Oranjemannen en -vrouwen maken technische staf bekend


De technische staf van zowel de mannen als vrouwen is bekend gemaakt. Max Caldas gaat niet verder met Alexander Cox en Taco van den Honert. De nieuwe assistent-bondscoach is Ageeth Boomgaardt. Thomas Tichelman, die tot voor kort nog bij de Oranjemannen trainer was, zal verder gaan als assistent-trainer bij de dames.
Boomgaardt was tijdens de Champions Trophy begin dit jaar ook al even assistent toen Van den Honert wegens vaderschap niet mee ging naar Argentinië. Boomgaardt, die momenteel coach is van de vrouwen van Oranje Zwart, coachte eerder al Nederlands meisjes A.
Clarinda Sinnige keert niet terug bij de vrouwen als manager, wie haar opvolger wordt is nog niet bekend. Conny van Bentum wordt teamarts en de fysio’s zijn Bas van der Pol en Johannes Veen. Lars Gillhaus gaat als video-operator aan de slag.
Bij de mannen is Eric Verboom de nieuwe assistent-bondscoach van de Nederlandse hockeymannen. Verboom is momenteel coach van het Belgische Dragons en was eerder bondscoach van Jong Oranje vrouwen en de Nederlandse zaalvrouwen.
De nieuwe manager van de heren is oud-international Maarten van Heeswijk. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 was Van Heeswijk ook manager. Verder zal de staf bestaan uit Gerold Hoeben (assistent-trainer en analist), teamarts Wart van Zoest, video-operator Lars Gillhaus en fysio’s Henk Willem van der Kamp, Mischa Vermeijs en Rick Cost.

Comments (28)

 1. amsterdammer

  Mooie ervaren groep! Succes.

 2. Logische keuzes!
  Voor beide teams het benodigde verse bloed om door te groeien met het in gang gezette traject.
  Ook mooi dat ‘boven en onder de rivieren’ goed zijn gecombineerd in beide begeidingsteams.
  suc6!

 3. @Oranje, waarom een logische keuze?

 4. Logische keuzes? helemaal niet zelfs. hoezo weer Tichelman? en terugvallen ‘old’ school managers? Eric Verboom wel ok, maar waar is de succesvolste generatie van de mannen in de begeleiding, denk aan jongens als: Veen, Delissen, van Wijk, Jansen, Eikelboom, de Nooijer, Lomans, Bovelander, Delmee??
  Weinig verfrissend dit, Gerald Hoeben, aardige man, maar bovenstaande namen lijken me iets meer toevoegen. Of willen die mensen allemaal niet met van As?

 5. @jeroen : je noemt daar een hele waslijst namen van zeer goed oud hockeyers… Maar geen van hen heeft ooit al iets bewezen als coach/trainer bij een topclub of een topland. Jongens als een de Nooijer of een Delmee staan ook nog veel te dicht bij de huidige generatie hockeyers. Geen idee of Verboom de juiste man zal zijn of niet maar hij heeft op zijn minst toch al meerdere jaren ervaring, zowel als hoofdcoach als als assistent met topclubs en internationaal met topjeugd.

 6. @E, en welke topresultaten hebben Verboom en Bommgaard dan allemaal behaald?
  Verboom was in Nederland nergens coach van een topclub.

 7. @E, het gaat mij niet om Verboom, die kan best geschikt zijn, ik ken hem verder niet. over die positie heb ik het niet. je zal toch ook mensen in je begeleiding moeten hebben waar de huidige groep toch met enig respect naar kijkt, en dan bedoel ik met name op hockey gebied. het maakt nogal een verschil als Hoeben wat tegen je zegt of dat Veen dat doet. het moet voor jongens als billy bakker of hertzberger toch heerlijk zijn om met Veen te sparren over bepaalde spelsituaties in het veld.
  daarnaast denk ik ook oprecht dat jongens als Veen, Delmee, Eikelboom of Lomans bijvoorbeeld veel meer kennis van tophockey hebben dan Verboom, simpelweg omdat die nooit op dat niveau gespeeld heeft. zal hij zelf ook niet ontkennen denk ik. kortom, er mist echte tophockey ervaring in de begeleiding, gemiste kans vind ik.

 8. @hans
  Boomgaardt is olympisch kampioen geworden op de jeugd olympische spelen en europees kampioen MA. En oz naar een hoog niveau getrokken

 9. Ah, de KNHB heeft weer een paar oude betrouwbare ja-knikkers uit de doos gehaald. Weer in dezelfde vijver zitten vissen. wat een slechte keuze zeg. Op Boomgaardt na dan, dat is gewoon een topper.

 10. @stijn, heel leuk al die jeugdkampioenschappen bij de meisjes maar dat was iedere andere coach natuurlijk ook gelukt waren gewoon goede lichtingen. En daarnaast is jeugdhockey natuurlijk niet te vergelijken met seniorenhockey.
  En Oz naar een hoger niveau getild? OZ speelt al een aantal jaar kleurloos tussen plek 6 en 9 nou nou dat is inderdaad wel een reden om iemand assistent bondscoach te maken.

 11. @hans en dat is al een prestatie opzich als je ziet dat OZ pas een paar jaar terug gepromoveerd is uit de Overgangsklasse. Boomgaardt is een toptrainer/coach. Weet hoe ze met een gevarieerde groep moet werken (bij OZ Bachmann-Agliotti aan de ene kant en youngsters Scheerlinck, Keil, etc. aan de andere kant).
  Beste keuze die ze hier konden maken!

 12. @Marloes, beste keuze? lijkt me echt wat overdreven.
  Er spelen gewoon internationals en een ex international Bachman en dan speel je kleurloos mee in de competitie, iedere andere trainer coach had natuurlijk hetzelfde gespresteerd met dat materiaal.

 13. Wat een onzin Hans.
  Laren heeft Van Geenhuizen, Van As, Lammers, Van Geel en spelen gelijk tegen Nijmegen en verliezen kansloos van MOP en Den Bosch. Terwijl die namen van topkwaliteit zijn.

 14. @Jeroen, Eric Verboom is een geaccrediteerd FIH Coach, heb je dan meer of minder kennis van tophockey dan een groepje oud spelers?

 15. Ben het wel eens dat het niet erg spectaculair is. Maar goed Eric is een prima gast, goede trainer. Geen supercoach. Met OZ heeft hij natuurlijk dramatisch gepresteerd. Met Dragons gaat het goed (alhoewel geen prijs afgelopen jaar) en plukt hij wel erg veel vruchten van het werk wat Colin Batch daar gedaan heeft voor hem. Boogaardt lijkt me een hele goede aanvulling voor Max Caldas. Goeie combi. Tichelman is een grap natuurlijk. De spelers waren al heel lang klaar met hem.

 16. @Lyn, ja je hoort mij toch niet zeggen dat die het op dit moment goed doen?

 17. @john, minder.

 18. @john, …een geacrediteerd FIH coach…mmmm, ik vrees minder john (zelf een broodtrainertje zeker:-)

 19. Wat is er mis met Tichelman? 8 jr trainer bij NL heren en Bloemendaal getraind. Volgens mij een hele goede trainer. Natuurlijk willen de heren wel eens wat anders, maar is toch prachtig dat de dames nu van hem training krijgen? Eindelijk iemand die van de de heren naar de dames overstapt.
  Verboom veel hockey en trainingskennis en dat heeft van Ass nodig. Dus een hele goede keuze.
  Wat weten oud internationals zonder trainingservaring van periodiseren, trainings opbouw, intensiteit etc.?

 20. @jvdb, nou ten eerste denk ik dat zij heel goed weten wat dat is, ze hebben immers zelf juist al die voorbereidingen zelf ervaren. Denk je nu echt dat Veen niet begrijpt dat je een voorbereiding moet opbouwen? Daarnaast, daar is die ervaring niet voor bedoeld, dat kan Verboom toch lekker doen met wat medici ( volgens mij is die staff tegenwoordig met ca 14 man, dus dat moet lukken). Het gaat juist om het feit dat iemand die gasten wat kan bijbrengen op hockeygebied.
  Ik denk niet dat de heren Verboom, Hoeben of van As serieus genomen worden als zij jongens als de Wijn, Kemperman en Bakker gaan uitleggen hoe ze moeten verdedigen, vrijlopen, aannemen, afmaken etc… Of denk jij van wel?

 21. Ik denk dat Verboom, Hoeben en Van Ass heel erg serieus worden genomen als zij iets uitleggen over modern verdedigen. Naast van Ass moet een trainer. Verboom is een goede trainer, misschien een mindere coach, maar dat is Van Ass.
  Die oud-internationals zijn over het algemeen alleen nuttig voor slimmigheidjes en omgaan met druk, niet over modern hockey.
  Veen loopt weer een beetje mee bij Schaerwijde maar is geen echte trainer.
  Lomans, Bovelander,Jansen, Eikelboom, Delissen lopen alweer een tijdje niet meer mee, zouden goede managers kunnen zijn.
  Van Wijk en De Nooijer moeten zich eerst maar eens bewijzen als trainer/coach van hoofdklassers of evt top overgangsklasse.
  Delmee zou een goede keuze zijn.
  Bij de vrouwen hebben ze met Boomgaardt een mooie combi van trainer en oud-international.

 22. @hokkie, modern verdedigen…hahahaha, doe even normaal svp. Wat is dat dan? Jazet weet verdomd goed hoe je moet verdedigen, denk je nu echt dat dat verandert is de afgelopen jaren, haha. Lopen ze ineens op hun hakken ofzo? Of channelen we tegenwoordig ipv gewoon in een hoek drijven. Sommige mensen geloven dus echt in die onzin die de tichelmans e.d. Allemaal op hun computer bedenken. Nee dan hoor ik liever delmee, jansen en jazet uitleggen hoe ze beter kunnen verdedigen. Of van der Horst, die is ook al ervaren. Of weet die ook niet wat modern verdedigen is?

 23. jeroensnaptgeendingen

  Jeroen je hanteert echt een dom stokpaardje. Oud internationals hebben absoluut een paar streepjes voor op trainer/coaches die niet hoog gespeeld hebben. Maar een enorme misvatting is dat deze altijd een meerwaarde hebben als trainer dan/wel coach. Jouw voorbeeld Eric Jazet heeft al heel erg veel moeite met huizen en Gooische coachen, laat staan dat hij moet promoveren naar het ned xl! Tichelman en Verboom zijn gelouterde internationale trainers. Jansen heeft het 1 jaar geprobeerd en was absoluut niet geschikt als trainer/coach, totale mislukking. In het voetbal zijn er ook tal van voorbeelden. Eigenlijk is het niet eens de moeite waard om op te reageren…

 24. je moet lezen wat ik schrijf. dit begeleidingsteam ontbreekt het aan echte tophockey ervaring. ik zeg toch niet dat Jazet of jansen bondscoach moeten worden?
  en weet je wat het is, dat stokpaardje wat jij hanteert, dat is pas schadelijk gebleken, al die broodtrainers van de afgelopen 10 jaar hebben een hoop onzin in de hockeywereld gebracht en nog veel meer kapot gemaakt. stilstand.
  charlseworth, markus weise, quardiola, om er slechts een paar te noemen, ach ja, stokpaardje he….

 25. @jeroensnaptgeendingen

  Ja en Verboom heeft het allemaal geweldig gedaan bij OZ en Denbosch, nee dus.

 26. jeroensnaptgeendingen

  Over goed lezen gesproken… quote mezelf:” Oud internationals hebben absoluut een paar streepjes voor op trainer/coaches die niet hoog gespeeld hebben. Maar een enorme misvatting is dat deze ALTIJD een meerwaarde hebben als trainer dan/wel coach”.
  Ofwel, eens een oud international zoals bijvoorbeeld Delmee zou top zijn geweest. Maar de overige alternatieven die je aandraagt slaan helemaal nergens op en ga je niet op een ned team zetten omdat ze toevallig goud hebben.
  Verder nutteloos rijtje oud top spelers die iets gewonnen hebben, die kun je ook maken van coaches die zelf niet hoog gesport hebben. Draagt ook niks bij aan de discussie.
  Wat mogelijk wel een mooie zet was geweest is (bijv) Lomans als manager, zo haal je je oud international binnen en een goede manager.

 27. @Jeroen, ik ben bang dat je er volledig naast zit. Je vergeet dat je pas een topspeler kunt worden, en dus ook een oud-topspeler, als je onder een topcoach in het nationale team hebt gespeeld.
  Kijk even naar het verleden, hoeveel oud topspelers werden topcoaches? Hoeveel oud-topspelers als assistenten en wat hebben ze gepresteerd?
  Marc Delissen was als asst. van Hendriks snel weg omdat hij weinig had te melden. Floris Jan Bovenlander voelde zich als asst. van Joost Bellaart niet op zijn gemakt.
  Spelen en coachen op topniveau is een wereld van verschil. Maar daar moet jij nog achter komen.

 28. @john, zeker zelf een broodtrainer, haha. Caldas was gelukkig ook een oud topspeler, Marc Lammers ook, Taco v den Honert ook. Vraag maar eens aan oud topspelers wat ze nu van hun broodcoaches en trainers hebben geleerd, kan je vertellen dat je schrikt. Ik was zelf geen topper, maar heb wel meegedaan op hoog niveau, al die jongens lachen om die halve zolen die denken dat ze allemaal het nieuwe verdedigen hebben uitgevonden, of channelen, of side pockets, of hangende spits, en ga zomaar door. Houd toch op allemaal met die onzin. Noem mij een aantal topcoaches die zelf niet konden hockeyen en die daadwerkelijk een meerwaarde hadden, als het er 2 zijn is het veel.

Reageer