Rotterdam roept ‘Jong Rotterdam’ in het leven

Rotterdam zal in het seizoen 2011-2012 talenten vanuit de eigen jeugd verder doorontwikkelen in een nieuw programma. Dit programma gaat Jong Rotterdam heten en is allereerst bedoelt voor spelers vanuit de eigen topjeugdopleiding. Hiermee moet de stap vanuit de jeugd naar Heren 1 opgevuld en verkleind gaan worden.

Spelers welke onder Jong Rotterdam vallen wordt de kans geboden om, door middel van specifieke individuele begeleiding, trainingen op hoog niveau en veel (oefen)wedstrijden, in twee tot drie jaar tijd aansluiting te vinden bij Heren 1 en dus de top van de nationale hockeycompetitie.

Afhankelijk van de leeftijd en de fase in hun ontwikkeling, bevinden deze spelers zich in Heren 1, Heren 2 of Jongens A1. Vanuit de begeleidingsteams van deze drie ploegen zal er een grote bijdrage geleverd worden in de persoonlijke ontwikkeling van het talent.

Technisch directeur en coach van Heren 1 Hans Streeder (foto): “Elk talent is uniek en elk talent bevindt zich in een verschillende fase van zijn talentontwikkeling. Rotterdam biedt deze talenten specifieke programma’s om deze talenten het beste tot hun recht te laten komen.”

Vanuit Heren 1 is dit de hoofdcoach Hans Streeder en vanuit Heren 2 is de nieuwe begeleiding met Rutger den Hartog (trainer/coach) en Kees Wortmann (trainer) hier dicht bij betrokken. De begeleiding vanuit Jongens A1 heeft met de nieuwe trainer/coach Marijn Petermeijer ook een juiste impuls gekregen voor dit programma.

Met dit programma moet talent niet alleen makkelijker doorstromen naar het eerste herenteam, maar dient ook Heren 2 nauw betrokken te worden.

Rotterdam onderkent dat de rol van Heren 2 steeds belangrijker wordt voor de ontwikkeling van talent. Hierin krijgen de spelers de tijd zich door te ontwikkelen binnen het seniorenhockey, na hun opleiding gevolgd te hebben binnen de jeugd.

Binnen dit Heren 2 gaan de talenten veel speelminuten maken aan de hand van ervaren ex-spelers uit de Hoofd- en Overgangsklasse.

Op deze wijze zal Rotterdam de volgende stap zetten in de richting die de afgelopen jaren is ingezet: Meer ontwikkeling van eigen jeugd en meer eigen opgeleide spelers richting Heren 1.

Naast eigen talent is er altijd gelegenheid voor spelers met ambitie om zijn talenten te laten zien binnen dit nieuwe programma. Spelers die geïnteresseerd zijn kunnen zich opgeven via Hans Streeder: hansstreeder@hcrotterdam.com

Comments (11)

 1. Een zeer origineel idee is dit niet! Is dit niet al eerder geprobeerd met Aeolus en door onkunde van het technisch beleid mislukt..? Tevens is het erg jammer dat er zich in heren 2 geen spelers bevinden die op overgangs-/hoofdklasse niveau hebben gespeeld! Heren twee staat niet voor niets op degraderen, wellicht dat Aeolus hiervoor is opgedoekt..? Spelers van Aeolus wensen echter niet in het tweede te spelen, logisch ook als je in de overgangsklasse kunt spelen ga je niet een stap terug doen naar het tweede! Dus mooie woorden alleen nu nog daden!

 2. What’s new? 35 jaar geleden was H2 al de kweekvijver en opmaat voor H1. En inderdaad, daar moet je de juiste spelers in hebben met veel ervaring die de jeugd in wedstrijden beter (en harder) kunnen maken. Veel ingewikkelder is het niet!

 3. Uitstekende proef waar wij vanuit het voetbal van kunnen leren. Je komt er gewoon achter dat er nog steeds een te groot gat is tussen H1 en JA1 bij Hoofdklasseclubs (heren voornamelijk).

  We moeten als Hoofdklasse ook een Jong-competitie hebben waar onze talenten kunnen rijpen en je ze voor de club kunt behouden.

  Wie te oud is voor de A1, en potentie heeft, belandt nu al snel tussen wal en schip. Een Overgangsklasser kan daarvan profiteren, maar het is veel interessanter om je eigen opgeleide spelers te laten rijpen.

  Aub doorvoeren in heel Nederland. Dank.

  Heb al zin in wedstrijden op de maandagavond tussen Jong Amsterdam en Jong Rotterdam, etc.

 4. Een echt origineel idee is het niet. Een aantal clubs liggen al op Rotterdam voor. Niets nieuws onder de zon, zoiets als oude wijn in nieuwe kruiken. Er is via een aantal hoofdklassers al veel eerder de wens geuit een competitie 18-21 jaar te organiseren om talent beter te laten rijpen. Daarin ligt hockey achter op voetbal. Bovendien, Rotterdam heeft de hele jeugdregio in Zuid-Holland al “leeggezogen”. Leuk voor de inzet en vele uren tijd van al die jonge talentjes dat ze bij Rotterdam uiteindelijk toch gepasseerd worden door spelers die nu weer bij H2 kunnen instromen.
  Tip voor jonge kinderen en hun ouders: blijf gewoon bij je eigen cluppie en je vriendjes spelen als je door Rotterdam gek gemaakt wordt. Als je uiteindelijk echt talent hebt zijn er wel meer mogelijkheden.
  Verder is het kennelijk een noodgreep om het falen van het Aeolus model te compenseren.

 5. HCR supporter

  @ Eijkie: je slaat de spijker op zijn kop!
  Hans Streeder heeft de afgelopen seizoenen in plaats van jong talent aan te trekken en oud hoofdklassespelers te behouden (zowel bij de heren als bij de dames), eerder deze mensen van HCR weggejaagd.
  En voor het gemak wordt de dameskant, die toch ook echt onder zijn verantwoording als ‘TD’ valt, maar weer eens vergeten in bovenstaand verhaal!!!
  Ik hoop oprecht voor iedereen met een HCR hart dat het nog niet te laat is…

 6. Ab van der Wouden

  Een dood geboren kindje… Het is al zo vaak geprobeerd. Maar ja misschien nu wel, de aanhouder wint zal ik maar zeggen. Ze moeten toch iets bedenken na het beschamende Aeolus beleid.

 7. een brief gestuurd naar de KNHB op 2 mei 2011 – een onderdeel daarvan was:
  Zou het niet een oplossing zijn indien de KNHB een competitie zou gaan invoeren voor de leeftijdscategorie 18 tot 21 jaar. Een zogenaamde talentencompetitie die open staat voor spelers en speelsters van de hoofdklasseteams en topovergangsklasse teams (niveau A). De spelers en speelsters die niet direct het niveau van een Heren1 of Dames1 team aan kunnen hebben dan de mogelijkheid om nog een paar jaar door te groeien om daarna de overstap te maken. Voordeel van dit concept is dat er een minder groot verloop van spelers en speelsters is die stoppen met hockeyen, met als niet onbelangrijk bijkomend voordeel dat kapitaalvernietiging wordt tegen gegaan.
  Nu wordt er veel geld gestoken in het contracteren van buitenlandse spelers en speelsters terwijl dat eigenlijk gestoken zou moeten worden in de opleiding van de eigen jeugd. Een goed voorbeeld hoe het mis kan gaan is Tilburg. Daar werden jarenlang buitenlanders gehaald om het niveau op te krikken en van jaar tot jaar zag je de achteruitgang. De jeugd werd verwaarloosd en nu zie je het resultaat.
  Misschien is het een idee om eens te kijken naar België waar ze al enige jaren een “Juniore competitie” hebben.

 8. Wat een slecht verhaal…..

  De heer Streeder heeft met Aeolus het ideale opleidingsteam in handen. Echter onder de noemer “financiele redenen” wordt dit zoals het er nu uitziet aan de kant gezet. (Aeolus heeft een plan om financieel onafhankelijk verder te gaan!!) Als er wat meer samenwerking zou zijn tussen Aeolus en Rotterdam H1 zou de heer Streeder ook een perfecte scout hebben in de overgangsklasse. En het in mijn ogen lagere nivo van de reserve Hoofdklasse kan best opgevuld worden met ervaren spelers uit het 3t/m6 en spelers uit de jongens A. Als ik op zaterdag bij de junioren kijk zie ik ook niet een overweldigend groot aantal talenten lopen dat kwa nivo kan aansluiten bij het eerste, tweede of Aeolus (Ik heb misschien een speler over het hoofd gezien). Voor de eerste echte goede lichting moet je bij Rotterdam de nu C en D jeugd bekijken. Dus om nu deze stappen te maken lijkt me echt overbodig!!!

  Maar ja.. ik heb dan ook niet zoveel verstand van hockey als sommige bestuurders van mijn clubje Rotterdam.

  mvg Ernst

 9. ERNST hoe bedoel je res. hoofdklasse. Volgens mij is Rotterdam 2 gedegradeerd, dus wat doet Rotterdam dan met al die “talenten” die ze al jaren in de (jongste) jeugd hebben aangetrokken??
  Of is het gewoon doordraaien van de jeugd uit de kleinere regioclubs. Jeugd die in Rotterdam toch nooit echt in Heren 1 zal doorbreken.

 10. Beste Nick,

  Ik zie het nu ook op de standenmotor staan….. Had een beetje gehoopt dat Hurley z’n sportieve plicht had vervuld tegen Victoria. M.a.w nog een grotere reden om Aeolus niet te laten vallen. Het verschil van nivo tussen Hoofdklasse en res. overgangsklasse is wel heel erg groot.

 11. @HCR supporter en @Eijkie: goede beargumentatie! De heren krijgen alle aandacht: er wordt goed geld betaald aan spelers die het (moeten) maken bij en voor HCR. Voor de dames is cq. wordt er minder geld vrij gemaakt.
  En waar is inderdaad het plan van aanpak voor de dames en de meisjes? Als goed bestuurder dient er tevens in de communicatie naar ‘buiten’ toe ook aandacht te worden gegeven aan het dames-beleid. En niet alleen naar ‘buiten’ toe!
  Intern kan er nog veel anders worden geregeld: begeleiding van trainers die op TOP-niveau moeten presteren waarvan wordt geroepen dat het beter moet. Maar als er hulp wordt gevraagd of men (het bestuur, de commissie) constateert dat het anders moet, blijft het bestuur in gebreke door geen actie bij hun constateringen te voegen.
  Hier zal ook een plan van aanpak gedragen moeten gaan worden en zal er d.m.v. goede communicatie draagvlak gecreëerd moeten worden. Betrokkenheid siert de mens! Daar is niet altijd geld voor noodzakelijk.
  En o ja……. wie van de senioren was er ook al weer eerder in de Hoofdklasse?! En blijven er, gelukkig ook na dit seizoen, ook nog voor behouden?!
  Hoe gaat de heer Streeder hier nu verder mee om, ten 1e, speelsters te behouden en ten 2e, een plan van aanpak incl. sponsorgelden te besteden voor het ‘vrouwen’hockey?

Reageer