Het Parool: Klaas Veering: ‘Bondscoach gaf me geen reële kans’


(van de redactie; nagekomen stuk van Noor Tonkens van Het Parool van zaterdag 19 mei)
Een jaar geleden redde Klaas Veering de beslissende strafbal tegen Bloemendaal en werd Amsterdam voor het eerst in zeven jaar kampioen. Voor de keeper volgde een bewogen zomer. Dit weekeinde kan Veering opnieuw kampioen worden.
Het was zaterdagmiddag 28 mei 2011 toen het tweede finaleduel tussen Amsterdam en Bloemendaal uitdraaide op strafballen en keeper Klaas Veering spits Ronald Brouwer naar de stip zag lopen. Als Brouwer zou missen, zou Amsterdam voor het eerst in zeven jaar weer kampioen zijn. De halve finales van de play-offs had Amsterdam tegen Oranje Zwart ook op strafballen gewonnen. In die serie was Veering de grote uitblinker geweest. Hij had er twee tegengehouden en één ‘naast gekeken’. “Ik zag Ronald kijken en toen maakte ik een schijnbeweging. Hij koos de andere hoek, maar daar ging ik dus ook naartoe.” Veering vond zichzelf even later terug onderop een stapel uitzinnige ploeggenoten. Niet veel later kreeg hij een telefoontje van bondscoach Paul van Ass. Veering (30) had al in 2007 bedankt voor Oranje, omdat hij het na vijf jaar wachten achter eerste keeper Guus Vogels wel welletjes vond, maar de bondscoach vond dat hij niet om de keeper heen kon. “Paul belde en vroeg: sta je open voor een gesprek en heeft het überhaupt zin om te kletsen? We hebben afgesproken en dat gesprek was ontzettend positief.” Van wat in dat gesprek precies is gezegd, bestaan verschillende lezingen. Veering: “Mijn kant van het verhaal is dat daar is gezegd: ik kan je geen beloftes doen en ik ga niet zeggen dat jij mijn eerste keeper bent, maar wij zien in jou onze man. Je moet wel stappen gaan zetten en we verwachten niet dat je meteen het niveau van de play-offs haalt, maar doe gewoon je ding en dan komt het wel goed. Ik vraag je niet om mijn tweede keeper te worden.”
Veering sloot aan bij het Nederlands elftal, dat een paar weken later een vierlandentoernooi zou spelen in voorbereiding op het EK later die zomer. Jaap Stockmann, die net zijn plek als eerste keeper had veiliggesteld, was zo ontdaan dat hij de eerste trainingen oversloeg. “Het kwam Jaap rauw op zijn dak vallen. Hij was er niet blij mee. En terecht. Ik kreeg ook nog rugnummer één, dus dat kwam hard aan.” Op het vierlandentoernooi zouden Veering en Stockmann om beurten spelen. De eerste wedstrijd, die Veering zou keepen, werd afgelast vanwege noodweer, de tweede keepte Stockmann. Veering: “Toen merkte ik al iets geks. Paul was laaiend enthousiast over Jaap in de pers. Hij had ook goed gekeept, maar het was ook weer niet de beste wedstrijd die ik ooit van hem gezien had. Maar zo bracht Paul het wel.” Daarna keepte Veering tegen Engeland een degelijke wedstrijd en riep Van Ass zijn keepers bij zich. “Ik zou de laatste wedstrijd keepen, maar toen zei Paul dat hij het gevoel had dat ik er niet klaar voor was en dat het misschien beter was voor mij om Jaap te laten keepen, maar dat ik mocht kiezen. Dat was niet leuk om te horen en ik dacht, ho ho, natuurlijk ben ik er klaar voor. Dus ik zei: ik mag kiezen? Ik keep. Misschien was het vanuit Paul met de beste bedoelingen, dat hij dacht dat het voor mij beter was om het rustig aan te doen, maar ik vond dat best irritant.”
Tien dagen voor het EK speelde Nederland een oefeninterland tegen België, de bondscoach zou daarna zijn EK-selectie bekendmaken. Veering: “We wonnen die wedstrijd en ik keepte mijn beste wedstrijd van de zomer en toen zei Paul dat hij toch voor Jaap koos. Toen snapte ik er helemaal niets meer van. Ik zei ook: waarom heb je me dan in godsnaam laten spelen? Of je wilde dat ik slecht zou spelen zodat je me kon laten afvallen, of ik speel goed maar dan heb je je keuze al gemaakt.”
Daarna bedankte Veering, voor de tweede keer in zijn carrière, voor het Nederlands elftal. “Later heeft Paul gezegd dat zijn keuze alleen voor het EK was en dat hij het liefst had gezien dat ik erbij was gebleven. Maar voor mij was het heel duidelijk. Dit was een selectiemoment en we hadden al afgesproken dat ik in november niet mee zou gaan naar de Champions Trophy omdat ik in die periode vader zou worden. Dus wanneer zou ik me nog kunnen bewijzen?” “Het is niet dat ik me te goed voel om op de bank te zitten, maar ik ben teruggevraagd als eerste keeper. Ik ben benaderd met het vooruitzicht dat als ik gewoon mijn ding zou doen, het wel goed zou komen. In een paar weken waarin voor mijn gevoel niet echt iets was veranderd, maar daar kijkt Paul misschien anders tegenaan, is het honderdtachtig graden gedraaid. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een fantastische zomer gehad met het Nederlands elftal, maar de manier waarop het is gegaan, is niet tof.”
Veerings bedenkingen bij Van Ass werden later bevestigd toen de bondscoach plotseling afscheid nam van Teun de Nooijer en Taeke Taekema, mannen die kort daarvoor nog aanvoerder waren. En er was nog een incident met Veerings ploeggenoot Jan Willem Buissant. Van Ass had via clubcoach Taco van den Honert laten weten dat Buissant zou meegaan op winterstage. Toen Buissant een week voor vertrek nog niets van de bondscoach had gehoord, zei Van Ass dat Van den Honert hem verkeerd had begrepen. Veering: “Ik vind Paul een windvaan. Het is misschien zijn karakter dat hij heel erg in het moment zit – en dat is ook wel weer positief – maar ik heb het idee dat hij vooral reageert vanuit zijn eerste emotie. En dat is later bij Jan Willem en met Teun en Taeke ook gebleken. Het ene moment was het: Klaas is goed, hij is wat ouder, die moeten we hebben en even later was het: Jaap is ook goed en jong dus hij kan wat langer mee, ik ga misschien toch wel voor Jaap. Dat zijn argumenten die je allang had kunnen bedenken. Hij zegt: ik heb het aangedurfd Klaas een kans te geven, terwijl ik denk, ik heb wel een kans gekregen, maar geen reële kans.”
In 2003 en 2004 werd Veering, die al dertien seizoenen het doel van Amsterdam verdedigt, back-to-backkampioen en dit weekeinde kan dat tegen Rotterdam weer. Over een week staan de ploegen in de halve finales van de Euro Hockey League opnieuw tegenover elkaar. Misschien pakt Veering wel twee prijzen in twee weken. Of dat de beslissing makkelijker zal maken om misschien te stoppen? “Dat speelt niet mee. Ik dacht twee jaar geleden eigenlijk al dat ik aan mijn laatste seizoen bezig was, maar toen ging het weer zo goed. Ik heb het altijd voor het plezier gedaan en dat plezier heb ik nog steeds. Ik ga er straks rustig over nadenken.”
Bron: Parool/Noor Tonkens

Comments (17)

 1. Mooi verhaal van een toffe gozer!!! Leuk die in and outs over van Ass, en zijn onvoorspelbare keuzes. Klaas bedankt voor zo veel sportieve jaren!!!!

 2. Klaas, kies je route man. Je hebt van zo’n ‘windvaan’ toch ook geen bevestiging nodig. Landskampioen, volgende ook knallen. Laat hem in zijn eigen sop gaar koken – Klaas = Eindbaas.

 3. Wat een geleuter van een gefrustreerde keeper.

 4. Iman Trafo

  Inderdaad, een frustratie na al dat gedraai en gekeer van de bondscoach. De buitenwacht weet nu hoe de vork in de steel stak en goed voor Klaas dat hij nu zijn frustratie kwIjt kan.
  Was hij, zoals zovele andere geselecteerden, nog in de running geweest voor een plek in de selectie, dan had hij dit onmogelijk kunnen en durven doen.
  Well done Klaas!

 5. Het is niet verwonderlijk dat onze huidige bondscoach hockey doorgaat met zijn opportunistische gedrag. Deze man is niet in staat om grote lijnen vast te houden, laat staan uit te zetten.
  Topsporters zijn professionals die alle aspecten van hun doen en laten tot in de finesse beheersen. Motivatie en teambelang is wat ze zeer zeker aanvoelen om te schitteren. Hier ligt de grootste taak van de teambegeleiding.
  We gaan totdat de poorten van het Olympische hockeystadion in Londen opengaan en tijdens de OS nog het nodige met deze jojo beleven. Als het je grootste kwaliteit is dat je niet met topsporters en alleen met tobbestuurders kunt omgaan, dan zal de ene ontsporing na de andere het gevolg zijn. Iedereen in zijn omgeving zal er vroeg of laat super gefrustreerd door raken. Een goed gesprek met dit soort coaches pakt altijd contra-productief uit. Van een spraakmakend resultaat op de OS zal onder deze omstandigheden geen sprake kunnen zijn.

 6. Klaas, wat een verschrikkelijk goede vent ben jij.
  We gaan je missen op de velden, dank voor al het moois!

 7. Wat een stakker zeg komt maandenlater met een klaaginterview, wees dan zo,n held om gelijk de vloer aan te vegen met de bondscoach ipv maanden later als je stopt.

 8. Iman Trafo

  @Joppe
  Klaas stopt met tophockey. Pas dan kun je je zo vrij opstellen tegenover een functionaris van de KNHB.
  Wel eens van een klokkenluider gehoord?

 9. @Joppe, @Iman Trafo,
  Joppe, jij bent geen hockeykenner als je Klaas een stakker noemt, want zoals Iman al aan geeft krijg je groot gedonder als je je mond open trekt in de hockeywereld. Kijk naar Myrte van Vliet bij Kampong. Gaat tegen het bestuur in en wordt weg gestuurd.

 10. @joppe Er is hier maar een stakker en dat ben jij. Veering klaagt niet, hij vertelt openlijk wat er in zijn ogen is voorgevallen. Ben je dan meteen een stakker? Triest hoor…
  Er is ook maar een persoon die de vloer aanveegt met mensen, dat is van Ass!

 11. @Goalie, hij is alleen maar aan het klagen, wees een vent en doe het gelijk of niet.

 12. Joppe, lees de column van Sascha eens, misschien dringt dan tot je door waarom Klaas het nu pas doet!!!

 13. Frank Miereneiker

  Fijn dat er mensen zijn als “joppe”. Met hem gaan we hockey beter maken. Thanx joppe voor je gefundeerde bijdrage aan de hockey wereld.. Ik hoop dat jezelf nooit teleurgesteld bent geweest. Klaas je bent een koning en trek je niets aan van zielloze forum-analisten zoals “joppe”!

 14. Frank, word wakker knul

 15. @frank, hou toch op man met je klaas is een Koning, Klaas is een zeurpiet.

 16. Calimero Veering

 17. schaamrood

  Klaas je zeurt te veel. Je kreeg je kans wel degelijk; ook na die beslissing. Ondanks dat het allemaal geen schoonheidsprijs verdient, een gebrek aan ballen (pakken) om achter Jaap tweede keeper te zijn… Daarmee kon je nogmaals iedereen overtuigen dat je beter was. En dan nu al deze poespas waar niemand beter van wordt net voor de OS. Slap zeg en typisch xxx. Ik vond je nr 1 keep, binnen de vier grote lijnen dan…

Reageer