Paul van Ass: “Ik zoek spelers met een USP”

Begin juni werd voormalig HGC-coach Paul van Ass benoemd tot bondscoach van het Nederlands elftal heren. Hij moest het stokje van Michel van den Heuvel overnemen. Het was duidelijk dat er iets moest veranderen bij Oranje aangezien de echt grote prijzen al een tijd uitbleven. De KNHB zag in Van Ass een geschikte opvolger om het gat met landen als Australië en Duitsland te dichten.

Van Ass had vanaf zijn aanstelling al een aantal jonge spelers laten debuteren, zoals Oranje-Zwart speler Mink van der Weerden, maar echt schokkende veranderingen hadden nog niet plaatsgevonden. Totdat dinsdagochtend de nieuwe selectie, dat zich deze zomer mag gaan opmaken voor het EK, bekend werd gemaakt. Drie Oranjehelden, Brouwer, Reckers en Derikx, moesten het schip verlaten en plaats maken voor nieuw talent als gevolg van het nieuwe beleid: verjonging.

Wie zit er achter dit nieuwe beleid?

Toen ik werd aangesteld als bondscoach heeft de KNHB de wens uitgesproken om Oranje te verjongen. Ik was het met deze wens eens. Er moest wat gebeuren met de Oranjemannen; er moest meer energie komen. Ik wilde een natuurlijke doorstroom en heb sinds mijn aanstelling gewerkt aan een goede overgang. Het is per definitie niet zo dat alle `oudjes´ nu weg moeten. Teun de Nooijer zit bijvoorbeeld nog bij de groep, hoewel ik door zijn uitzonderlijke kwaliteiten gewoonweg niet om hem heen kon. Maar ik heb ook Roderick Weusthof teruggehaald. Hij heeft die unieke kwaliteiten die niemand anders heeft en waar ik naar op zoek ben.

Naast Reckers, Derikx en Brouwer is ook Teun Rohof niet geselecteerd. Hij is nog wel jong genoeg om binnen het beleid te passen. Wat heeft u doen besluiten om Rohof buiten de groep te houden?
Rohof is in mijn ogen een verdediger en op dit moment heb ik bewust gekozen om verdediger Marcel Balkestein wel te selecteren en Teun niet. Ik ben op zoek naar spelers met unieke kwaliteiten, ofwel Unique Selling Points, en Balkestein heeft een USP. Hij is de beste mandekker van Nederland. Rohof is een fantastische speler en persoonlijkheid, maar hij heeft niet die ene unieke kwaliteit waar ik naar op zoek ben. Verder beschouw ik dit als een zaak tussen Teun en mijzelf.

Is dat niet in strijd met het nieuwe beleid om de relatief oude Balkestein (29 jaar) wel te selecteren en de jongere Rohof (25 jaar) niet?
Nee. Balkestein is pas heel laat bij de groep gekomen. Hij zit nu twee jaar bij Oranje en heeft 50 interlands gespeeld. Hij is er klaar voor. Hij heeft honger, heeft een hoog energieniveau en is op internationaal niveau sterk gegroeid. En zoals ik al eerder zei beschikt Balkestein over bijzondere kwaliteiten waar ik niet omheen kan.

De Olympische Spelen staan over 1,5 jaar al voor de deur. Denkt u niet dat u meer kans maakt op een medaille met een wat meer ervaren selectie? Oftewel, is het niet te vroeg voor verjonging?
Afgelopen zomer ben ik van start gegaan met het nieuwe model tijdens de Hamburg Masters en de Champions Trophy in Duitsland. Ik ben langzaamaan begonnen met het inbrengen van de jonge spelers, die natuurlijke overgang waar ik het over had. We hebben na een aantal jaren eindelijk weer eens een prijs gewonnen met die groep en goed gespeeld. Vooral op het einde van het toernooi. Hiermee wil ik aangeven dat het wel degelijk mogelijk is om prijzen te pakken met dit nieuwe model.
Ik ben niet bang dat de verjonging te vroeg komt, want we hebben nog tijd genoeg. We moesten deze keuze nu maken om te gaan verjongen, omdat wij anders te laat zouden zijn voor de Olympische Spelen. De spelers hebben nu nog 2 jaar om tot die 40-50 interlands te komen die nodig zijn om mee te mogen naar Londen.

Heeft het verloop van de competitie en de play-offs nog invloed op uw selectie?
Uiteraard heeft het verloop van de competitie en de play-offs nog invloed op de selectie. Het staat allemaal nog niet vast en spelers hebben nog een kans. Wij houden hier natuurlijk rekening mee en blijven alles nauwlettend in de gaten houden.

Geschreven door: Lisette Schmidt

Reageer