Oranje legt beslag op bronzen plek op Champions Trophy

Nederland speelde opnieuw niet goed maar werd met behulp van een aantal keer blunderende Nieuw Zeelandse doelman Pontifex in het zadel geholpen. De Nieuw Zeelanders wisten tot drie keer toe een achterstand goed te maken. Echter toen Bob De Voogd drie minuten voor tijd Oranje voor de vierde keer op voorsprong bracht waren de Kiwi’s niet meer bij machte aan te klampen. Een uiterste noodgreep van Nieuw Zeeland om de doelman te wisselen voor een extra veldspeler mocht ook niet baten. In de laatste minuut bezorgde een doelpunt van Billy Bakker,op aangeven van Valentin Verga, een 5-3 eindstand.

Oranje opende na vijf minuten al de score via Jeroen Hertzberger. De Nieuw Zeelandse doelman Pontifex hield de korte hoek open en Hertzberger profiteerde hiervan. De Black Sticks kwamen  na de openingstreffer steeds vaker in de Nederlandse cirkel en was het Rotterdam spits Nick Wilson die de stand in de 18e minuut in evenwicht bracht 1-1. Nadat Teun de Noojer Oranje weer op voorsprong bracht ,hij sloeg de bal in een rebound achter Pontifex, profiteerde Simon Child van een dekkingsfout in de Nederlandse defensie en bepaalde de ruststand op 2-2.

In de tweede helft zochten de Nieuw Zeelanders steeds vaker de fysieke strijd en volgde er een fase waarin een aantal groene kaarten werden uitgedeeld door het arbitrale duo onder andere voor de Nooijer en Robert van der Horst. In de 57e minuut bracht Mink van der Weerden Oranje voor de derde keer op voorsprong. Ook nu hield deze geen stand en zeven minuten later was het Jeness die uit een rebound raak schoot 3-3. Beide ploegen leken af te gaan op een verlenging. Totdat drie minuten voor tijd de Nooijer de bal de cirkel in bracht en Bob de Voogd met een tip in scoorde. Gezien de kort resterende speeltijd besloot Nieuw Zeeland een doelman in te ruilen voor een extra veldspeler om zo een doelpunt te forceren. Iets wat ze ook succesvol deden in de groepswedstrijd tegen Nederland. Dit keer mocht het niet baten en bepaalde Billy Bakker in de laatste minuut de eindstand op 5-3.

Comments (21)

 1. Op naar de weg omhoog! Nederland is aan het bouwen, dat kost tijd. Redelijk aantal onervaren spelers, denk wel dat het na dit toernooi duidelijk is geworden dat een aantal spelers het niveau (nog) niet aan kan (van der weerden, van ass) en dat er in de verdediging duidelijk gemist wordt wat er normaal gesproken wel is (balkenstein, jolie in vorm). Ik vind dat jenniskens en de wijn het goed hebben gedaan. Je ziet dat ze nog onervaren zijn en soms domme keuzes/fouten maken, maar daar is zo’n toernooi voor. Ik ben het zeker met de commentaren elders op dit forum eens dat de keuzes van Van Ass niet consistent over komen en voor onrust zorgen. Wij weten echter niet wat voor verhaal hierachter zit, wellicht dat het voor de groep zelf heldere keuzes zijn. Waar ik het ook zeker mee eens ben is dat de echte vechtersmentaliteit ontbreekt bij het nederlands team. Los van waar het door komt (in nl’s competitie zie je bijna nooit deze mentaliteit), vraag ik me af, hoe train je deze vechtersmentaliteit? Hoe wek je dit op bij die gasten? Ik denk dat woorden alleen niet genoeg zijn, het is namelijk al vaak genoeg gezegd. Iemand een idee?

 2. Van Oostduin

  @Johan, Win wat advies in uit de militaire hoek. Speciale eenheden. Mannen, die hebben geleerd en ervaren wat het is om tot de echte grens te gaan.

 3. Ook een paar andere type spelers selecteren.

 4. Eens meekijken met militaire eenheden is zo’n gek idee nog niet Van Oostduin. Misschien ook meelopen met wat praktijk trainingen, zal ook goed zijn voor de teamband. Hebben de vrouwen niet ooit zoiets vergelijkbaars gedaan?
  Andere type spelers selecteren klinkt logisch, de vraag is alleen, wie? Welke spelers hebben dit mentale aspect wel in zich die nu niet bij de selectie zitten, en die ook hockeyend het niveau hebben? Ik denk zelf aan Teun Rohof bijvoorbeeld.

 5. Het leukste aan deze CT waren de analyses en commentaren van J. Brinkman. Goed, soms een tikkelje selectief maar verder sloeg hij de spijker op z´n kop.

  Paul van Ass krijgt het niet voor elkaar om een winnend elftal te formeren. Er zit veel hockey in maar het mist karakter. Je kunt het trainen maar je kunt het ook selecteren.

  Met Balkestijn keert er straks weer wat power terug. Verder zou een type Hoyng niet misstaan. En laten we eerlijk zijn, die maakt echt niet meer foutjes dan Taekema.

  7 maanden voor de spelen is de conclusie dat ´we´ nog niet zo ver zijn als gehoopt. Er zijn bondscoaches om minder gesneuveld…

 6. Wat heeft De Voogd zich laten zien dit toernooi zeg, onvoorstelbaar loopvermogen en daarnaast gewoon een geweldige middenvelder/aanvaller die alleen nog maar beter kan worden. 1 van de weinige lichtpuntjes..

 7. Cirkel penetraties Nieuw Zeeland 37 tegen 28 voor Nederland.
  Nieuw Zeeland 1e helft sterker en 2e helft ging gelijk op.

  Denk dat iedereen er wel van overtuigd is dat je zonder ‘ vechthockey’ geen finale’s meer speelt.

  -Het glijden op buik en heup is een extra dimensie om de bal de veroveren ofwel een tip in te verzorgen, zoals de buikschuiver tipin van Freixa tegen Nederland.
  Daarmee wordt een ruimte ingevuld dat een verdediger verrast en mogelijkheden van de aanvaller worden uitgebreid.

  Als voorbeeld neem ik maar even het fenomeen Christof Zeller
  , een pracht aanvaller met een geheel eigen dynamiek die al na 5 minuten in de wedstrijd een vieze broek had van het glijden,
  terwijl de andere aanvallers daarna vaak met schone broekjes van het veld kwamen.
  Bovendien had Zeller in de cirkel een enorme reach door het laag zitten en bewoog zich meer horizontaal door de cirkel dan verticaal. Typisch een techniek die ook in het ‘ Hallen’ hockey wordt toegepast.
  Zo’n 5 jaar geleden een uitzonderlijk talent van 22 jaar die 50% van de Bloemendaal goals scoorde, en hoop de man weer te bewonderen in Londen 2012.

  In de 2e helft verzond Taekema een breedte pass die normaal was aangekomen, maar zich nu verslikte in de reach van een glijdende ‘blackstick’, gelukkig kon het gevaar ongedaan gemaakt worden, maar het had voor NZ een extra mogelijkheid kunnen zijn weer een aanval op te zetten, en dat gebeurt natuurlijk een keer.

  Hoe je spelers dat kan aanleren ?, ze moeten het willen, er geloof aan hechten, niet bang zijn, en het nut ervan inzien.
  Dan is het gemakkelijk om met een ballen kanon spelletjes te bedenken om het gewenste doel te bereiken.

  We hebben nog een half jaar hoorde ik van Ass nog tegen ‘ Gerard’ zeggen.
  Er is dus tijd genoeg om die mentale draai te maken, maar dan heb je aan het roer een ‘ generaal ‘ nodig, die geen zwam verhalen ophangt en een ijzeren discipline hanteert.

 8. Zag je die goal van Ockenden in de finale. Of beter gezegd, zag je de assist?

 9. Dino, leuk voorbeeld, dat glijden van andere spelers/teams. Een goed voorbeeld van de ‘alles geven’ en ‘overal altijd 100% voor gaan’ mentaliteit. Dat komt bij hen echt van binnenuit, die drive.
  De spelers van het NL elftal moeten dit inderdaad willen, er geloof aan hechten, niet bang zijn, en het nut ervan inzien. Ik denk dat ze dit zelf ook weten en dan ze dit bovengenoemde ook allemaal doen. Maar het zeggen en het benoemen, is iets anders dan de drive zelf voelen en in je hebben, en vanuit die mentaliteit op het veld staan. Hoe krijg je het zo ver dat ze vanuit dit denkbeeld ook zo gaan hándelen?
  Mee kijken bij militaire eenheden blijft zo’n gek idee nog niet, om het eens echt te vóelen en mee maken. Inderdaad ook zeker een kwestie van selecteren. Hoying ken ik niet goed als speler, als dat inderdaad zo’n vechtersbaas is is het een gemis dat hij is afgevallen een tijdje terug. Balkenstijn brengt inderdaad weer power denk ik. En zoals ik eerder zei, Teun Rohof heeft dit naar mijn mening ook zeker in zich.
  Bertj: De Voogd inderdaad een sterk toernooi gespeeld! Vind ook dat hij verdedigend zijn steentje bij draagt als aanvaller.
  John: Die assist, als hij zo bedoeld was (waar we bij Dwyer vanuit kunnen gaan): werkelijk subliem.

 10. Mariniers hebben de techniek om mensen mentaal enorm op te peppen en dingen te laten doen die niet iedereen plezierig vindt, maar na een dag toch met een voldaan gevoel de kazerne verlaten.
  Je staat versteld wat mariniers kunnen waar anderen angst voor hebben. Het geeft de ‘ jonkies’ een mentale boost, omdat veel van hen het nut van de uitdaging inzien, en zich graag willen meten met de ‘ echte mannen’.
  In ieder geval leer je je angsten overwinnen waar je later veel baat bij hebt.

  Zo ben ik eens een aantal jaar geleden met het JA1 team naar de mariniers kazerne in Rotterdam geweest, we werden dat jaar geen kampioen omdat de tegenstander in de halve finale de betere hockeyers had, maar het scheelde weinig.

  Het moet voor de KNHB niet moeilijk om zo’n trip te regelen.
  De mariniers hebben erg veel ‘ know how’ in huis om van ‘ jonkies’ volwassen kerels te maken.

 11. @dino, ik hoop niet dat jij een coach bent, je commentaar is zo typisch voor een man van alleen de theorie, dat soort coaches en trainers hebben we genoeg in Ned., helaas. Denk je nu echt dat als we met zijn allen gaan buikschuiven, dat we dan ineens alles gaan winnen, daar gaat het helemaal niet om. Creativiteit, kwaliteit en karakter, dat is wat me missen.

 12. Heer Brinkmann, toch maar even een poll plaatsen met de vraag wie het nog ziet zitten in meneer van Ass?

  Al is het alleen maar om hem een beetje aan te vuren.

  Bijvoorbaat dank.

 13. In 2020:
  1. Australie
  2. Duitsland
  3. Zuid-Afrika
  4. Spanje
  5. Engeland
  6. Zuid-Korea
  7. Belgie
  8. Nederland
  9. Nieuw-Zeeland
  10. Argentinie
  11. Pakistan
  12. India
  Snif!

 14. Kort:
  * weer ’n slechte wedstrijd om de derde plaats van Nederland
  * Philip Kooker ? ( reporter bij de wedstrijd) ook afvoeren, wat geeft die man toch steeds slecht commentaar) Geluid uit is dan het beste!
  * Coach van Ass vervangen door Toon Siepman en Marc Lammers
  * Volgende spelers eruit – Seve van Ass (brengt niets), van Weerden (onervaren, lang geblesseerd geweest)Taekema (schuld aan steeds meer doelpunten en hij scoort zelf steeds minder) Weusthof( mooi weer hockeyer).
  * Volgende spelers erin – Docherty, Hoyng, Balkenstein, Kemperman
  * 2020 als dat wereldranglijst is dan zet België maar snel bij de eerste 5.

 15. Van Oostduin

  @Bommel, En maak dan gelijk ook Van der Horst aanvoerder.

 16. Direct, sorry!
  Inderdaad, hij heeft de juiste houding! En ook nog ’n zeer zeer goede hockeyer!

 17. Ha Van Oostduin, je commentaren hebben HDM-trekjes (…..). Dat zijn ook vechters. Maar ja technisch vermogen is onmisbaar. De mix is ideaal.
  Is het niet zo dat Van Ass opgezadeld zit met een opleidingsprobleem van de jeugdspelers bij de clubs. Misschien daar – naast technisch vermogen -meer selecteren op drive en wil om te winnen. Jongens bereid om extra tijd te investeren, die sporters zoeken we toch?
  Ik zag captain Floris Evers commentaar geven op TV, dan krijg ik toch weer twijfel of dat nu het toonbeeld van een topsporter is. Ondanks zijn geweldige technische vermogen. “Ben jij een winner”, vraag ik mij dan al luisterend af, of een filosofische relativeerder?
  Tja en dan die Taeke…..
  Bijzondere captain keuzes, dat wel.
  En tot slot de wedstrijd tegen NwZ: “gelukkig” liep het goed af.

 18. @Bommel: je hebt er wel kijk op. Je laat voor het gemak maar even alle corner mensen thuis???!!!?

 19. Dat is juist de fout, corners bestaan nu alleen maar uit sleepcorners waar op inmiddels door de verdedigers steeds betere antwoorden worden gevonden. Misschien is het verstandig om eens creatiever te worden!
  Waarschijnlijk heb je meer succes met betere hockeyers die daarbij ook nog een sleepachtige beweging in huis hebben. Met Toon Siepman in de begeleiding is het succes verzekerd!

 20. Van Oostduin

  @TV, Te veel mediatraining bij Evers. Maakt bovendien al 10 jaar en dus heel lang deel uit van dit team. Van hem moet je niet de scherpe kritiek verwachten. Kan hij zich niet permitteren. Ook een beetje een zondagskind natuurlijk. En leuk voor de vrouwen. Technici en ijzervreters. Sterk en snel. Die zijn nodig. Anders zakt Nederland af. Kempermam moest een man worden van Van Ass en mocht thuis blijven. Moest bij sommige spelers nog even aan deze uitspraak denken tijdens de tweede helft van dit toernooi.

 21. Helaas kwam het nuiews dat het nieuwe album te koop ging zijn kunnen geworden met het bericht dat de band er mee stopte. Wat bedoel je nou allemaal?

Reageer