Oranje heren ruim voorbij Nieuw-Zeeland

De Nederlandse hockeyers kunnen maar beter blijven aanvallen tijdens de Olympische Spelen in Londen. Want met een offensieve speelstijl is Oranje tot veel in staat. Dat bleek vrijdag tijdens de derde groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (5-1) eens te meer.
Na een snelle achterstand gooide de ploeg van bondscoach Paul van Ass alle schroom, die tegen België (3-1) nog zo nadrukkelijk aanwezig was, meteen van zich af.
Dat leidde tot een spectaculair duel, met bij vlagen adembenemende aanvalsacties van Nederland, dat uiteindelijk dik verdiend de derde zege op rij behaalde. Eén van de voordelen van een aanvallende tactiek, een speelwijze die Van Ass bij zijn aantreden ook plechtig beloofde, is dat Oranje minder hoeft te verdedigen.
Want de defensieve organisatie en het verdedigende spel lieten tegen Nieuw-Zeeland, evenals in het eerste duel met India (3-2), opnieuw te wensen over. Al in de 5e minuut toonde de ‘Black Sticks’ de defensieve kwetsbaarheid van Oranje op pijnlijke wijze aan.
Nicholas Wilson kon ongestoord opstomen tot aan de achterlijn waarna hij een voorzetje gaf op Simon Child. De gevaarlijke spits van HC Rotterdam profiteerde dankbaar van slecht wegwerken door Mink van der Weerden, 0-1.
Nederland schakelde na die vroege tegenvaller naar een hogere versnelling. En meteen was de souplesse, de techniek en de dynamiek bij Oranje zichtbaar. Met name middenvelder Robbert Kemperman liet zien hoe goed hij kan hockeyen.
Maar ook Roderick Weusthof, Floris Evers en Billy Bakker toonden technische hoogstandjes op hoge snelheid. Bij rust leidde het swingende Oranje al met 3-1 dankzij treffers van Weusthof, Mink van der Weerden (beiden strafbal) en Bakker. Valentin Verga schoot vlak voor de rust nog op paal.
Na de pauze gaf Oranje minder gas. Daardoor werd het weer wat drukker voor de neus van doelman Jaap Stockmann, die echter goed overeind bleef. Uit een handvol kansen kwamen opnieuw Bakker en de uitblinkende Kemperman weer op fraaie wijze tot score: 5-1.
Nederland – Nieuw-Zeeland, 5. Child 0-1, 15. Weusthof (sb) 1-1, 24. Van der Weerden (sb) 2-1, 28. Bakker 3-1, 56. Bakker 4-1, 67. Kemperman 5-1

Reageer