Oranje-zwart verslikt zich bijna in HGC – Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje-zwart verslikt zich bijna in HGC

HGC – Oranje-zwart 1-2 (0-1)
0-1 Mink van der Weerden (sc.), 0-2 Rob Reckers, 1-2 Floris van der Linden
Koploper Oranje-zwart had zeker geen gemakkelijke middag in Den Haag. Bijna werden de punten tussen de ploegen verdeeld. Toch moest HGC zijn meerdere erkennen en verloor het met 1-2 van de koploper uit Eindhoven.
Met een 0-2 voorsprong en nog tien minuten op de klok leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Eindhovenaren. “Ik denk dat wij zestig minuten lang heer en meester zijn geweest en het duel totaal onder controle hadden. Uit het niets kwam HGC op 1-2 en kreeg het energie om op zoek te gaan naar de 2-2”, aldus Oranje-zwart verdediger Marcel Balkenstein.
Even leek het er op dat HGC op gelijke hoogte kwam. De teleurstelling was groot toen de treffer van HGC werd afgekeurd. Toen een strafcorner door HGC werd genomen waren er meerdere ballen in het spel. De ballenjongen dacht dat HGC een lange corner mocht nemen en had de bal al klaargelegd.
HGC kreeg een nieuwe strafcorner, maar kon het scenario niet herhalen.
“Bij de lange corners van HGC hadden de ballenjongens telkens de bal al klaargelegd. Toen ontstond er een situatie dat er ineens drie ballen in het spel waren. Uiteindelijk doen ze dat bewust. HGC moet maar bij zichzelf te rade gaan wat ze daar van vinden”, aldus Marcel Balkenstein.

Comments (20)

 1. Dhr. Floris

  Zou iemand die aanwezig was en het goed gezien heeft kunnen vertellen wat er precies bij die 2-2 gebeurt is?
  Hoeveel ballen? Waar lagen ze? Had het invloed op de wedstrijd?

 2. nog nooit zo iets gezien

  Uit een rebound volgend op een strafcorner schiet van der Linden met een mooie volley in het goal.
  Goal wordt toegekend. 2e scheidsrechter loopt ook weg. OZ protesteert dat er een bal op zijlijn ligt op de plaats waar een lange corner moet worden genomen.
  En daarna keuren de heren na kort overleg de goal af en laten de strafcorner overnemen. Invloed op het spel van de bal extra: nihil.

 3. Dhr. Floris

  Dus het was één (extra) bal op het lange corner streepje bij een SC situatie.
  Kan me ook niet voorstellen wat voor invloed dat heeft op de wedstrijd.
  Maar het ging dus niet over drie ballen totaal waar dhr. B. het over heeft?

 4. @nog nooit zoiets gezien

  Ging het over een strafcorner of een lange corner? Waren het nu 2 of 3 ballen in het spel?
  Veel onduidelijk.

 5. nog nooit zo iets gezien

  Het ging over een strafcorner.
  Ik heb maar 1 bal gezien, maar niet gezien of er aan de andere kant nog een bal bij de lange corner plaats heeft gelegen. De aandacht ging wat meer uit naar de uitvoering van de strafcorner, zo ook bij de scheidsrechters.
  Invloed van deze actie zo vlak voor tijd was zeer beslissend voor de uitslag. Dat je als scheidsrechter een dergelijk protest van een speler niet schaterlachend wegwuift kan ik niet bij.

 6. zie hockey.nl afgekeurde goal gaat nergens over. wordt steeds gekker in arbitrageland.

 7. Natuurlijk een Lachwekkende beslissing

 8. Tsja als je ook ziet wie zo’n potje mogen fluiten…

 9. Als je de afgekeurde goal kijkt (hockey.nl) zie je helemaal niemand protesteren. Alleen Reckers zegt nog wat tegen de scheids maar loopt tegelijkertijd naar de middenlijn.
  Als de bal er niet in was gegaan, wat was dan de consequentie van een bal bij de hoekvlag geweest? Werd de corner dan ook opnieuw genomen? Dan is dat Goed om te weten om ballenjongrns te instueren…..
  Belachelijke beslissing en OZ mazzelt weer ongelooflijk. OZ leeft boven zijn stand: met een doelsaldo van +8 hoor je geen koploper te zijn….

 10. Tsja, dit is 100% volgens de regels maar soms vraag je je af wat het voor zin heeft om deze regel zo strak toe te passen.
  Kan me overigens wel vinden in de reactie van Balkenstein. HGC instrueert die ballenjongens wél op deze manier. Dat bedenken die kereltjes niet zelf (zeker niet wanneer het vaker gebeurt).

 11. Dus HGC instrueert de ballenjongens om de regels te overtreden. De scheidsrechters passen de regels toe. Daar kun je in dit geval over discussiëren. En dat geeft volgens meeeens Verga het recht om tekeer te gaan en handtastelijk te worden.
  Onder het mom: ‘als het niet goedschiks kan dan maar kwaadschiks’. Schorsen die Verga, dit heeft niets meer met een directe emotionele reactie te maken. Totaal gebrek aan respect, ook van de mensen die dit doe vinden.

 12. Of die bal nou wel of niet in het veld lag, die bal had helemaal geen invloed op het spel. Filmpje staat op hockey.nl, kijk dan maar eens naar de reactie van de vier verdedigende cornermannen van OZ. Zij doen helemaal niks, tot De Voogd gaat klagen. Zelfs Balkenstein doet z’n masker af en raapt de bal op. Er is helemaal, maar dan ook helemaal niks aan de hand.
  Genante beslissing van de arbitrage.

 13. trap er niet in

  Het was een hele bewuste keuze van HGC om hun ballenjongens (kinderen vna 10-11 jaar) actief bij het spel te betrekken en ze te instrueren om bij een sc aan ALLEBEI de kanten een bal klaar te leggen voor een evt lange corner. Dit heeft niets te maken met een verdwaalde bal die wel of geen invloed heeft op het spel maar is gewoon OPZETTELIJK!!!
  HGC neemt hiermee een (overigens zeer twijfelachtig) risico om de mazen van de regels op te zoeken maar treft twee scheidsrechters die daar niet in trappen. Laten we blij zijn dat er nog kerels in de hk staan die hun rug recht durven te houden bij dit soort flauwekul en er niet in mee gaan. HGC heeft gegokt en verloren, niks meer en niks minder.
  Overigens blijft die lange die aan de bankkant stond (en prima pot blies) opvallend rustig bij het getier van Verga na de wedstrijd (filmpje hockey.nl). Denk dat Verga van hem meer respect voor zijn emotie kreeg dan andersom……

 14. Rare beslissing , de scheidsrechter geeft de corner vrij na een wisseling van blikken met zijn collega. Die moet de bal hebben zien liggen toch? dan had hij of de andere scheidsrechter daar op moeten wijzen! nu is er een loep zuivere goal afgekeurd om een non reden. Overigens de reactie van Verga , gaat alle fatsoens normen te buiten en schorsen die vent! Afblijven van de scheids!

 15. Fluiten: Ga er maar eens aan staan

  Vorige week werd nog betoogd dat van der Bruggen niet zo opvalt als scheidsrechter. Dat heeft hij zich duidelijk aangetrokken. Deze beslissing valt wel op.

 16. 1) Rare keuze van HGC om de ballenjongens op deze manier te instrueren. Had men dat niet gedaan, dan was dit voorval niet gebeurd.
  2) Erg miereneukerig van de scheids. Hij staat alleen wel in zijn gelijk.
  Oplossing:
  Duidelijke regels die voor iedereen begrijpelijk zijn en geen eigen interpretatie mogelijk maken.
  3) Juus de Kempenaer is altijd rustig. Best knap. Al interesseert de scheids mij over het algemeen niet zo. Vond hem gisteren best goed fluiten.
  4) Verga. Ik zou niet weten wat we daarmee aan moeten. Hij toont berouw. Maar kan me voorstellen dat de KNHB hier ook een punt wil maken.

 17. 1. dat kan best voor de snelheid, handiger om de bal net buiten het veld te leggen. Dat zullen ze ook wel geïnstrueerd zijn.
  2. Hij staat niet in zijn gelijk. Als het geen invloed heeft op het spel is het gewoon een doelpunt. Stel dat er een doelpunt gescoord wordt en net voordat de bal over de doellijn gaat wordt aan de andere kant van het veld door een “toeschouwer” een bal in het veld gegooid, daar geef je toch ook geen bully voor? Geen invloed op het spel => Dus dat is gewoon een doelpunt.
  3. idd complimenten voor rustige houding.

 18. Heb de wedstrijd gezien, en nee ben geen HGC’er. Natuurlijk allemaal mieren neukerij. Stel dat HGC de ballenjongens idd instrueert de ballen al op het streepje van de lange corner op de lijn te leggen, wat is de tijdwinst? Maar dan nog: de regel is natuurlijk bedoeld dat in het lopende spel geen tweede bal door een verdediging of aanvalt rolt. Dat spelers daardoor afgeleid worden en in verwarring raken. In dit geval was er NUL beïnvloeding van de strafcorner. Erg triest van een “grote” ploeg en een “grote” international als Balkensteijn zo te reageren. Gewoon maten-naaierij. Het zou trouwens de arbitrage bobo’s ook wel eens sieren hier te kennen te geven dat er niet in de GEEST van de regels gefloten is. De scheidsrechters hebben het niet eens gezien, en als ze het WEL hadden gezien, hadden ze de SC niet moeten laten nemen. Verga’s reactie word ik ook niet blij van. Kortom alles bij elkaar: hoe veel verder zinken we nog in het hockey.

 19. Uhm, ook ff, ben het op een aantal punten met je eens. Er is echter één punt waar ik me niet in kan vinden…
  Ik vind oprecht dat HGC hiermee de ballenjongens als 12e man inzet. Want, OZ krijgt deze snelheid niet. Erger nog, ballenjongens zijn zelfs langzamer bij OZ. Dat is ook logisch. Het is menselijk je eigen club een beetje te bevoordelen.
  Het moment waarop dan eindelijk gekozen wordt het voordeel van de ballenjongens te bestraffen is uiterst ongelukkig gekozen. Dit hadden ze eigenlijk veel eerder al moeten doen. Vanaf het eerste moment dat dit duidelijk werd. Zeker nu – als we de reactie van Peter Elders in acht nemen – we weten dat Verga vooraf de snelheid heeft aangekondigd. Daar had je als scheidsrechter over na kunnen denken.
  Maar goed, het is inderdaad zoals je zegt: hoe veel verder gaan we nog zinken. De opmerkingen van Van der Linden zijn misselijkmakend en Verga moet met zijn tengels van een scheidsrechter afblijven. Gelukkig ziet hij dat zelf ook in.

 20. Jeroen van der Veen

  Soms is het goed om even afstand te nemen van hetgeen je lief is. De hockeysport en de arbitrage. Discussies die de afgelopen weken gevoerd zijn, worden al jaren gevoerd. Ook wat betreft innovatief omgaan met regels zal dit nooit veranderen. Wat wel kan veranderen is hoe we met elkaar omgaan en wat we met elkaar willen delen.
  Nadat ik vorig jaar gestopt ben als landelijk scheidsrechter heb ik mij verdiept in de videoanalyse. Mail gestuurd naar Gijs van Heumen en gaan kijken wat de mogelijkheden zijn, specifiek voor de arbitrage. De reden dat ik dat deed was dat ik de vrijdag voordat ik besloot te stoppen met fluiten bij Almere eens naar wat beelden had gekeken van de week ervoor en ook nog eens het partijtje had gefloten. Ze bestaan dus scheidsrechters die dat doen of beter deden. Almere ligt wel bij mij om de hoek. De beelden gaven meer inzicht, echter waren niet van heel goede kwaliteit. Jammer, hier ligt een uitdaging. Heb zelf bij een bedrijf gewerkt dat o.a. DWDD opneemt en sporten als de F1 het schaatsen etc doet. Weet iets meer van moderne opname mogelijkheden dan de gemiddelde arbiter of hockeyspeler.
  Naar aanleiding van het mail verkeer met Gijs van Heumen ben ik aan de slag gegaan. In eerste instantie om in het district video in te gaan zetten. Echter er bleek bij de bond al een licentie te zijn voor gamebreaker voor de arbitrage… Helaas ben ik door persoonlijke omstandigheden een tijd buiten spel geweest, maar gezien de discussies van afgelopen weken en de technische mogelijkheden die er zijn is er veel meer mogelijk dan dat wat er nu gebeurd. Een cameraman op 70 landelijke scheidsrechters.
  Inmiddels heb ik weer contact met Gijs van Heumen en de voorzitter van de HHCV. Nu is het wachten op een reactie van de LABB en de KNHB. Laten we de winterstop gebruiken om de koppen bij elkaar te steken. Een platform te creëeren waar direct betrokkenen hun ei kwijt kunnen en stoppen met het persoonlijk aanvallen van personen. Of dit nu scheidsrechters zijn of spelers. Fouten maken we inderdaad allemaal. Waar het om gaat is communicatie, met de huidige middelen is hier heel veel winst te behalen!!

Leave a Reply