Marc Lammers maakt een evaluatie – Hoofdklasse Hockey Nederland

Marc Lammers maakt een evaluatie


De Champions Trophy zit er op. De uitslagen waren niet echt om over naar huis te schrijven. Maar uiteindelijk kreeg Lammers zijn ploeg toch zover dat de laatste twee duels werden gewonnen, waardoor de Belgen op een  vijfde plaats eindigden. Lammers blikt terug op een bijzonder toernooi in Melbourne.
Marc, welke balans maak je op na deze deelname aan de Champions Trophy?
Ik ben tevreden over de reactie van de groep na onze nogal teleurstellende eerste deel van het tornooi. Maar je moet de impact op onze prestaties van de periode voor dit tornooi niet onderschatten. De voorbereiding was niet ideaal, en een overgang van één trainer naar een ander is nooit simpel. We hadden 6 weken nodig om er klaar voor te zijn voor deze competitie. Die hebben we niet gehad.
Is deze vijfde plaats uiteindelijk een goed resultaat?
Ja, al ben ik er van overtuigd dat we op het podium hadden kunnen eindigen door Pakistan te verslaan in de wedstrijd voor de derde plaats. Die wedstrijd tegen India hadden we echt kunnen winnen, maar we zijn er niet in geslaagd om te scoren terwijl we wel de wedstrijd onder controle hadden. Zowel tegen Engeland als tegen Duitsland hebben we echt mooie prestaties op de mat gelegd. Ik heb dus een beetje een dubbel gevoel, want ik denk eerlijk dat we hoger hadden kunnen eindigen hier in Melbourne.
Was je teleurgesteld of was je boos na de wedstrijd tegen India?
Nee, ik was oprecht teleurgesteld over de gang van zaken. De spelers hebben goed gereageerd na de poulewedstrijden. Over het algemeen was de wedstrijd tegen India redelijk goed. We hadden die kwartfinale moeten winnen. De spelers en de staf waren echt gefrustreerd na die wedstrijd.
Wat zijn de positieve punten die je na deze negen competitiedagen onthoudt?
Ik ben heel veeleisend. Ik wil altijd winnen en het spelniveau van mijn team steeds verhogen. Bij de positieve punten wil ik eerst de mooie reactie van deze groep onderstrepen tijdens de laatste twee wedstrijden. De sleutelspelers hebben hun verantwoordelijkheid genomen en dat heeft de groep naar omhoog getrokken. Het team werd wedstrijd na wedstrijd beter. Het heeft bewezen dat het over de kwaliteiten beschikt om de beste landen ter wereld te verslaan. De mentaliteit was uitstekend en mijn spelers hebben gestreden om deze twee overwinningen te behalen. Ik wil ook de heel sterke prestaties van enkele spelers onderlijnen: Arthur Van Doren, Sébastien Dockier en Elliot Van Strydonck hebben een uitstekend tornooi gespeeld.
Veronderstelt deze veeleisendheid nog meer professionalisme?
Uiteraard. Als we het verschil willen maken, moeten we 365 dagen per jaar gefocussed zijn op hockey. De spelers van de nationale ploeg moeten week na week in het Belgisch kampioenschap aantonen dat ze de besten zijn. Ze moeten een stuk veeleisender zijn voor zichzelf. Enkel op het veld aanwezig zijn en z’n wedstrijdje spelen is niet genoeg. Je moet continu tonen dat je de sterkste bent. Je kan altijd beter en meer doen.
Ga je de groep verbreden met nieuwe spelers na de eindejaarsfeesten?
Inderdaad. Ik wil concurrentie in mijn kern. Naast de terugkeer van Jérôme Dekeyser en de Florent Van Aubel, wil ik een aantal U21 die op het EK in Den Bosch goed gepresteerd hebben, hun kans geven. Zeven spelers zullen de groep vervoegen voor de stage die we eind januari plannen in Spanje. Dimitri Cuvelier, Arnaud Flamand, Emmanuel Stockbroeckx, Nicolas Dumont, Tanguy Cosyns, Sydney Cabuy en Max Peeters zullen hun kans krijgen. Op die manier gaan ze zich nog kunnen verbeteren. En het zal extra druk zetten op mijn overige internationals.
Je legt heel sterk de nadruk op het leveren van inspanningen. Kan je dit toelichten?
Natuurlijk, dit is van kapitaal belang. Op dit niveau kan je niet vals spelen. We moeten keihard werken en dagelijks aantonen dat we de top willen bereiken. Indien we altijd hetzelfde blijven doen, gaan we niet vooruit maar staan we stil. Dat kan niet indien we in de komende jaren deel willen uitmaken van de beste teams in de wereld. We moeten werken op fysiek, op lifestyle. De spelers moeten stoppen met drinken, met roken,  moeten het ganse jaar door een onberispelijke levenshygiëne hebben. Iedereen moet inspanningen leveren.
Je hebt veel ambitie voor de toekomst.
Ik ben niet naar België gekomen om maar vijfde te worden op de Champions Trophy of op de Olympische Spelen. Mijn ambities reiken hoger. We moeten dagelijks werken om ons niveau te verbeteren. We moeten blijven vooruitgang boeken. Ik denk echt dat België de verrassing kan worden van de komende drie jaar. Maar dit zal enkel gaan indien tientallen kleine details kunnen verbeterd worden. Alles hangt af van het niveau dat we willen halen. Maar het is duidelijk dat de spelers zich gaan moeten aanpassen aan mijn manier van werken en aan mijn hoge eisen.
Aan welke aspecten zal er prioritair moeten gewerkt worden in de komende maanden?
We gaan ons op verschillende punten concentreren. Zoals bleek in dit tornooi ligt onze gemiddelde op penalty corner veel te laag. We zijn fysiek nog niet sterk genoeg. We winnen niet genoeg duels, vooral één tegen één. We moeten meer kansen creëren in de cirkel van de tegenstander. Maar al deze verbeteringen kunnen enkel als er gewerkt wordt, bij de nationale ploeg maar ook in de clubs. We gaan dus trachten intensiever met hen samen te werken, om onze doelstellingen te halen en onze progressie verder te zetten.

Comments (1)

  1. keeper,tijn en els -> dit wordt nog leuk!

Leave a Reply