Nederland verliest finale van Duitsland

De Nederlandse heren hebben na een bloedstollende strijd de Olympische finale van Duitsland verloren. Twee doelpunten van Jan Philipp Rabente deden Oranje de das om. Voor Nederland maakte Mink van der Weerden zijn achtste treffer van het toernooi.
Beide landen begonnen aftastend aan het duel. In de eerste twintig minuten vielen er weinig kansen te noteren. In de 20e minuut probeerde Billy Bakker met een subtiel tikje de Duitse doelman Weinhold te verschalken, maar Nederlands meest trefzekere aanvaller had het geluk niet aan zijn zijde. Twee minuten later besloot het 20-jarige talent Florian Fuchs een knappe actie met een backhand voorlangs.
De laatste tien minuten voor rust nam Nederland het heft meer in handen. Bakker kon na een schitterende actie van Robbert Kemperman de bal uit de kluts niet achter de Duitse doelman werken. Valentin Verga haalde in de 27e minuut slim een corner door de bal op een voet te leggen op de rand van de cirkel. De sleep van Weusthof werd afgekeurd wegens gevaarlijk spel.
Knappe slalom Rabente
Twee minuten voor rust slalomde Rabente door de Nederlandse defensie en wist hij in z’n val nog de 1-0 achter Jaap Stockmann te tikken. Een mooie combinatie tussen Bob de Voogd en Teun de Nooijer vlak voor rust leverde in de laatste secondes van de eerste helft net geen kans op, waardoor Nederland de rust in ging met een 1-0 achterstand.
Bloedstollende tweede helft
Duitsland kwam sterk uit de kleedkamer. Het was keeper Stockmann die Nederland op de been hield met enkele knappe reddingen. Na een kwartier in de tweede helft kreeg Nederland weer meer grip op de wedstrijd. In de 53e minuut maakte Mink van der Weerden uit een strafcorner zijn achtste doelpunt van het toernooi.
Vijf minuten voor tijd sloeg het noodlot toe toen wederom Rabente na een mislukte doelpoging van achter het goal bij de tweede paal opdook om zijn tweede treffer en de winnende 2-1 voor Duitsland binnen te tikken. Nederland probeerde met man en macht de gelijkmaker te forceren, maar echte kansen kreeg Oranje niet meer in het restant van het duel.
De nederlaag zal enorm pijnlijk zijn voor de heren, maar de Nederlandse hockeyers kunnen met opgeheven hoofd en een zilveren plak om hun nek het Olympisch toernooi verlaten.
 

Comments (20)

 1. Rabenbte maakte bij die eerste goal handig gebruik van het feit dat Balkestein even op de bank zat. Uitgekiende ploeg die net wat scherper en alerter was dan de Nederlanders. Maar wat een fantastisch resultaat voor dit verjongde Nederlandse team!

 2. Heb alle wedstrijden van het Nederlands elftal gezien en heb genoten! Het blijft knap hoe de Duitsers toch weer zo degelijk maar ook overtuigend spelen, ze dwingen het gewoon af.
  Maar goed, het was een fantastisch toernooi, dank mannen!
  Als Murdoch van Eredivisie Live een sportzender gaat maken waar ook hockeywedstrijden van Nederland worden uitgezonden tegen betaling wil ik ze als Nederland de intentie blijft houden zo te spelen graag zien.

 3. Toch jammer dat de tweede goal van Rabente niet is afgekeurd op grond van artikel 9.13 (nummer in het 2012-reglement, maar in 2010 komt hij zeker weten ook al voor):
  “Spelers mogen niet opzettelijk in het doel dat hun tegenstanders verdedigen
  komen, of opzettelijk achter een doel langslopen. ”
  Niet meer terugdraaien, Duitsland was in mijn optiek ook ietsje beter, maar als goud halen het doel is moet je toch zorgen dat je de regels kent.
  Gemiste kans.

 4. Hulde aan coach en spelers, nieuw elan, resulterend in een prima zilver resultaat. Jong struikgewas is tot wasdom gekomen….:)

 5. HULDE AAN HET TEAM, HULDE AAN PAUL VAN ASS.
  Paul heeft mijn voordeel van de twijfel MEER DAN waar gemaakt !!!! Ik hoop dat Paul met dit elftal doorgaat tot in ieder geval het WK in Den Haag in 2014 ?? Tevens einde discussie !!
  Ook de familie van Paul “gefeliciteerd”, jullie krijgen nu eindelijk verlost van al die betweters en insinuaties !!

 6. Jullie zijn (sorry,tikfoutje) nu eindelijk verlost van al die betweters en insinuaties !!

 7. kritisch kijker

  Op zn Duits gewonnen,in de laatste 5 minuten.
  Tja dat krijg je als je na de euforie van de halve finale al denkt dat je er bent.
  Duitsland moet je nooit onderschatten,in geen enkele sport. Wanneer leren wij dat nu eens?
  Nu gebeurde precies hetzelfde als de dames in Athene 2004 overkwam:
  Winnen in de poule fase van Duitsland,veel te grote euforie na het winnen van de halve finale waardoor er te weinig scherpte en focus meer over is in de finale en uiteindelijk verslagen worden omdat alles al in de halve finale gegeven is.
  Dan kan men wel spreken over totaal hockey en over hoe geweldig en oogstrelend het allemaal wel niet is, maar als je er níet staat op het moment dat het moet,dan heb je daar niets aan.

 8. @K.K: Zit een kern van waarheid in. Ik meen spelers na de halve finale met Nl vlaggen op veld hebben te zien lopen. Wat prematuur wellicht….:) Doch kan mij ook voorstellen, gezien waar men vandaan kwam, dat ze behoefte om eindelijk wat euforisch te kunnen zijn. Team en coach hebben een grote stap gemaakt. Finales winnen is de laatste stap. 2014 dan maar ! 🙂

 9. Wat jammer dat er weer zo zuur gereageerd wordt. Voor mij was de halve finale bovenaards, zelden zulk mooi hockey gezien. Dat je dan de finale verliest is erg jammer, niet meer dan dat. De heren hebben laten zien dat ze fantastisch kunnen hockeyen. Het blijft sport en in de sport kun je ook verliezen. Jammer, maar mij zal de halve finale nog lang in het geheugen blijven. Coach en mannen om het maar op zijn Smeetsiaans te zeggen: Chapeau!

 10. De Kritische kijker kijkt helaas ALLEEN kritisch naar anderen en duidelijk NIET kritisch naar zichzelf!! De 4e & 5e alinea getuigt dat hij er NIETS van begrepen heeft en ook geen benul heeft wat er bij het team leeft.
  “Pathetic” zoals de Amerikanen zeggen !!

 11. kritisch kijker

  Waarom mag hier geen klein puntje van kritiek komen? Moeten we dan allemaal maar lyrisch zijn omdat de heren het in de finale O zo goed hebben gedaan?
  Er is verkeerd gepiekt,dat is wel duidelijk.
  Je hebt er helemaal niets aan om de sterren van de hemel te spelen in de halve finale en dan in de finale niets meer over te hebben.
  Dat is net zoiets als een zwemmer die in halve finale een wereldrecord zwemt maar in de finale als tweede aan tikt.
  Of zoals het vriendje van Naomi;tig keer wereldkampioen worden maar op de Spelen de verkeerde baan in rijden.
  Op zowel de zomer als de winter Spelen moet het bijna allemaal van de dames komen. De heren sporters pieken bijna allemaal op het verkeerde moment.
  Uitzonderingen als de geweldige Epke daar gelaten.

 12. @kritisch kijker, ga even lekker ergens anders gefrustreerd zijn, je reactie is gewoon zielig.

 13. Iman TrafoSascha

  @kritisch kijker
  Sport is geen zaak van wetmatigheden. Geluk, pech… het kan je overkomen. oranje had gisteren de pech dat Duitsland ijzersterk verdedigde en de Duitsers hadden het geluk dat Oranje minder scherp was dan de wedstrijd daarvoor. Blijft de schitterende zilveren medaille van een team dat maanden geleden door sooergelijke reaguurders als compleet incompetent werd neergezet. Dat het dan toch (bijna) lukt, zijn de wonderen in de sport, maar vooral de hand van de bondscoach. hulde! Niet verder zeuren. olympisch goud ais alleen voor de terechte winnaar!

 14. @ Kritisch kijkende kijker
  We mogen ook iets minder kritisch kijken. Natuurlijk hadden ze vrijer mogen spelen, alsof ze niks te verliezen hadden (zilver immers al gewonnen). We moeten alleen niet vergeten dat Duitsland in knock-out fase hockey misschien wel de beste ploeg is van dit moment. Ze bewezen het tegen de Aussies al en lieten het nu weer zien. Ze verdedigen voor volk en vaderland (soms suicide, puntje voor de scheids) en geven weinig weg. Dat maakt ze de terechte kampioen.
  De euforie bij onze mannen zal getemperd zijn door het verlies van Klaas, ik dacht dat dit een bepalende factor zou kunnen zijn. Het maakte ze iets voorzichtiger leek, maar ze werkten er wel voor. Soms iets te onrustig met domme acties (1-1, verlenging en shootouts was prima, Jacobi zit nl op de tribune en Weinholdt is er geen held in) kost je kansen.
  Paul heeft laten zien dat hij daadwerkelijk een peoplemanager heeft en lang het team in een schaduw heeft gewikkeld, chapeau! Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen! Nog nooit zo genoten van het mannen hockey toernooi bij de Olympische Spelen

 15. eerlijk is eerlijk wij hadden veel heel veel commentaar op van As, maar hij heeft met zijn mannen een prima toernooi neergezet. Oranje heren bedankt ik heb genoten en de zilveren plak is een prachtige prestatie!!

 16. @kritisch kijker
  Je naam klopt niet! Als we toch kritisch gaan kijken! Maar wat jij doet is niet kritisch kijken maar heel zielig! Mooie prestatie van de heren! Boven verwachting!

 17. @ Wouter, Balkestein liep ook suicide uit bij de strafcorner van Duitsland. Genoten van Kemperman, jammer dat ze geen goud hebben gehaald, maar halve finale tegen GB vergeet ik nooit meer!

 18. Duitsland is de terechte winnaar! Ze weten hoe je de belangrijke wedstrijden moet spelen. Ze hebben geene 10 Balkensteinstjes (onzin Jaques Brinkman), ze hebben een fantastische collectief met uitstekende verdedigers(Mueller, Haener,Zeller) en heel creatieve spelers als Fuerste, Hauke, Fuchs en C.Zeller. Deze spelers maken de verschil en dat is de geheim van Duitsland! Grote spelers! Maar proficiat heren, geweldige prestatie en de zilveren plak is heel mooi voor de jonge ploeg. Goed gedaan!

 19. amsterdammer

  Beste scribenten:
  Ook ik heb genoten van het hockeytoernooi, van zowel de mannen als zeker ook van de vrouwen.
  Ik begrijp dat enkelen van bovenstaande schrijvers de kritiek van KK niet leuk vinden en wellicht interpreteren als een wat zurige geluid, maar reacties als “zielig” zijn toch wel weer wat kort door de bocht en neigt weer richting de oude “toon”. “Zielig”, wat kunnen we met deze uitspraak?
  We moeten goed luisteren/lezen wat er gezegd wordt, en er ons voordeel mee doen.
  M.i. is de mening van KK suggestief, te vroeg gepiekt? Is dat mogelijk in hockey? De spelers waren m.i eerder hongerig, eerzuchtig, gedreven in die halve finale, en vooral: op jacht naar 10 goals! En de begeleiding en vooral ook de spelers wisten natuurlijk heus wel dat Duitsland van een ander kaliber is dan GB! Het is eerder uiterst opmerkelijk hoe de Britten gespeeld hebben, niets afdoende aan de prachtige manier waarop de mannen gespeeld hebben overigens! Een schitterende reclame voor onze sport.
  De aanname dat je “Duits” kan winnen is iets wat vooral bij ons Nederlanders leeft, het is ons eigen calimero-gedrag vrees ik. “Zij zijn groot en wij zijn klein, en da’s niet eerlijk”.
  Ik kan me echt niet voorstellen dat Paul van Ass geen rekening heeft gehouden met de grote (verdedigende) kwaliteiten van het Duitse team. En de Duitsers nemen Nederlandse hockeyers gewoon altijd serieus want zij weten dat wij erg goed kunnen hockeyen. Zij zijn uitermate professioneel in hun benadering. (Vinden wij weer saai misschien, maar ook zij hebben fantastisch creatieve spelers toch?)
  Die Duitsland frustratie die kennelijk breed in de hoofden veel Hollanders leeft t.o.v. sportwedstrijden tegen ons buurland is iets waar we nou eens afscheid van moeten proberen te nemen. Het moet eens afgelopen zijn met te denken dat het toernooi geslaagd is als we van de Duitsers gewonnen hebben. Bij voetbal is het allemaal nog veel erger.
  Mijn puntje van kritiek: Ik denk dat Van Ass cs. héél erg blij waren dat we dit olympisch toernooi de Australiers ontlopen hebben en dat de Duitsers die klus voor ons hebben geklaard! Liever de op papier zwakkere britten dan dat zeer getalenteerde Australische team met veel ex-hoofdklasse spelers. Dát had men zich wellicht beter moeten realiseren.
  De Duitsers hebben beter verdedigd dan dat NL XI-tal heeft aangevallen. De verschillen waren klein, ik heb een geweldige wedstrijd gezien.

 20. Natuurlijk is de Duitse ploeg verdedigend heel sterk! De hele selectie verdedigt ook de aanvallers. Christopher Zeller bijvoorbeeld maakte voor het altijd aanvallende Bloemendaal 47 doelpunten en terecht uitgekozen boor het speler van het jaar.
  Maar in de Duitse ploeg is zijn rol een andere. Hij moet ook verdedigen en doet dat prima zoals Fuerste en Hauke ook.
  Wij hebben niet deze kaliber van uitstekende annvallende spelers, en wij hebben ook geen Mueller, Haener en P. Zeller achter. De enige verdedigende wereldtopper is van der Horst – te weinig voor een gouden plak. Ik ben absoluut blij met zilver, hoger kan niet met deze spelersgroup!

Reageer