verlies tegen de Kiwi’s is het toernooi mislukt en zijn de eerste drie wedstrijden in Melbourne van geen enkele waarde geweest.
„De poulewedstrijden gaan nergens over. Een mindere dag in de kwartfinale, een beetje pech en je ligt eruit. Er is geen garantie dat de beste hier wint”, zegt bondscoach Paul van Ass en met hem de meeste coaches in Melbourne.
Opvallend daarbij is dat de bestuurlijke vertegenwoordigers van die landen binnen de FIH, waaronder KNHB-voorzitter Jan Albers, bij het vastleggen van de reglementen weinig tegengas hebben gegeven.
„Binnen het FIH-bestuur waren we het uiteindelijk met elkaar eens”, reageert FIH-president Leandro Negre laconiek op alle kritiek. „Ons punt is dat op deze manier ieder land langer mee doet in het toernooi. Goed voor de publiciteit in de diverse landen.”
Het is voor het eerst dat er bij hockey sprake is van een kwartfinale. „Elke zichzelf respecterende sport heeft in zijn mondiale toernooien kwartfinales waarin ploegen worden uitgeschakeld. Er moet nu niet ineens worden gezeurd. Het is nieuw en laten we eerst maar eens kijken hoe het allemaal gaat”, vult Negre aan.
„Maar’’, zegt bijvoorbeeld Bert Wentink, technisch directeur van België, dat tot nu met nul punten uitermate teleurstelt. „Met acht deelnemende landen en vier kwartfinales maakt het allemaal niet uit wat je in de poule doet. Iedereen blijft er voorlopig bij”.
Negre is overigens niet trots op de wijze waarop de FIH de eerste editie van de World Hockey League vorm geeft. „We zijn niet duidelijk genoeg geweest naar de diverse landen. De verscheidene bonden hadden te veel vrijheden. Er heerst grote onzekerheid over waar we gaan spelen en wanneer. Dat trek ik mij aan, maar we moeten er nu het beste van maken.”
Bron: De Telegraaf

Reageer