Spits: "Laatste test voelt goed"

Na alle perikelen rond het afvallen van Taeke Taekema voor de Olympische Spelen speelde het Nederlands hockeyelftal gisteren een uitstekende wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Het was enkel en alleen aan een falende afronding te danken dat Oranje het laatste duel voor vertrek naar Londen slechts met 3-2 won van de nummer zeven van de wereld.
Goed gevoel
Vrijdag had de formatie van Paul van Ass dezelfde tegenstander ook al met 3-0 verslagen en de hockeyers kunnen komende zaterdag met een goed gevoel afreizen naar Londen. De bondscoach was dan ook redelijk tevreden. „Al hadden we ook met 6-1 kunnen winnen”, zei Van Ass. „Het veldspel was voor ons en het is dan balen dat je jezelf niet beloont.”
Om zeep
Vooral Billy Bakker faalde in de afronding en hielp enkele prima kansen om zeep. Bob de Voogd en aanvoerder Floris Evers scoorden wel voor Oranje terwijl Mink van der Weerden één van de drie strafcorners snoeihard binnen sleepte.
Jong
Nederland reist met een bijzonder jong gezelschap af naar Londen. Maar liefst negen spelers van de olympische selectie deden in 2009 nog mee aan het WK onder 21 jaar. Van Ass was drie jaar geleden coach van dit team en verloor de finale van het toernooi met 3-1 van de Duitsers. Bij olympisch kampioen Duitsland zitten momenteel maar twee spelers die meededen aan het WK onder 21 jaar. „Duitsland heeft de verjonging vier jaar geleden al doorgevoerd”, gaf Van Ass gisteren na de zege op Nieuw-Zeeland als reden waarom er in vergelijking met Nederland bij de Duisters de laatste tijd zo weinig jonge spelers zijn doorgebroken.
Megafouten
Jonge spelers kunnen grote fouten maken en dat zou ook zo maar op de Olympische Spelen kunnen gebeuren. „Ik heb juist ervaren spelers megafouten zien maken”, verdedigde Van Ass zich. „En jonge spelers zijn nog te veranderen.” Van Ass had gisteren sowieso een goed gevoel. „Mijn doelstelling is altijd geweest om de tegenstander onze wil op te leggen”, zei de bondscoach. „Dat doen we nu. Bovendien kunnen we temporiseren en hebben we veel spelers die op verschillende posities inzetbaar zijn. Ik ben niet uitgelaten en het kan altijd beter. Maar het gevoel is goed.”
Ervaring
Ook de net 27 jaar geworden routinier Wouter Jolie denkt niet dat er momenteel te weinig ervaring in het Nederlands elftal zit. „Ik ben er van overtuigd dat de negen uit Jong Oranje afkomstige spelers tot de beste hockeyers van Nederland behoren”, zei de verdediger. „Het kan ook een voordeel zijn omdat ze iets onvoorspelbaars hebben. Dat kan een kracht worden. Normaal zijn de tegenstanders bijvoorbeeld gewend om corners van Taekema tegen te krijgen. Nu moeten ze reageren op een corner van Van der Weerden.”
Druk
Het zal straks in Londen moeten blijken hoe de relatief jonge formatie met de druk om kan gaan tijdens het grootste sportevenement ter wereld. Maar met de zege tegen Nieuw-Zeeland, dat in Londen in dezelfde groep zit als Oranje, heeft Nederland de voorbereiding in ieder geval met een goed gevoel kunnen afsluiten.
Bron: spitsnieuws/Jan Balk

Reageer