Spits: Kemperman kan ook knokken


De Nederlandse hockeyers presteren tot nu toe boven verwachting en hebben zich dankzij een 3-1 zege op olympisch kampioen Duitsland met groot gemak voor de halve finale geplaatst. Robbert Kemperman was tijdens de 450e interland van Teun de Nooijer één van de uitblinkers bij Oranje.
Robbert Kemperman heeft een interessante winter achter de rug. In november vorig jaar werd hij door Paul van Ass niet geselecteerd voor de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland en gisteren speelde de middenvelder tijdens de vierde wedstrijd van de Olympische Spelen geweldig tegen Duitsland.
Tussen zijn verwijdering uit het Nederlands elftal en zijn prima wedstrijd van gisteren is een boel gebeurd. Kemperman kreeg eind vorig jaar van Paul van Ass te horen dat het niet goed ging. De bondscoach vertelde aan de 22-jarige middenvelder, die te boek staat als één van de grootste talenten van Nederland, dat hij niet fit genoeg was en moest werken aan zijn conditie.
De afgelopen seizoen bij het Duitse Rot Weiss Köln spelende talent wist niet wat hij hoorde. Aanvankelijk liep het tenslotte allemaal op rolletjes bij Oranje. Het kwam Kemperman vanwege zijn enorme talent allemaal een beetje komen aanwaaien en misschien dat hij er daarom wel te weinig aan deed.
De in het verleden bij Den Bosch spelende Kemperman besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en ging hard aan de slag met zijn voormalige clubgenoot Marc Lammers. De ex-vrouwenbondscoach stond dagelijks met de bij Oranje uit de gratie geraakte hockeyer op het veld en ging keihard aan slag. Het gevolg was dat Kemperman af en toe kotsend op de grond lag. „Ik heb inderdaad hard getraind met Marc”, zei de middenvelder er gisteren over.
Het gevolg was dat Kemperman, die zoals afgesproken na de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland terugkeerde bij de selectie, opeens voorop in plaats van achterop liep tijdens de shuttle testen. „Hij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt”, zei Van Ass na de zege op Duitsland over zijn in de basis teruggekeerde speler. „Iedereen kan zien dat hij een ongelooflijk groot talent heeft. Maar nu weet hij ook dat hij fysiek heel veel werk moet verrichten om in de top te spelen. Hij heeft de laatste stap gemaakt.”
Kemperman heeft laten zien dat hij het niet meer alleen van zijn talent moet hebben. De kersverse Kamponger kan tegenwoordig ook knokken en was mede daardoor een van de betere spelers tegen Duitsland. .
Voor Kemperman had de uitstekende zege nog een extra leuk tintje omdat hij tegen sommigen van zijn voormalige teamgenoten van Rot-Weiss Köln speelde. „Als ik ze tegen kwam in het olympisch dorp, gaf ik ze een high five. Dat was wel leuk. Maar verder heb ik geen contact met ze gehad of zo.”
Naast Kemperman was er gisteren tegen Duitsland nog een uitblinker. De 36-jarige De Nooijer speelde tussen alle jonkies tijdens zijn 450e interland ouderwets goed en nam ook nog eens op prachtige wijze na een geweldige combinatie met Billy Bakker duikend als een jonge hond de 2-1 voor zijn rekening.
„Ik vind het een eer om met Teun samen te spelen”, zei Kemperman over zijn veertien jaar oudere teamgenoot. „Hij is een gigantisch grote speler.”
Des te opvallender is het dat diezelfde De Nooijer begin dit jaar uit de selectie van het Nederlands elftal werd gezet. „Wat ik daar van vond? Ach, daar is al zo veel over gezegd en geschreven”, zei Kemperman. „Hij heeft in ieder geval vandaag bewezen dat hij nog altijd in het Nederlands elftal hoort.”
Het kan nou eenmaal in de sport gebeuren dat je eerst wordt gedropt en vervolgens weer onomstreden bent. Naast De Nooijer weet ook Kemperman daar inmiddels alles van.

Reageer