Nijmegen-coach Brands: “We waren een front”

Foto © Roel Ubels

Zaterdagmiddag wist Nijmegen het koploper Amsterdam al knap lastig te maken (4-3 voor Amsterdam), maar zondag verspilde de regerend landskampioen voor het eerst in de competitie drie punten tegen de ploeg van coach Frans Brands. In een spectaculair schouwspel bezorgden de nummer 1 en 2 uit poule A een waar kunststukje zaalhockey aan de toeschouwers in Arnhem.

Dat Nijmegen zaterdag nipt verloor van Amsterdam had volgens Brands te maken met het tempo. “De ploeg moest de eerste tien minuten erg wennen aan het tempo van Amsterdam. Dat ligt gewoon ontzettend hoog. Maar na onze time-out hebben we ons goed herpakt en het Amsterdam nog knap lastig kunnen maken. Uiteindelijk hebben we de wedstrijd verloren op corners.”

Brands kon na de wedstrijd van zaterdag zijn conclusies trekken. “We hebben geleerd van die wedstrijd. We moesten er voor zorgen dat wij vanaf minuut 1 scherp waren en met hun tempo meegingen. En dat hebben we gedaan. Ik vond dat wij ons spel niet hoefden aan te passen aan Amsterdam, want zaterdag stonden we gewoon goed. Uiteindelijk hebben we maar één kans weggegeven.”

Op de vraag wat de doorslag gaf dat Nijmegen Amsterdam pijn kon doen, antwoordt Brands: “We staan organisatorisch zo sterk dat het erg lastig hockeyen is tegen zo een front. Doordat we zo goed stonden eindigden de spitsen van Amsterdam steeds in de linkerhoek. En ja, dan krijg je lopjes vanuit een onmogelijke hoek. We waren de situatie vandaag de baas. En met Jeroen van Eijk, de koning van de ploeg, zijn we erg moeilijk te verslaan.”

Oranje Zwart wist een uur na de topper te profiteren van de enorme energieke inspanningen die waren geleverd. “Ze waren bekaf na de wedstrijd tegen Amsterdam. En dan hebben ze ook nog eens drie wedstrijden in twee dagen in de benen. Het is eigenlijk te veel. De geest wilde wel, maar het lichaam niet.”

Aankomend weekend valt de ontknoping wie samen met Amsterdam om het landskampioenschap gaat spelen. Nijmegen is door het verlies tegen OZ naar de derde plek gezakt. Rood-Wit won wel haar laatste wedstrijd en heeft daarmee de tweede plek overgenomen. Beide ploegen treffen elkaar zaterdag 22 januari in de sporthal Boelelaan te Amsterdam.

Reageer