Nam-Yong Lee: “Er zijn hier zoveel mooie meisjes!”

Na Matheson (Australië), Madsen, Reid-Ross (beide Zuid-Afrika) en Seo (Zuid-Korea) was het nu de beurt aan Koreaan Nam-Yong Lee om zijn hebben en houden te pakken en neer te strijken bij het Amsterdamse Pinoké. Weliswaar miste de middenvelder de eerste helft van het seizoen door verplichtingen met het nationale team van Zuid-Korea, maar inmiddels is de 27-jarige Lee alweer twee wedstrijden te bewonderen op de Nederlandse velden. Natuurlijk een grote overgang, maar echt veel aanpassingsproblemen heeft de international nog niet ondervonden bij de Steekneuzen.

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

“De manier van hockeyen (tactiek e.d.) en het niveau zijn in Zuid-Korea hetzelfde als in Nederland. Ik hoef er dus niet echt aan te wennen. Wel worden hier veel meer wedstrijden gespeeld. In Zuid-Korea zijn er namelijk niet zoveel hockeyclubs, waardoor we van maart tot en met oktober de competitie uitspelen. Wij trainen in die periode 20 dagen in de maand en spelen de overige 10 dagen 2 tot 3 wedstrijden.”

Hoewel Lee aangeeft dat de wijze van spelen in zijn land hetzelfde is als in Nederland, is de mentaliteit in Zuid-Korea toch wel een wereld van verschil. “In mijn land wordt hockey gezien als een echt serieuze baan. Ik had daardoor nauwelijks tijd voor andere dingen, maar hier is dat anders. In Nederland biedt het hockey veel meer vrije tijd er omheen en dat vind ik heel fijn.”

Dat de goedlachse Koreaan het naar zijn zin heeft in Amsterdam maakt hij meteen duidelijk: “Er zijn hier zoveel mooie meisjes, haha! Maar ik voel me goed hier in Amsterdam. Ik ben er al een keer of acht geweest voor interlands, dus helemaal nieuw is het niet voor me, maar dit is wel de eerste keer dat ik in de Nederlandse competitie speel. Mijn teamgenoten vangen mij erg goed op door me bijvoorbeeld uit te nodigen bij hen thuis of om mee op stap te gaan. Ook binnen het veld zijn ze erg behulpzaam.”

Niet alleen Lee is zeer te spreken over zijn komst, ook zijn teamgenoten zijn blij dat de nummer 17 zich bij de groep heeft aangesloten. “Met alle ballen die die jongen op zijn stick krijgt, doet hij iets goeds. Het is echt ongelooflijk,” vertelt Daan van der Wilk na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen HDM. Hij is ook echt te grappig.” Maar ook coach Giles Bonnet heeft niets dan goede woorden over voor de Koreaan: “Hij is een sterke middenvelder en ik verwacht dat hij een verschil zal gaan maken in de tweede helft van het seizoen.” En dat bleek meteen in de wedstrijd tegen HDM; Lee gaf een assist en creëerde een tweetal corners waar ook een doelpunt uitkwam.

Lee woont nu bijna een maand samen in een appartement in hartje Amsterdam met zijn vriend en land- en teamgenoot Seo (foto links), die Pinoké overigens tipte om Lee naar Amsterdam te halen, en Seo´s vriendin Han (foto rechts), die bij Pinoké Dames 1 speelt. “Ik heb het erg naar mijn zin. Het is wel ongelooflijk koud hier, dus we zetten de verwarming iedere dag op 24 graden.”

Hoewel heel Nederland bij de eerste zonnestraaltjes van het jaar meteen de lentekriebels krijgt en massaal de terrasjes opzoekt, verschuilt Lee zich vooralsnog het liefst in zijn 24 graden warme appartementje. Gelukkig voor hem zal het vanaf nu alleen maar warmer worden in Nederland, en kan de vrolijke Lee echt optimaal gaan genieten van het hockeyen en leven in Amsterdam.

Reageer