Spits: "Hockeycoach Joost Bellaart is weer back in business"

Joost Bellaart keert terug in de hockeywereld. De voormalige bondscoach, die in 2003 afscheid nam van Oranje omdat zes internationals het niet meer in hem zagen zitten, wordt hoofdcoach van de Larense mannen.
Afgelopen maandag werd Bellaart gevraagd door Elsemieke Havenga van Laren. Het was voor het eerst sinds de geruchtmakende affaire van negen jaar geleden dat de ex-bondscoach officieel benaderd werd om weer coach te worden.
“In 2003 was ik klaar met hockey en sinds afgelopen maandag heb ik me nooit afgevraagd of ik terug moest komen”, zei Bellaart gisteren. “Een club is iets anders dan het Nederlands elftal en ik woon om de hoek bij Laren. De sport vind ik nog steeds geweldig en ik weet hoe ik een team op moet bouwen.”
Bellaart, die met Klein Zwitserland vijf keer landskampioen werd en met Oranje twee keer de Champions Trophy won, runt een eigen adviesbureau in sportmarketing en gaat het coachen daarmee combineren. Rober-Jan Cox wordt zijn assistent.
Terwijl het in de tijd van Bellaart als bondscoach rommelde bij het Nederlands elftal is het ook nu onrustig rond Oranje. Dit komt omdat Teun de Nooijer en Taeke Taekema begin dit jaar werden bedankt voor bewezen diensten en twee maanden later weer terug mochten keren.
Uiteindelijk gaat alleen de Nooijer mee naar de Olympische Spelen terwijl Taekema thuis moet blijven. “Ik vind het een beetje warrig”, zegt Bellaart over de huidige gang van zaken rond Oranje. “Zeker omdat Taekema eerst het signaal kreeg dat hij het goed had opgepakt en vervolgens niet mee mag. Maar ik kan er niet echt een oordeel over vellen omdat ik er niet bij ben geweest en af ga op de informatie in de media. En die journalisten zijn natuurlijk niet te vertrouwen, haha.”
De 61-jarige Bellaart denkt niet dat hij te oud is om Laren te coachen. “Ik heb kinderen van 4 en 6 jaar. Ik mag er misschien dan niet uitzien als een jonge blom, ik voel me jong van geest. Al met al vind ik het mooi dat ik een nieuwe kans krijg in het wereldje dat ik negen jaar geleden met pek en veren verlaten heb.”
Bron: Spitsnieuws/Jan Balk

Reageer