Oranje onderuit gehaald!

Zo redelijk tot zeer goed de twee eerste wedstrijden van Oranje waren, zo miserabel verliep de strijd dinsdag. Met 3-1 werden de boys van de grasmat geveegd!! Gaan we dan excuses zoeken?? Goed, Eby Kessing viel al vroeg in de wedstrijd uit met een snoeiharde bal die op zijn heupbeen een schotelgrote bloeduitstorting veroorzaakte en spieren en pezen blokkeerde, zodat hij de gehele tweede helft niet meer inzetbaar was. De ellende van Jenniskens was nog veel erger en deze speler komt in het gehele toernooi niet meer voor. Maar daar begon het toch niet mee?? Ook Australie kwam niet verder dan 3-2 bij Engeland, en Duitsland verloor van Spanje waar Nederland van won. Moeiheid en daar door blessuregevoelig?

The Art of War van de Chinees Sun Tzu waar van Ass zijn passie uithaalt moet toch minstens vermelden dat je de de oorlog met z’n allen moet winnen en goed moet zijn voorbereid. Is het niet de leider die zijn soldaten opstelt en de strategie bepaalt?

De gevestigde hockeyers moeten zich afvragen of ze nog wel in het Nederlands elftal willen horen (Trouw deze week), ik houd ze voor dat ze energie moeten leveren, als je het niet leuk meer vindt wat doe je dan hier? Hockey moet toch ook entertainment zijn? Olympische spelen, once in a lifetime! Ik wordt niet blij van deze kreten. Is het niet zo dat je je als coach in dienst zet voor het team, jouw team. Tijd om relaxed te zitten doe je maar bij moeder de vrouw op de bank. Het is geen spelletje voor de lol omdat de bondscoach dat zo leuk vind, het is verdorie het Nederlands Elftal!! Ligt het probleem bij de spelers??? DAT KAN!! Ligt het probleem bij de coach en begeleidingsgroep??? DAT KAN OOK!!

De spelers
Wat die jongens daar doen??? De meeste jongens willen maar 1 ding als hockeyer: spelen in het Nederlands elftal. Daar doen ze veel voor en moeten er ook veel voor laten. Ze krijgen daar (als het goed gaat) veel voor terug. Gaat het slecht dan leren ze al heel vroeg een stalen ruggegraat te kweken over al het commentaar wat over ze heen valt. Dat is topsport hockey. Geen sport waar je rijk van wordt, nee, je moet bikkelen om sport, studie, sociaal leven samen te leren voegen. Er zijn er maar een paar die leuk kunnen leven van HUN hockey!!

De coach en begeleiding
Voor de meeste is het doodgewoon een betaalde baan. Dat is de ambtenaar bij het loket rijbewijzen waar ik vanmorgen stond ook en ik kon daar geen passie bij ontdekken. Gelukkig bij coach en begeleidingsteam nog net, maar als je ze met de armen over elkaar aan de kant ziet staan komt niet direct het woord passie als eerste bij me op. De samenstelling van het team is de verantwoording van coach en begeleiding. Hoeveel trainen we en wat kunnen ze aan. Wie stel ik op?? Was het niet verstandig geweest als de bondscoach tegen Robert van der Horst gezegd had voor het toernooi: Joh, krijg samen met je vrouw een kind, geniet daarvan en ik zie je wel weer na het toernooi. Nu zagen we gisteren een doodvermoeide jonge vader over het veld hobbelen, die iedere avond naar vrouw en pasgeboren dochter terugkeert en waarschijnlijk per nacht 1 of twee maal wakker wordt van een krijsende baby. Kun je spelers ook tegen zichzelf in bescherming nemen? Bij die 40 zal toch zeker wel een vervanger zitten die gewoon het hele toernooi bij de rest van de spelers had kunnen zijn? Of bepalen talentvolle spelers waar ze staan en wanneer ze spelen? Ben je dan niet iets te veel peoplemanager?

Nee, we hebben gewonnen van een zwak Spanje met een redelijke wedstrijd waarin ook de nodige fouten werden gemaakt, vooral door de verdediging. De tweede wedstrijd hebben we 60 minuten genoten van het nieuwe toverwoord energie. Het eerste doelpunt van Dwyer was een fout van Jolie die zijn voormalige teammaat liet lopen. Maar het team herstelde zich en vocht zich terug tot ze weer in de verdediging niet meer wisten waar ze het moesten zoeken. De derde wedstrijd missen we een goeie strafcorner. Op de momenten dat van Weerden er niet in staat is de slag van Jolie te voorspelbaar en een variant te slap. We missen dus Taeke! We missen voorin Ronald Brouwer die zich tot het laatste fluitsignaal doodloopt voor elke kans. We missen Robert van de Horst in de verdediging!! Is het genieten geweest tot nu toe!! JA.

Dus. We hebben een NIEUW team!! We hebben een nieuwe COACH. Hoera!! Nu nog even groot groeien, maar dan wel gezamelijk!!

Een hockeyfan

Reageer