Rogier Hofman: Als een Kamikaze naar de kop cirkel – Hoofdklasse Hockey Nederland

Rogier Hofman: Als een Kamikaze naar de kop cirkel

In NRC Handelsblad wordt aandacht geschonken aan de eerste uitloper van Oranje; Rogier Hofman. De uitloper van het Nederlands elftal bagatelliseert de gevaren ervan: “Mijn vriendin heeft weleens gezegd: Waarom doe je dit eigenlijk? Natuurlijk krijg je de bal soms tegen je lichaam. Maar gevaarlijk? Nee. Je hoeft echt niet gek te zijn om dit te doen.” Hofman is met zijn snelheid de aangewezen persoon om de strafcorners van de Brit Ashley Jackson of de Duitser Christopher Zeller onschadelijk te maken. Als extra bescherming draagt hij een crickethandschoen en een masker, een tok laat hij achterwege: “Je moet juist niet proberen jezelf te beschermen. Als je dat doet loop je iets minder hard, en iets minder in de baan van het schot. Dan kun je worden geraakt als de push te hoog, of uit de richting is. Je moet vol doorlopen.”
Ook zijn de ontwikkelingen en de regelgeving in het internationale hockey van invloed geweest op het belang van de corner, maar ook de manier van uitlopen is veranderd. De kromming van de sticks is veranderd, waardoor de snelheid van de sleeppush is veranderd, en de scheidsrechters fluiten minder snel voor suïcide-uitlopen. Hofman: “je merkt dat het minder hard gaat. En er wordt minder gescoord uit corners. Ik vind dat wel goed. Ik vond de corner iets te dominant. Dit is leuker: Je moer echt weer moeite doen om een corner te maken.” Omdat de verdedigende corner een steeds belangrijker, en succesvoller onderdeel is wordt het aanvalsspel ook anders: “In de cirkel is een corner halen niet meer je eerste optie. Wij willen doorhockeyen.”
De tactiek van het uitlopen zorgt er volgens Hofman voor dat het gevaar onschadelijk wordt gemaakt: “Zodra de corner wordt aangegeven sprint ik het doel uit, over de strafbalstip naar de kop van de cirkel. Met de stick in twee handen en je benen naast elkaar bescherm je de hele linkerhelft van het doel af. Daardoor hoeft de keeper alleen nog de rechterhelft te verdedigen.” Over andere landen, waar uitlopers met gevaar voor eigen leven het doel verdedigen, zegt Hofman: “Ik weet niet of hockeyers in Australië of Zuid-Korea gekker zijn dan wij. Ik denk dat wij een andere grens hebben van wat wij nog gezond vinden.” De enige die Hofman echt gevaarlijk vond was nota bene een landgenoot: Minke Booij, tijdens de Olympische finale van Peking tegen China. “Ik zat met open mond te kijken: ik zag haar head-first naar een bal duiken, zonder masker. Toen dacht ik: leuk dat je dat doen voor de overwinning, maar dit gaat mij te ver. Als de coach dat van mij zou vragen zou ik het niet doen.”
Pleidooien over afschaffing van de corner verwerpt Hofman: “Nee, de corner moet absoluut niet verdwijnen. Misschien zijn buitenstaanders het er niet mee eens, maar voor de sport is het een leuk onderdeel. Niet zozeer om doelpunten te maken, het hoor er gewoon echt bij.”
Bron: NRC Handelsblad

Comments (6)

 1. Dit riekt toch naar een suicide-uitloop. Wachten op een ernstige blessure en dan roepen dat de internationale strafcorner te gevaarlijk is geworden???

 2. Mooi. Hofman geeft in 1 alinea weer waarom de Dames wél goud gaan pakken en de mannen jongetjes blijven.
  De enige die Hofman echt gevaarlijk vond was nota bene een landgenoot: Minke Booij, tijdens de Olympische finale van Peking tegen China. “Ik zat met open mond te kijken: ik zag haar head-first naar een bal duiken, zonder masker. Toen dacht ik: leuk dat je dat doen voor de overwinning, maar dit gaat mij te ver. Als de coach dat van mij zou vragen zou ik het niet doen.”
  Dat moet een coach nooit vragen, dat doe je toch gewoon???

 3. Excuus, maar ik vind dat je van spelers mag verwachten dat ze er voor de volle honderd procent voor gaan; maar niet dat ze hun leven in de waagschaal leggen.

 4. Hoi Leiden, ik verwacht het ook niet van ze. Ze moeten het van zichzelf verwachten. Nu al in ‘niet’ en ‘gaat mij te ver’ denken geeft aan dat je restricties hebt in het veld. Gaat om risico’s nemen in het veld, je tegenstander doet het namelijk wel.

 5. @Sandra
  Jij bent niet helemaal lekker of wel? Je gaat toch niet zonder masker een corner induiken? Er zijn grenzen in de sport! Volledig terechte uitspraak van hofman.

 6. Het zijn geen winnaars deze jongens

Leave a Reply

uil:home-alt Home uil:newspaper Nieuws uil:schedule copy Programma ♀ uil:schedule copy Programma ♂